Doe de ‘Ik geloof in een Joodse staat’ -test

De Facebook-post van gisteren over het ontslag van de Druzenofficier heeft een aantal zeer sterke emotionele reacties opgewekt. Sommige commentatoren eisten absolute gelijkheid voor de Druzen onder de wet, met dezelfde exacte rechten als joden in de Joodse staat.

Dat maakte ons hier heel nieuwsgierig. Was dit een emotionele, populistische reactie, of was dit een doordachte visie voor de staat Israël? We bedachten wat we de ‘Ik geloof in een Joodse staat’ -test noemen. Het is één vraag en jouw antwoord bepaalt of iemands oppositie tegen de ‘Basiswet: Israël als de natiestaat van het Joodse volk’ voortkomt uit een niet-onderzocht populisme of uit een anti-Zionistische ideologie.

Het concept achter de test is eenvoudig. Het doel is om uw begrip van ‘de Joodse staat’ te verduidelijken. Het zou kunnen zijn dat u Israël als een Joodse staat beschouwt, omdat de meerderheid van de burgers Joden zijn, in welk geval, als de meerderheid van de burgers Druzen zijn (sinds wij opnieuw praten nationale gelijkheid voor de Druzen), dan zou Israël de Druzenstaat worden. Het kan zijn dat je Israël als een ‘Joodse staat’ ziet, maar niet echt weet waarom of wat dat inhoudt.

De Vraag:
“In Israël hebben we een ‘Wet op Terugkeer’ die elke Jood in de wereld in staat stelt om naar Israël te emigreren en het Israëlische staatsburgerschap onmiddellijk te verkrijgen. Deze wet is van toepassing op iedereen die minstens één Joodse grootouder heeft of met een Jood is getrouwd.

Er wonen 150.000 Druzen in Israël, 600.000 Druzen in Syrië en 200.000 Druzen in Libanon. Moet de ‘Wet op Terugkeer’ op Druzen van toepassing zijn, waarbij de ongeveer 1 miljoen Druzen in Arabische landen dezelfde rechten krijgen als de Joden, om naar Israël te emigreren en onmiddellijk burgerschap te verkrijgen?”

Uw Antwoorden…
Als u gelooft dat de Wet van Terugkeer ofwel moet worden afgeschaft of worden uitgebreid tot Druzen, dan ben je geen Zionist. Het is duidelijk dat u niet gelooft dat er een Joodse staat zou moeten zijn.

Als u [die Wet] op de Druzen wilt toepassen, waarom discrimineert u de Bedoeïen dan? Of enige andere etnische minderheid in Israël?

Als u liever wilt dat de wet wordt afgeschaft, vertrouwt u misschien op de huidige Joodse meerderheid om de Joodse meerderheid van Israël te behouden, maar dat is racistisch als u erover nadenkt, omdat er geen ander principe achter zit.

Als u gelooft dat de Wet van Terugkeer alleen op Joden van toepassing zou moeten zijn en niet moet worden afgeschaft, dan accepteert u duidelijk dat er in de Joodse staat op zijn minst een aantal wetten moeten zijn die extra voordelen en prioriteiten aan Joden toekennen ten opzichte van andere religieuze, etnische en nationale groepen. In dat geval moet u uw verzet tegen de basiswet onderzoeken.

Hoe zit het met de Joodse staat die u dwarszit en deze cognitieve dissonantie veroorzaakt? Hebreeuws? De Joodse symbolen? Het verzamelen van de ballingen? De [her]vestiging in het land? Zit het u dwars dat de wet openlijk verklaart wat Israël tot een Joodse staat maakt, en dat u het leuker vond als het waar was, maar niet hardop gezegd?

Of heeft u gewoon niet goed nagedacht over wat een Joodse staat bedoelt en bent u alleen maar aan het klagen over de tegenstand van de linkse en de media tegen een Joodse staat? Naar onze mening is de nieuwe basiswetgeving van cruciaal belang, omdat deze de essentie van het Zionisme beschermt en als we de storm hebben gevolgd die losbarstte rond zijn uitvoering, zijn we zelfs nog zekerder van zijn vitale belang.

Het is verbazingwekkend dat we meer dan 120 jaar na het Eerste Zionistische Congres, dat we hier in de Joodse staat, nog steeds de essentie van het Zionisme bespreken: Hebreeuws als onze taal, vrije Aliyah die onze groei en welvaart drijft, en vestiging in het land van onze patriarchen en matriarchen als ons inherente recht. Wat is er mis met ons, mensen?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joe Settler “The ‘I Believe in a Jewish State’ Test” van 1 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Doe de ‘Ik geloof in een Joodse staat’ -test

Reacties zijn gesloten.