Israël sluit veldhospitaal op de Golan dat 5 jaar lang Syrische gewonden behandelde

Plaatje bovenaan: Golan Hoogvlakte aan de grens met Syrië, 17 maart 2013. Commandopost 105 van het Israëlische leger heeft nabij de grens met Syrië een veldhospitaal opgezet om zowel gewonde rebellen als Syrische soldaten te verzorgen die af en toe hulp zoeken voorbij de grens [beeldbron: AFP/Al Arabya]

De IDF kondigde op vrijdag 3 augustus 2018 aan dat het de veldkliniek sluit die het gebruikte om duizenden Syriërs te behandelen die gewond zijn geraakt in de zevenjarige burgeroorlog van het land. Het IDF benadrukte dat de gezondheidszorg die het verleende het gevolg was van het “onmiddellijke risico” voor het leven van burgers in het gebied en op geen enkel ogenblik intervenieerde in de oorlog.

De veldkliniek met de naam Mazor Ladach (“zorgen voor de lijdenden”) werd opgezet als onderdeel van “Operation Good Neighbor,” een project van het Israêlische leger om zieke en gewonde Syriërs te behandelen dat werd opgestart in het voorjaar van 2013.

Opmerkelijk was wel het feit dat dit veldhospitaal werd geleid door een Arabische dokter uit Israël, met name door de christen Arabier Dr. Masad Barhoum uit Haïfa, die in het team zat dat de Syrische gewonde strijders behandelde.

In feite haalde Dr. Barhoum reeds in 2007 het nieuws in Israël door als eerste (Israëlische) Arabier te worden aangesteld om een regeringshospitaal te leiden in West-Galilea in Israël en die een indrukwekkende staat van dienst kan voorleggen.

Sinds het veldhospitaal werd geopend in 2013, behandelde het 6.800 Syriërs. Duizenden anderen werden binnen Israël gebracht voor medische zorg in ziekenhuizen in het noorden van Israël.

Maar sinds de Syrische regering de overname van het gebied aan de grens met Israël op de Golan-hoogvlakte heeft voltooid, heeft het nu de leiding over en het beheer van het welzijn van burgers. Nu Mazor Ladach gesloten is, zal de noordgrens voor Syriërs gesloten zijn, tenzij de oorlog weer uitbreekt.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF officially shuts down Syrian field hospital” van 3 augustus 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Israël posteert veldhospitaal op de Golanhoogtes om Syrische gewonden te behandelen” van 31 maart 2013 [lezen]

♦ “Apartheid? Veldhospitaal in de Golan wordt geleid door een Arabische dokter uit Israël” van 6 april 2013 [lezen]

2 gedachtes over “Israël sluit veldhospitaal op de Golan dat 5 jaar lang Syrische gewonden behandelde

Reacties zijn gesloten.