Rusland: Iraanse zware wapens aan de grens met Israël 85 km achteruit

Voor wie er nog moest aan twijfelen: het zijn de Russen die vandaag – en alléén zij – die de lakens uitdelen in Syrië, waar de islamitische burgeroorlog stilaan naar zijn einde loopt. De VN, de EU en de Verenigde Staten spelen helemaal geen rol (als dat al ooit het geval was) in de afwikkeling van de Syrische oorlog.

Op aandringen van de Russen hebben de Iraanse strijdkrachten in Syrië hebben hun zware wapens teruggetrokken tot op een afstand van 85 kilometer (53 mijl) van de grens met Israël. Alexander Lavrentie, de gezant van Russische president Vladimir Putin aan Syrië, vertelde het persbureau Interfax dat Rusland een overeenkomst met Israël heeft bereikt die Russische garanties omvat die ervoor zorgen dat de door Iran gesteunde strijdkrachten dit zullen handhaven.

UNDOF herleeft
Lavrenti zei dat de overeenkomst was bereikt om te voorkomen dat Israël wordt ‘ge-irriteerd’. Ook op donderdag werd bekend dat Rusland van plan is om haar eigen militaire politie in te zetten aan de grens met de Golan-hoogvlakte en daar acht observatieposten zal opzetten. Van zodra de situtatie meer gestabiliseerd is, zullen de Russische soildaten worden vervangen door Syrische troepen.

Kolonel-generaal Sergei Rudskoy van de Russische generale staf vertelde tegenover verslaggevers op een persconferentie in Moskou dat Russische soldaten de VN-vredeshandhavers (UNDOF) hebben geholpen op hun eerste patrouillemissie sinds 2014 toen de VN-vredesmacht zich had teruggetrokken uit het gebied toen de grond te heet onder hun voeten werd.

Gesteund door Rusland, Iran en de in Libanon gevestigde sjiitische terreurgroep Hezbollah, greep de Syrische president Bashar Assad onlangs de controle over het zuidwesten van het land, waarbij hij de Golan naderde. Rusland heeft geprobeerd Israël gerust te stellen door te zeggen dat enkel Syrische troepen worden ingezet op of nabij de grens van de Syrische Golan, Israël.

Israël dringt er echter op aan dat door Iran gesteunde troepen helemaal uit Syrië worden verwijderd. “De Iraniërs trokken zich terug en de sjiitische formaties zijn er niet”, zei Lavrentie volgens het Russische persbureau TASS. Hij zei dat Iraans servicepersoneel, die hij ‘adviseurs’ noemde, deel kunen uitmaken van de Syrische strijdkrachten die dichter bij de Israëlische grens worden ingezet, maar benadrukte dat “er geen eenheden met zware uitrusting en wapens zijn die een bedreiging kunnen vormen voor Israël op een afstand van 85 kilometer van de demarcatielijn.”

Hezbollah
Een Israëlische functionaris achtte zo’n terugtrekking onvoldoende. “Wat we hebben vastgelegd als een rode lijn is militair ingrijpen en het verschansen door Iran in Syrië, en niet noodzakelijk aan onze grens”, zei Israël’s minister voor Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi (Likoed) tegen Israël Radio, daarbij verwijzend naar de dreiging op langere termijn van Iraanse raketten of drones die in Syrië zijn gepositioneerd. “Er zullen geen compromissen noch concessies worden gedaan op dit gebied,” zei hij.

Vorige week zei een Israëlische functionaris dat Rusland had aangeboden de Iraanse troepen minstens 100 kilometer (62 mijl) van de grens met de Golan Hoogvlakte te houden. Israël verwierp het aanbod, dat werd gedaan tijdens een ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu en een bezoek aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

In een klaarblijkelijk antwoord zei de Russische ambassadeur in Israël Anatoly Viktorov op maandag dat Moskou Iran niet kon dwingen Syrië te verlaten, maar Viktorov gaf ook aan dat Rusland ‘een oogje toe zou blijven knijpen’ voor Israëlische luchtaanvallen tegen Iraanse en Hezbollah wapentransporten of troepenverplaatsingen in Syrië.

Minister Hanegbi zei dat Israël wil voorkomen dat Iran en Hezbollah hun Libanese front tegen Israël effectief zouden uitbreiden. “We zijn niet bereid om een ​​nieuw Hezbollah-front te zien oprijzen aan de grens tussen Israël en Syrië. Dat zou een gevarlijke situatie creëren. Als we niet verhinderen dat dit vandaag gebeurt, wanneer zullen we het dan nog kunnen en ten koste van welke zware prijs?” zei Hanegbi.

Plaatje hierboven: Moskou, Rusland, 2 augustus 2018. Kolonel-generaal Sergei Rudskoy van de Russische militaire generale staf spreekt de media toe. Op de achtergrond een kaart die de grenzen toont van Israël, Jordanië, Syrië en Libanon. [beeldbron: Times of Israel]‎

Zoals op de kaart is te zien, beschouwen de Russen de Golan nog steeds als behorend tot Syrië. Rusland wil de regio terug stabiliseren tot de situatie zoals die was vóór 15 maart 2011, die het begin markeerde van de Syrische burgeroorlog, waarbij ca.  een half miljoen doden vielen, 7,6 miljoen mensen in eigen land ontwortelde en meer dan 5 miljoen mensen (geregistreerd door de UNHCR) op de vlucht dreef.

Overigens werden tevens meer dan 5000 Palestijns-Syrische ‘vluchtelingen’ gedood, hoewel dat nergens in de westerse pers wordt vermeld. Moslims die andere moslims vermoorden heeft in het Westen nulkommanul nieuwswaarde, zolang er geen direct verband kan gelegd worden met Joden of met Israël. ‘No Jews, No News‘, raar maar waar.


Bronnen:

♦ naar een artikelRussia: Iranian forces in Syria have withdrawn from Golan border” van 2 augustus 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelRussia says UN peacekeepers patrol Israel-Syria border for first time in years” van 2 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Rusland: Iraanse zware wapens aan de grens met Israël 85 km achteruit

Reacties zijn gesloten.