Terwijl Hamas in Caïro over een bestand ‘praat’ bestookt het vanuit Gaza Israël’s grens

Plaatje hierboven: Caïro, Egypte, 2 augustus 2018. Terroristenleiders in maatpak, Saleh el-Arouri (L.), mede-stichter en ex-commandant van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades (de moordbrigade van Hamas) en zijn kompaan Ismail Haniyeh (R.), voormalig premier van de PA en tegenwoordig chef van het politburo van Hamas, hier bij hun aankomst in de Egyptische hoofdstad [beeldbron: Felesteen]

De Palestijnse en Israëlische media berichten over een zogenaamd bestand (hudna: kalmte, rust) die zou bereikt zijn tussen de rivaliserende Palestijnse terreurgroepen Al Fatah en Hamas, onder de bemiddeling van Egypte.

Het onderhandeld akkoord zou voor Hamas doorgaan op voorwaarde dat de beperkingen aan de grensvovergangen met Israël worden opgeheven, berichtte alsdus Hadashot News. Een ietwat surrealistische eis, temeer dat Israël niet eens in deze onderhandelingen werd betrokken.

Volgens deze hudna tussen Hamas en Al Fatah zou de Palestijnse Autoriteit (geleid door Al Fatah en zijn leider Mahmoud Abbas) de controle overnemen van de Gazastrook onder toezicht van Egypte. Hoewel het niet meteen duidelijk is hoe dit op het terrein kan gerealiseerd worden vermits Hamas nog steeds weigert te ontwapenen en evenmin zijn wapenarsenaal wil overdragen aan Al Fatah.

Thans wachtten de Palestijnse leiders op een Israëlische reactie nadat afloop van de wekelijke kabinetsvergadering op zondag, aldus het bericht van Hadashot TV. Echter, een Israëlische functionaris vertelde op vrijdag aan Channel 10 dat Israël niet bereid zou zijn om een ​​langetermijnovereenkomst met Hamas te accepteren als die niet de terugkeer van de vastgehouden Israëli’s niet omvatte.

De Israëlische functionaris zei dat het akkoord stipuleerde dat de onderhandelingen voor hun terugkeer onmiddellijk moesten beginnen. “Elk akkoord waarbij de terugkeer van Oron [Shaul], Hadar [Goldin], [Avera] Mengistu en de rest van onze burgers niet inbegrepen is, is het papier waarop het geschreven is niet waard, of welke mondelinge beloften er ook voor zijn gedaan,” las een brief aan Netanyahu van de familie Shaul.

Hieronder: Aan de verzoening tussen Al Fatah en Hamas wordt nog alle dagen aan gewerkt

Vrijdag, 3 augustus 2018
De berichten over een mogelijk staakt-het-vuren (hudna) lijken de acties van Hamas aan het veiligheidshekken dat Gaza en Israël scheidt, niet in het minst te hinderen. Gisteren vrijdag demonstreerden andermaal duizenden Palestijnen aan het hekken waarvan sommigen erin slaagden het grenshekken te overschrijden en brandbommen gooiden naar de soldaten, volgens een bericht van de IDF.

Volgens het ‘gezondheidsministerie‘ van Hamas, een cynische omschrijving van de Palestijnse propagandamachine Pallywood, raakten er 25 Palestijnen gewond tijdens de rellen op vrijdagmiddag. Het leger zei dat ongeveer 8.000 mensen deelnamen aan vijf afzonderlijke protesten langsheen de grens, en dat de troepen reageerden met relbestrijdingsmiddelen en tevens met scherpe kogels vuurden conform de rules of engagement.

Al meer dan vier maanden worden er door Hamas bijna wekelijkse, gewelddadige protesten langs de grens tussen Israël en Gaza georganiseerd, wat heeft geleid tot de ernstigste escalatie tussen de twee partijen sinds de oorlog van 2014. Tijdens de aanhoudende schermutselingen werden de Israëlische veiligheidstroepen geconfronteerd met geweerschoten, granaten, molotovcocktails en pogingen – soms met succes – om het grenshekken te beschadigen of door te dringen. Vorige maand werd een Israëlische soldaat gedood door een Palestijnse sluipschutter.

