Israëlisch-Arabische dichteres die aanzet tot geweld veroordeeld tot gevangenisstraf

PLO-lid van het uitvoerend comité Hanan Ashrawi vervloekte op dinsdag Israël nadat de Israëlisch-Arabische dichteres Darin Tatour tot vijf maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens het publiceren van een gedicht dat aanzet tot geweld. De rechtbank van Nazareth had de 36-jarige Tatour, tot vijf maanden gevangenisstraf en zes maanden proeftijd veroordeeld voor haar steun aan een terroristische organisatie en aanzetten tot geweld.

“Door haar poëzie, oefende Darin, een Palestijnse burger van Israël, haar recht op vrije meningsuiting uit en pleitte zij voor de wrede en oorlogszuchtige militaire bezetting. Toch beschuldigde Israël de dichteres van opruiing terwijl de bezetting de ergste vorm van ophitsing is,” zei Ashrawi in een verklaring geciteerd door het Wafa persbureau van de Palestijnse Autoriteit.

“De onrechtvaardige acties van Israël maken een ernstige inbreuk op Artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens waarin wordt opgeroepen tot de bescherming van de fundamentele rechten van vrijheid van mening en meningsuiting”, stelde ze. “Israël wordt snel een autocratische en onderdrukkende regering en beoefent flagrante discriminatie tegen zijn eigen burgers,” beschuldigde Ashrawi.

“Het verstoort zijn eigen juridische en gerechtelijke systemen om een ​​officieel beleid te promoten dat is gebaseerd op etnisch nationalisme, racisme en xenofobie. Als de schendingen door de internationale gemeenschap niet worden beteugeld, zal het erin slagen de apartheid en de raciale suprematie te versterken in heel Israël en het bezette Palestina,” concludeerde Ashrawi.

Tatour werd eerder in oktober 2015 opgepakt en kreeg toen huisarrest nadat zij een gedicht met als titel “Verzet, mijn volk, verzet u tegen Henop YouTube plaatste (‘Resist the settler’s robbery And follow the caravan of martyrs’) Terwijl Tatour haar gedicht voordraagt, speelt op de achtergrond een melodie en worden er foto’s getoond en beelden van terroristen die stenen en brandbommen gooien naar de Israëlische strijdkrachten.

Tatour plaatste ook als haar profielfoto op haar Facebook-pagina een foto van een jonge vrouwelijke terrorist die gewond was geraakt door geweerschoten nadat ze in 2015 soldaten met een mes bedreigde. De foto was getiteld: ‘Ik ben de volgende martelaar.’ Verschillende terreuraanslagen zijn geïnspireerd en geholpen door posts op social media.

Israël werkt aan het goedkeuren van de ‘Facebook-wet’, die Israëlische rechtbanken toestaat online opruiing op Facebook te laten verwijderen, inclusief advertenties, en wil aldus elke vorm van opruiing tot een strafbaar feit verklaren, indien dit een persoon, gemeenschap of de staat Israël in gevaar zou brengen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “PLO official blasts Israel after poet sent to prison” van 1 augustus 2018 en een artikelPoet who incited to violence sentenced to prison” van 31 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsraeli Court Jails Palestinian Poet Darin Tatour for ‘Inciting Terrorism’” van 31 juli 2018 op de site van Albawaba News

♦ naar een artikelThe Poem for Which Dareen Tatour’s Under House Arrest: ‘Resist, My People, Resist Them’” van 27 april 2016 op de site van Arab Lit

Een gedachte over “Israëlisch-Arabische dichteres die aanzet tot geweld veroordeeld tot gevangenisstraf

  1. Jaren geleden zou je Ashrawi als je weinig kennis van zaken had nog serieus kunnen nemen. Wat zij zegt is niet meer dan een repeterende plaat. De Arabische methode is vaak is als ik een verhaal maar vaak genoeg verteld dan is het vanzelf waar.
    Met de steun van zoveel islamitische landen in de UN worden de raarste petities ondersteund.
    Het feit dat zij indirect zo openlijk geweld ondersteund laat zien waar zij staat. Zij probeert nog wel eens gematigd over te komen, maar kijk uit. Pas als de oude garde geheel is verdwenen en de jongeren wakker worden, kan er wat ten goede veranderen. Er is nog een lange weg te gaan. Zelfs een fragiele vrede is nog geen rustig Midden-Oosten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.