Grote Synagoge van Deventer (NL) wordt thans Turkse eettent of een moskee …

Op maandag 30 juli 2018 is het doek gevallen over de Grote Synagoge van Deventer, Nederland. De synagoge (plaatje hierboven) op Gol Street, is een groot gebouw in de neo-Moorse stijl en werd gebouwd in 1892 en wordt wellicht een Turkse eettent of misschien wel een moskee. Een moeilijk verteerbare en pijnlijke afgang voor de Joden van Nederland.

De Joodse gemeenschap Beth Shoshana Masorti kan niet langer de huur ophoesten en telt ook te weinig leden (ca. 35) om de synagoge rendabel te houden. Een pijnlijke zaak die ook in het buitenland en in Israël heel wat aandacht kreeg. In de afgelopen jaren kon de kleine Joodse gemeenschap van Deventer het zich niet langer veroorloven om het grote gebouw, dat op de monumentenlijst staat, te onderhouden.

Van synagoge naar een moskee?
Tot voor kort kon de gemeenschap van Furstenberg haar synagoge behouden dankzij de groep Christen Hervormde Kerken die het gebouw in 1951 had aangekocht van de door WOII ernstig uitgedunde Joodse gemeenschap van Deventer en veranderde de structuur in een kerk, compleet met een enorm pijporgel die de groep installeerde.

In 2014 nam de locale Joodse gemeenschap van Deventer, Beth Shoshana, haar intrek in het gebouw, bracht voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de Torah Rollen naar de oude synagoge, plaatste er de Torah Ark en andere Joodse heiligdommen, waarmee het terug een traditioneel Joods gebedshuis werd.

Echter, in januari van dit jaar verkochten de christen eigenaren de synagoge aan de Turkse Project-ontwikkelaar Ayhan Sahin. Horecabaas Sahin diende onlangs een plan in bij de gemeentelijke autoriteiten om de synagoge om te vormen tot een eetcafe. Maar hij hield nog wel een slag om de arm. “Als het nodig is zal ik het gebouw omvormen tot een moskee,” zei Sahin volgens het locale dagblad De Stentor.

“Op maandag jongstleden was het einde verhaal en dienden zij de synagoge te verlaten met al hun rituele bezittingen. Het verlies van de synagoge is een mislukking en een grote stap terug voor de stad”, zei Furstenberg, het hoofd van de gemeenschap Beth Shoshanna en voegde eraan toe, “Opnieuw kijkt de stad toe terwijl de synagoge wordt vernietigd”, waarmee hij verwees naar de ongewone en pijnlijke oorlogsgeschiedenis van het gebouw.

WOII en de NSB
In tegenstelling tot de meeste Nederlandse synagogen, werd die in Deventer niet op de ordentelijke en methodische nazi-manier geconfisqueerd. In plaats daarvan werd het geplunderd door een meute burgers van de Nederlandse nazi-partij, NSB, op 25 juli 1941. Onder het toezicht van lokale politieagenten sloegen ze het meubilair in elkaar, hakten de Thora-ark open, verscheurden de Rollen, rukten de kroonluchters van het plafond en trokken de bimah van het gebouw.

Maar dat geweld verbleekte in vergelijking met de deportaties van de congreganten de volgende zomer. Van de 590 mensen geregistreerd als Joden in Deventer in 1942 vermoordden de nazi’s er 401. Het was een typische statistiek in een land waar de nazi’s en lokale collaborateurs verantwoordelijk waren voor het doden van tenminste 75 procent van de Joden – het hoogste sterftecijfer in door de nazi’s bezet West-Europa.

Het Nederlandse Jodendom, dat vóór de Holocaust 140.000 gelovigen telde, heeft zich nooit meer hersteld van die genocide kwam nooit meer in de buurt van dat grote aantal Joden. Tegenwoordig heeft Nederland volgens het Europees Joods Congres ongeveer 45.000 Joden.

Verwijzend naar de judeocide zei Furstenberg: “Dit is de echte reden waarom er niet genoeg Joden zijn om deze plek te veroorloven. Dit is niet alleen een verhaal over een afnemende geloofsgemeenschap, zoals al die kerken die in een discotheek veranderen. Dit is een nawerking van de Holocaust.”

De plundering van de Grote Synagoge van Deventer door de NSB op 25 juli 1941


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Eviction of Dutch Jews from Nazi-ravaged synagogue brings back bitter memories” van 2 augustus 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Tim Engelbart “Harteloze ondernemer ruimt laatste restje Joodse gemeenschap Deventer op; verbouwt hun synagoge tot foodhal” van 24 april 2018 op de site van De Dagelijkse Standaard

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Nederlandse Joden protesteren tegen plan om synagoge om te turnen tot Turkse eettent” van 21 april 2018 [lezen]

7 gedachtes over “Grote Synagoge van Deventer (NL) wordt thans Turkse eettent of een moskee …

 1. Neem me even niet kwalijk zeg.
  Schandalig natuurlijk dat dit een vreettent zou kunnen worden,
  of nog erger, een moskee.

  Maarrrrr…mijn verstand zegt dan ook:
  Is er in dit welvarende NL nou geen ENKELE Joodse gutmensch
  die in staat is zo’n project te kopen en te bewaren als Synagoge ?

  Ik vind dàt een schande.
  Sorry, maar zo voel ik dat bij dit verhaal.
  Er zijn plenty rijke Joodse families in NL te vinden voor dit mooie doel.

  Like

  1. Vind het schandalig , dat de Nederlandse regering hier niet in gegrepen heeft , ten eerste is het een Rijksgebouw , en zou het zo al in stand gehouden moeten worden , ook het thans bestaande interieur , Dan punt 2 hoeveel Nederlandse joden zijn in de kampen om gekomen , mede door de landverraders , het zou een ere schuld moeten zijn , van Nederland , ze weten hoe de moslims over Joden denken , en nu juist zo een gebouw in handen van de Joden vijanden geven , maakt mij razend .

   Like

 2. veel Nederlanders zijn druk doende hun boeltje te verkopen of in te pakken !!
  voor moslims is een voormalig joods bezit een “geprijsde bezitting”het geeft ze een gevoel van macht ! in den haag is de oude sjoel al moskee ! in o-Europa kopen moslims ook synagoges- dat worden daarna nachtclubs of hoerenketen!!
  ook pastorién ,kerkjes,patronaatsgebouwen zijn niet veilig want daar MOET iets Islamisch gaan gebeuren !!! het licht dooft langzaam in Europa !!

  Liked by 1 persoon

 3. Het verraad is ongekend, toen de vorige eigenaren het verkochten aan iemand die De Tegenstander van De God van Israel aanhangt had dit voorkomen moeten worden, door inzameling of aan een hogere bieder die Het Joods Volk liefheeft.
  Of mogelijk vanuit Israel zelf als de laffe Nederlanders het af laten weten… wat een doffe ellende, het pijnigen en kwetsen van Gods Volk, Gods eerstgeboren zoon, is smartelijk en onvoorstelbaar.

  Exodus 4 : 22 Dan zult gij tot Farao zeggen: Alzo zegt de HEERE: Mijn zoon, Mijn eerstgeborene, is Israël.
  23 En Ik heb tot u gezegd: Laat Mijn zoon trekken, dat hij Mij diene!

  http://www.zoeklicht.nl/artikelen/isral+zoon+van+god_5085

  https://www.digibron.nl/search/detail/0134b523681e2ed749faca1c/israel-zal-altijd-gods-eerstgeboren-zoon-blijven

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.