VS wil UNRWA sluiten en einde maken aan vluchtelingenstatus van miljoenen Palestijnen

Jared Kushner, de naaste adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft aangedrongen op het afschaffen van de vluchtelingenstatus van miljoenen Palestijnen als onderdeel van een klaarblijkelijke poging om het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen te sluiten, aldus een bericht van vrijdag j.l.

Onder Trump hebben de VS honderden miljoenen dollars bevroren aan hulp aan het United Relief and Works Agency, of UNRWA, waarbij de Amerikaanse president het besluit koppelt aan de weigering van de Palestijnen om met zijn regering te spreken nadat hij Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël.

Volgens e-mails die werden gepubliceerd door het tijdschrift Foreign Policy, is Kushner zeer kritisch geweest over UNRWA, terwijl hij en andere functionarissen van het Witte Huis de sluiting van het agnteschap overwegen als onderdeel van hun vredesinspanningen.

“Het is belangrijk om eerlijke en oprechte inspanningen te leveren om UNRWA stil te leggen,” schreef Kushner in een e-mail van 11 januari, slechts enkele dagen voordat de VS 65 miljoen dollar aan financiering voor UNRWA inhielden. “Dit [bureau] bestendigt een status-quo, is corrupt, inefficiënt en helpt de vrede niet.”

“Ons doel kan niet zijn om dingen stabiel te houden en zoals ze zijn … Soms moet je strategisch het risico lopen om dingen te breken om alzo ergens te geraken,” voegde hij eraan toe in de e-mail, volgens Foreign Policy.

Uniek is dat de UNRWA de vluchtelingenstatus toekent aan alle nazaten van Palestijnen die in 1948 vertrokken of vluchtten met de vestiging van de Joodse staat, waarbij het aantal op dit moment volgens de UNRWA [PDF-file] is opgelopen tot 5,9 miljoen, terwijl het aantal werkelijke vluchtelingen uit dat conflict wordt geschat op amper enkele tienduizenden.

In vredesbesprekingen heeft het Palestijnse leiderschap altijd een ‘recht op terugkeer’ geëist voor deze miljoenen – een toevloed die, als ze door Israël wordt aanvaard, het einde van het Israël als een Joodse meerderheidsstaat zou betekenen.

Israël betoogt dat de Palestijnse eis een door de UNRWA gefaciliteerde inspanning is om Israël met demografische middelen te vernietigen. De Palestijnen zoeken ook een onafhankelijke staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Maanden van voortdurende gewelddadige protesten gevoed door de campagne van Hamas aan de grens van Gaza met Israël werden geïnitieerd onder de vlag van een ‘Mars van de Terugkeer’, en aangemoedigd door Hamas-leiders met het verklaarde ultieme doel om de grens te wissen en Israël te vernietigen.

Israël betoogt tevens dat een onafhankelijke Palestijnse staat, indien overeengekomen in onderhandelingen, de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen zou absorberen, net zoals Israël Joodse vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen gedurende de decennia opnam.

In een e-mail van eind januari stelde een adviseur van Jason Greenblatt – vredesgezant voor het Midden-Oosten van Trump – de sluiting van de UNRWA voor als onderdeel van de Amerikaanse vredesdrift. “UNRWA zou met een plan moeten komen om zichzelf te ontbinden om deel te gaan uitmaken van de UNHCR [VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen] tegen de tijd dat het handvest in 2019 opnieuw wordt opgesteld,” schreef Victoria Coates.

Coates beschreef het voorstel als een van de ‘spitball’ ideeën die ik had en die ook werden geïnformeerd door enkele gedachten die ik heb opgepikt van Jared, Jason en Nikki”, verwijzend naar Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN. Andere voorstellen die werden aangevoerd, waren het werkingsbudget van de UNRWA een maandelijks uit te keren en het bedenken van “een plan om al het antisemitisme uit educatief materiaal te verwijderen”.

Het Republikeinse Congreslid Doug Lamborn uit Colorado, die een wet indiende zei: “De UNRWA Reform and Refugee Support Act (H.R. 6451) is de langverwachte common-sense wetgeving. We moeten de UNRWA terugbrengen in haar oorspronkelijke kader en dit valse verhaal van een opgeblazen vluchtelingenpopulatie aanpakken, die de spot drijft met zowel diegenen die echte vluchtelingen zijn over de hele wereld als degenen die echt in deplorabele omstandigheden in de hele regio leven.”

Plaatje hierboven: Volgens cijfers van UNRWA is op nauwelijks vier jaar tijd het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot 5,9 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid [beeldbron: UNRWA]


Bronnen:

♦ naar een artikelKushner said pushing to close UNRWA, end refugee status for Palestinian millions” van zaterdag 4 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “VS wil UNRWA sluiten en einde maken aan vluchtelingenstatus van miljoenen Palestijnen

  1. En idd: Poetin, Erdogan, Assad, de EU, én andere Palestijnen – “knuffelaars”, zullen daar niet blij mee zijn! Niet dat zij zo bezorgd zijn om die “arme” Palestijnen/ “broeders”, het is de haat tegen alles wat Joods is. Dat hele kleine stukje land, waarom bemoeid de VN, de wereld zich ermee, en wijst aldoor naar de Joden, als het / zij zich verdedigen tegen agressie en geweld? Het is omdat men jaloers is op de ‘know how’, en alles wat dit land / volk van de Almachtige HEERE GOD, die de EIGENAAR is van ISRAEL(!) met Zijn land / volk door de millennia heen, van plan was, én is!! De GOD van Abraham, Izaak en Jacob (=Israel!) heeft het”laatste” WOORD! De wereld / mensheid zal het spoedig ervaren! Bekeer u / je tot de Levende God, de Zoon : Jeshua Hamashiach (Jezus) én u / jij gaat gered worden, omdat God’s genade / geduld bijna voorbij is! En dat is géén ‘verhaaltje’, maar de Waarheid!

    Like

  2. Shalom, deze anti-Semitische organisatie, die de groepering, die zich de afgelopen 70 jaar, de status “vluchteling” heeft (laten) aannemen, is absoluut niet de rechtmatige eigenaar van ISRAEL! De organisatie heeft, onterecht, de wereld willen doen geloven, dat de “Palestijnen” door de Joden zijn verjaagd uit / bezet zijn in “hun” land! Een pertinente misvatting, het land is vanaf 3500j. vóór Chr. als Israel van de Israëlieten, ofwel de Joden. Met als ondeelbare hoofdstad Jerusalem!! En dat deze organisatie zolang, én nog wel een “uitkering”, die ook nog erfelijk is, is te krankzinnig voor woorden… En dan het aantal mensen, dat voor zoveel geld, onterecht wordt genoemd, als zijnde miljoenen, terwijl er sprake is van enkele tienduizenden : absurd! Schande dat het niet eerder is onderkend. Nu dus eindelijk een geluid, dat het maar eens over moet zijn! Mee eens!

    Like

  3. Fijn dat het op tafel ligt. De Russen zijn tegen, ben ik bang. Het is natuurlijk te gek voor woorden. Ik ben bang dat de Israëli’s eerst méér bondgenoten elders moeten maken. Waarschijnlijk wordt daar al hard aan gewerkt. De Amerikanen (incl. Canada) zullen toch wel de belangrijkste partij met zoveel joden in het land en een steunende christelijke meerderheid in het land. Amerika verandert wel snel van samenstelling en de band van de joden in Amerika en die in Israël is niet altijd even best.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.