Opgraving van Grote Synagoge van Vilnius leidt tot verbazingwekkende ontdekkingen

Plaatje hierboven: De ruïnes van de Grote Synagoge van Vilnius (Vilna) in Litouwen, verwoest door de nazi’s en nadien platgewalst door de Sovjets, werden pas in 2015 door archeologen ontdekt [beeldbron: Ynet]

Een internationaal team van archeologen heeft een van de meest gerespecteerde delen van de verwoeste Grote Synagoge van Vilnius – de bimah – opgegraven. Het verhoogde platform werd door de archeologen beschreven als “een tweelagige barokke structuur gebouwd van vier Korinthische en acht Toscaanse zuilen, versierd met leeuwen tegenover de Aron Kodesh”.

De grote barokke synagoge, die gebouwd werd tussen 1630 en 1633, was ooit beroemd in heel Europa. De synagoge bevond zich in een doolhof van krioelende steegjes en Joodse gemeenschapsgebouwen, waaronder rituele baden, de bibliotheek van Strashun, koosjere vleeskramen en kleinere synagogen. Het gebouw werd beschadigd in een brand in de 18de eeuw en een nieuwe, sierlijke bimah werd gefinancierd door de lokale schrijver en rechter Yehuda ben Eliezer.

Plaatje hierboven: Een blik op het interieur van de Grote Synagoge van Vilnius [beeldbron: LJC]

De Grote Synagoge werd tijdens de Tweede Wereldoorlog overvallen, geplunderd en in brand gestoken door de nazi’s en het naoorlogse Sovjetregime dat volgde, nivelleerde tussen  1955 en 1957 de ruïnes en bouwde er een peutertuin en een school bovenop.

Hierdoor blijft er weinig over om de mensen eraan te herinneren dat dit eens een heel bijzondere plaats was voor de eens zo bloeiende oude Joodse gemeenschap in Litouwen die reeds teruggaat tot het begin van de 13de eeuw.

“We hebben de bimah gevonden, het centrale gebedsplatform, dat in de Toscaanse barokstijl was. Het was een van de centrale kenmerken van de synagoge,” vertelde de Israëlische archeoloog Jon Seligman, die het team leidde, aan het AFP. “Het is echt een zeer opwindende ontwikkeling. Wanneer we in de toekomst praten over de presentatie van de site aan het publiek, zal dit een van de centrale kenmerken van het display zijn.”

Het team van Israëlische, Amerikaanse en Litouwse archeologen heeft ook delen van de mikve of het ritueel bad aan de noordkant van de site blootgelegd. Dit werk wordt grotendeels betaald door de Good Will Foundation, het Litouwse fonds voor Joodse gemeenschapseigendommen dat in beslag werd genomen door nazi-Duitsland en dat vervolgens door het Sovjetregime werd onderhouden.

De autoriteiten van Vilnius sloten de school van het Sovjet-tijdperk vorig jaar af en zijn van plan het te vervangen door een gedenkteken met voorwerpen van de synagoge in de komende vijf jaar. “De school zal binnen twee jaar worden afgebroken en we zullen een respectvolle site creëren met een rijk Joods erfgoed in 2023, wanneer de Joodse gemeenschap Vilnius zijn 700ste verjaardag viert,” zei Remigijus Simasius, de burgemeester van de stad.

Plaatje hierboven: Het team van Israëlische, Amerikaanse en Litouwse archeologen had ook delen van de mikve of het ritueel bad aan de noordkant van de site blootgelegd [beeldbron: JC]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sonia Zhuravlyova “Lithuania archaeologists unearth Great Synagogue of Vilnius’s old mikve” van 3 augustus 2018 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

♦ naar een artikelThree Weeks of Digging Culminate in Discovery of Bima at Great Synagogue” van 1 augustus 2018 en een artikelGreat Synagogue Site Compared to Acropolis and Vilnius Castle” van 31 juli 2018 en een artikelArchaeologists Find Holiest Part of Vilnius Great Synagogue Razed by Soviets” van 26 juli 2018 en een artikelBima Found at Great Synagogue Site in Vilnius” van 25 juli 2018 op de site van The Lithuanian Jewish Community (LJC)

♦ naar een artikelThe Great Synagogue of Vilna” From Wikipedia, the free encyclopedia

♦ naar een artikel van Itay Blumenthal “Ruins of Great Synagogue of Vilnius discovered” van 29 juli 2015 op de site van Ynet News aka Yedioth Ahronoth

Een gedachte over “Opgraving van Grote Synagoge van Vilnius leidt tot verbazingwekkende ontdekkingen

  1. Dagelijks kun je in de kranten reacties lezen waarom joden niet naar Amerika of naar Zuid-Amerika zijn vertrokken, omdat de archeologische vindplaatsen in Israël niets zeggen over de aanspraak van de joden op hun thuisland.
    Zo kan de synagoge in Deventer ook makkelijk verdwijnen, hoewel deze weliswaar niet momumentabel is.
    Mijn vader was indertijd buitengewoon boos over de sloop van de buurt van het Waterlooplein in Amsterdam waarin hij opgegroeid was.
    Niets beters dan het leven van joden over de wereld verspreid en toch een eenheid door de eeuwen heen inzichtelijk te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.