Trump heeft 61 miljoen dollar bevroren hulp aan Palestijnen vrijgegeven

De regering-Trump draait naar verluidt een grootschalige financieringsstop terug die in het begin van het jaar werd ingesteld en die de stroom van Amerikaanse hulpdollars naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stil legde.

Volgens een bericht in Haaretz die een Amerikaanse functionaris citeerde, werd $ 61 miljoen van het bevroren hulpgeld overgemaakt aan de PA om terrorismebestrijdingsinitiatieven mogelijk te maken. Andere bronnen die bekend zijn met de zaak beweren dat de som veel lager lag, in de buurt van $ 35 miljoen.

De functionaris zei tegen Haaretz dat de fondsen werden vrijgemaakt om de samenwerking met de veiligheidstroepen van de PA met Israël te ondersteunen om terreur en geweld in Judea en Samaria te stoppen.

De PA Security Force (PSF) opgericht in 1994 conform de Oslo Akkoorden, is een strijdmacht van de Palestijnse Autoriteit waarvan wordt verondersteld dat zij de orde zal handhaven in de Palestijnse gebieden, meer bepaald in Area A en B, en werd volledig uitgerust en opgeleid door de Verenigde Staten.

In 2007 omvatte deze strijdmacht 42.000 goed opgeleide soldaten. Sinds 19 maart 2014 worden de manschappen van de PSF technisch ondersteund en getraind door de Italiaanse Carabinieri. In mei 2010 schonk België 25 auto’s, type Volkswagen Jetta, aan de politie van de Palestijnse Autoriteit.

Vanuit Israël komt er regelmatig kritiek op de PSF. Volgens The Jerusalem Post “Hebben in het verleden de Palestijnse veiligheidsdiensten gearresteerde terroristen vrijgelaten en vervolgens stilletjes Israël getipt om de interne openbare kritiek te verzachten tegen het overhandigen van Palestijnen aan Israël.”

De VS hebben het grootste deel van de 251 miljoen dollar die aan de Palestijnse Autoriteit waren toegewezen bevroren dit jaar nadat zde Palestijnen hadden aangekondigd dat ze de Trump-regering zouden boycotten vanwege het besluit Jeruzalem eind vorig jaar te erkennen als de hoofdstad van Israël. De VS hebben ook ongeveer $ 300 miljoen ingehouden aan de UNRWA, het V.N.-bureau dat zich bezighoudt met het eeuwigdurend financieren en bestendigen van het Palestijnse vluchtelingenprobleem.

Terwijl de VS en Israël een wetgeving hebben vastgelegd om de stroom fondsen aan de PA te conditioneren omwille van het verlonen door de PA van gesneuvelde of omgekomen Palestijnse terroristen, heeft de PA-president Mahmoud Abbas onlangs verklaard dat hij de betalingen tot en met de ‘laatste cent’ van de PA zou blijven doen, zelfs als dit hem zijn positie zou kosten. Trump lijkt hiermee terug te keren op zijn besluit.

Abbas is momenteel bezig aan het dertiende jaar van wat een vierjarig presidentiële ambtstermijn zou moeten zijn, zonder dat er momenteel verkiezingen voor Palestijnen in het vooruitzicht zijn. De laatste verkiezingen in de Palestijnse gebieden dateren reeds van januari 2006 die toen met een ruime meerderheid werden gewonnen door Hamas en dat zowel in Gaza als in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).

Palestinian Security Force (PSF) in Judea & Samaria, Israël


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Trump released $61 million in frozen aid to Palestinians” van 2 augustus 2018 op de site van World Israel News

♦ naar een artikelTrump administration released tens of millions in aid to Palestinians” van 2 augustus 2018 op de site van The jewish News Syndicate

♦ naar een artikel van Amir Tibon “Trump Administration Released Dozens of Millions of Dollars to Support Palestinian Security Forces” van 2 augustus 2018 op de site van Haaretz

 

3 gedachtes over “Trump heeft 61 miljoen dollar bevroren hulp aan Palestijnen vrijgegeven

Reacties zijn gesloten.