Weer brandbommen vanuit Gaza; Amerikanen snellen ter hulp en levering brandstof stopgezet

Een cluster van brandgevaarlijke ballonnen met daaraan een vuurbom (Molotov-cocktail) bevestigd die gelanceerd werd naar Israël vanuit Gaza vloog woensdagavond helemaal naar het noorden naar het westelijke Negev-stadje Netivot. De cluster ballonnen haakte vast in enkele hoogspanningslijnen boven de straat over een Sonol benzinestation in de stad.

Politie, brandweerlieden en andere eerstehulp krachten werden ingezet op de scène, blokkeerden de toegang tot de straat van burgers in het gebied. Toen de ballonnen op de grond vielen explodeerde de met benzine gevulde brandbom en vloog in brand. De brand werd snel uitgedoofd door brandweerlieden die voorbereid waren. Eerder deze week bereikte een soortgelijke brandgevaarlijke ballon de centrale Negev-stad Beersjeba.

Brandweerlui in het zuiden van Israël hadden op dinsdag – en woensdag – opnieuw de handen vol, toen zowel Israëliërs als Amerikanen zich vrijwillig aanmelden om de door Hamas aangestoken branden te helpen bestrijden. Meer dan 15 branden werden op dinsdag alleen al in de zuidelijke regio gestart.

De Amerikaanse ambassadeur Friedman bedankte de Israëlische en Amerikaanse brandweerlieden, die uit de hele Verenigde Staten kwamen. “Ze toonden een geweldige solidariteit tussen het Amerikaanse volk en het Israëlische volk,” zei hij. “Het is een daad van echte vriendschap en ware liefde.”

Minister van Defensie Avigdor Liberman beval gisteren dat vandaag donderdag de levering van brandstof en gas aan de Gazastrook wordt stilgelegd via de grensovergang van Kerem Shalom. De beslissing werd genomen in het licht van de aanhoudende lancering van Molotov-cocktails uit de Gazastrook.

Vorige week besloot Liberman dat de oversteek van Kerem Shalom gedeeltelijk zou worden heropend en behalve brandstof en medicijnen ook brandstof en gas de Gazastrook zou kunnen binnenkomen. De beslissing van Liberman komt voort uit het feit dat Hamas de terroristische aanslagen niet volledig heeft gestopt, maar enkel geprobeerd heeft om de aanvallen met vliegende brandbommen te verminderen evenals de rellen aan het veiligheidshekken te temperen.

De grensovergang was twee weken lang gesloten voor de overdracht van alle soorten goederen, behalve voor humanitaire uitrusting, zoals aanbevolen door de chef van het stafpersoneel. Naast het sluiten van de overtocht werd besloten om het visgebied in de Gazastrook niet verder uit te breiden voor het visseizoen. In de laatste drie maanden is de ruimte uitgebreid van zes naar negen zeemijl. Sinds de druk is verminderd, is het visgebied uitgebreid en tot nu toe heeft het IDF niet besloten het te verminderen.


Bronnen:

♦ naar een artikelLiberman bans fuel shipments to Gaza” van 1 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Gas, Fuel Deliveries to Gaza Banned Until Hamas Ends Arson Attacks on Israel, Border Violence” en een artikelIncendiary Balloon Flies North, Catches on Netivot Power Lines” en een artikelAmerican Firefighters Join the Battle Against Gazan Terror Fires in Southern Israel” van 2 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Weer brandbommen vanuit Gaza; Amerikanen snellen ter hulp en levering brandstof stopgezet

Reacties zijn gesloten.