Iran brandt: tienduizenden demonstranten schreeuwen ‘Dood aan dictator Ali Khamenei’

Iran lijkt momenteel op een implosie af te stevenen en daar zou ook Israël voordeel bij kunnen hebben. Hoewel. Terwijl de eerste Amerikaanse sancties die president Donald Trump aan Iran heeft opgelegd, volgende maandag van kracht worden, hebben demonstranten op donderdag de straten in het centrum van Iran ingenomen, zingend over “dood aan de dictator” en ‘Khamenei, schaam u! Verlaat het land!”

Een van de populaire gezangen is: “Ze liegen dat het aan de VS ligt”, verwijzend naar de mediapropaganda van het regime die de schuld voor de economische problemen van het land bij buitenlandse machten legt. De demonstranten van Isfahan roepen ook op tot solidariteit en verzet tegen het regime, zingend: “Wees niet bang. We zijn allemaal samen” En dit lijkt duidelijk het geval zoals het aantal demonstranten dagelijks blijft toenemen.

Veel steden, waaronder Isfahan, hebben ononderbroken onrust ondervonden sinds de nationale protesten eind december, begin januari,  begonnen en zich verspreiden over het land. Onlangs hebben de boeren van Isfahan ook geprotesteerd tegen het gebrek aan toegang tot water en het corrupte en incompetente beheer van de hulpbronnen van het land door het regime.

Volgens de Nationale Raad van Verzet van Iran, gaan de mensen in Isfahan door met de opstand tegen het administratieve regime, dat naar verwachting de vierde dag op vrijdag, de heilige dag van de islam, zal bereiken. Rellenbestrijders en ‘andere repressieve krachten’ vielen de betogers aan en probeerden mensen uiteen te drijven door traangas af te schieten. Jongeren worden geconfronteerd met de overheid, en steken autobanden in brand om het traangas te neutraliseren. Op sommige plaatsen hebben politiediensten ‘zich onvermijdelijk teruggetrokken’.

De straten waren het toneel van de jeugd van de confrontatie van Isfahan met de ‘agenten van onderdrukking.’ Vuur en zware rook rijzen op en de straten liggen vol keien en rotsstenen in Isfahan’s New Shapour-district. Een grote groep mensen verzamelde zich in het industriepark Amir Kabir in Isfahan om te protesteren tegen de hogere kosten van levensonderhoud, de voortdurende stroomuitval en het corrupte beleid van het Iraanse regime.

Handelaren en detailhandelaren hebben hun winkels gesloten en zijn in staking gegaan. Winkeliers hielden spandoeken in protest tegen hoge prijzen en hun economische problemen. De mensen reciteren slogans die de huidige economische ellende weerspiegelen, zoals: “Dood aan de hoge prijzen. Dood aan werkloosheid. Iraniërs, Shapuris, steun de demonstranten. Corrupte autoriteiten moeten aftreden.”

Slogans zoals: “Dood aan de dictator. Hervormers, ideologen, het spel is voorbij,” richten zich tegen het regime in zijn geheel. De demonstranten noemen de beloften van het regime ook ‘holle leugens’. Hoewel een groot aantal regeringsstrijdkrachten zijn uitgezonden om de situatie te beheersen, blijven de demonstranten de veiligheidstroepen confronteren en gaan door met hun protesten.

“Het regime is in een diepe crisis beland sinds de wijdverspreide protesten van afgelopen december.” legde Ghasseminejad uit. “Het is essentieel om de economische druk op te voeren en beginnen met het ondersteunen van die Iraanse figuren die de steun hebben van de mensen in de straat en een einde willen maken aan het terreurbewind van de moellahs.”

Iraanse vrouwen vóór (boven) en nà (onder) de Sjiitische Revolutie van 1978


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Iran Is Burning As Thousands Hit the Streets Shouting ‘Death to the Dictator Khamenei’” van 2 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Iraanse demonstranten: ‘Dood aan Palestina’ en ‘Verlaat Syrië, denk aan ons’” van 27 juni 2018 [lezen]

2 gedachtes over “Iran brandt: tienduizenden demonstranten schreeuwen ‘Dood aan dictator Ali Khamenei’

Reacties zijn gesloten.