Mahmoud Abbas benoemt zijn rechterhand Abu Rudeineh tot vice-premier

Plaatje hierboven: Palestijnse leider Mahmoud Abbas (R) vertrekt aan het einde van de openingszitting van de Arabische top in Damascus op 29 maart 2008 met zijn topassistent, Nabil Abu Rudeineh (2de L.) [beeldbron: Levant News]

Vrij onverwacht (hoewel …) heeft de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zijn eigen woordvoerder en veteraan Nabil Abu Rudeineh, benoemd tot vicepremier en minister van Informatie. Abu Rudeineh werd donderdag voor Abbas beëdigd tijdens een ceremonie in de Muqata, het presidentiële complex van de Palestijnse Autoriteit.

Abu Rudeineh werd in 1952 in Bethlehem geboren en diende eerder als assistent van Khalil al-Wazir, de medeoprichter van Al Fatah bekend onder zijn nom de guerre Abu Jihad – die in 1988 door Israël in Tunesië werd uitgeschakeld. Opmerkelijk feit is dat Abu Rudeineh het  Grieks-Orthodoxe geloof belijdt en daarmee de eerste christen wordt die een leidinggevende positie bekleedt in de PA-regering.

Na de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993 werd Rudeineh benoemd door de voormalige PLO-leider Yasser Arafat als woordvoerder van het PA-leiderschap – een functie die hij ook onder Abbas behield. “Het besluit om Abu Rudeineh te benoemen tot vicepremier en minister van Informatie werd genomen door president Abbas in coördinatie met premier Rami Hamdallah,” zei Yusef al-Ahmed, woordvoerder van de in Ramallah gevestigde PA-regering.

Het was niet meteen duidelijk wat Abbas ertoe aanzette om Abu Rudeineh te benoemen tot de leidinggevende functie in de PA-regering. Echter, bronnen in Ramallah zeiden dat de benoeming waarschijnlijk verband hield met rapporten over spanningen tussen Abbas en premier Hamdallah. Volgens de bronnen kan de promotie van Abu Rudeineh worden geïnterpreteerd als een teken dat Abbas Hamdallah wil vervangen door Rudeineh.

Eerder dit jaar eisten functionarissen van Abbas’s Fatah-factie dat hij Hamdallah zou ontslaan onder het voorwendsel dat de premier zichzelf ziet als een ‘natuurlijke opvolger’ van de PA-president. De rapporten kwamen bovenop de geruchten dat de gezondheid van Abbas aan het verslechteren was.

Hamas bekritiseerde intussen de benoeming van Abu Rudeineh en zei dat de Hamdallah-regering niet langer een “Palestijnse nationale consensusregering” was. Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei op Twitter dat “elke verzoening (tussen Hamas en Fatah) moet worden gesponsord door een Palestijnse eenheidsregering en geen Fatah-regering.”

De Palestijnse nationale consensusregering werd aangekondigd in juni 2014 op basis van een verzoeningsovereenkomst tussen Hamas en Fatah. Abbas zei toen dat de nieuwe regering een ‘overgangskabinet’ was en dat de onderhandelingen met Israël in handen van de PLO zouden blijven.


Ramallah, 2 augustus 2018. Nabil Abu Rudeineh (rechts) wordt ingezworen door PA-president Mahmoud Abbas (2de van L.), PA-premier Rami Hamdallah (3de van L.) en PLO-topman Saeb Erekat (4de van L.)  [beeldbron: J-Post]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Abbas appoints veteran spokesman Abu Rudaineh as deputy PM” van 3 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post