Volgens Pallywood in Gaza werden er tot nog toe 157 Palestijnen gedood sinds het begin van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten op 30 maart, waarvan meer dan de helft gekende terroristen waren. Hamas heeft erkend dat tientallen van de gedoden behoorden tot hun (of andere) terreurorganisatie.

Tijdens de rellen werden ook brandbommen, die worden vastgehecht aan vliegers en balonnen, naar Israëlisch grondgebied gestuurd waar ze honderden branden veroorzaakten die voor vele miljoenen euros schade aanrichtten aan velden en gewassen in de agrarische gemeenschappen in zuidelijk Israël.

Ook deze vrijdag hadden de Israëlische brandweer en politie de handen vol om 16 brandhaarden te blussen die werden aangesticht door Hamas, aldus een woordvoerder van de Israëlische brandweer en reddingsdiensten. De confrontaties leidden soms tot felle gevechten waarbij de Palestijnen tientallen raketten afvuurden naar willekeurige burgerdoelwitten in de zuidelijke Israëlische steden en het leger luchtaanvallen uitvoerde op Hamas-posities in Gaza.

Yahya Sinwar, de kannibaal van Hamas
Afgaande op de gebezigde oorlogsretoriek van de Hamasleiding, is het einde van de propaganda campagne van Hamas nog lang niet in zicht.

Hamasleider Yahya Sinwar (plaatje hierboven) die samen met Ismail Haniyeh sinds begin 2017 de koers van Hamas uitzetzei op 30 maart 2018 na afloop van de eerste dag van de Mars van de Terugkeer die zoals bekend enkele weken later zal uitmonden in een brandstichtingscampagne:

“De Mars van de Terugkeer wordt voortgezet …  totdat we deze tijdelijke grens verwijderen, die een nieuwe fase zal inluiden van de Palestijnse nationale strijd op de weg naar de bevrijding. En eerder dan honger te lijden, zal het volk van Gaza de levers opeten van zij die hen bezetten.”

En op vrijdagavond 6 april na afloop van het débacle op ‘Katsjoe Dag’ (arabisch: Jomaat alKawchook) deed hij er nog een schep bovenop en zei Sinwar:

“Gaza zal de Palestijnse kwestie terug in de politieke arena brengen. Vanaf daar zullen wij er alles aan doen om Israël af te schrikken en bang te maken. Demonstraties zullen blijven doorgaan. We zullen de grenzen afschaffen, we zullen hun harten uitrukken en we zullen bidden in Jeruzalem.”


Gaza, 12 januari 2018. De twee Hamasleiders Ismail Haniyeh (L.) en Yahiya Sinwar (R.) bepalen sinds het voorjaar van 2017 de te volgen koers van Hamas tegen Israël. Op de achtergrond een grote afbeelding van de Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem, het einddoel van hun islamitisch geïnspireerde kruistocht tegen de Joodse staat.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas reportedly agrees to Egyptian-brokered ceasefire deal with Israel” en een artikelIDF tank shells Hamas post after Gazans breach border fence, throw petrol bombs” en een artikelBalloon carrying flaming material found on roof of Beersheba home” van 3-4 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Terwijl Hamas in Caïro over een bestand ‘praat’ bestookt het vanuit Gaza Israël’s grens

  1. Dit is natuurlijk allemaal klinkklare onzin. Misschien om tijd te rekken? Het zou een afgelopen moeten zijn met die indirecte onderhandelingen met zo’n ministaatje. Egypte is bepaald niet onpartijdig.
    Gesprekken met Egypte hebben zin als Gaza zich wil aansluiten bij Egypte. Dit jarenlange drama heeft nog niets opgeleverd en ik verwacht er ook niets van. Waar zijn de Israëli’s in hemelsnaam mee begonnen? Zeg Sisi gewoon dat hij Gaza kan krijgen met problemen en zet er een echte grens omheen. Houd dit gebied zo beperkt mogelijk. (Klein Gaza). Ze krijgen er immers de hele Sinaï bij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.