Antisemieten kladden ‘Neen aan Zionisten en Israël’ op muren van Franse synagoge

Antisemieten brachten graffiti aan die luidden “Non aux Sionistes” en “Non a Israel” (‘neen aan de Zionisten’ en ‘neen aan Israël’), die werden geklad op de buitenmuren van een synagoge in West-Frankrijk.

Het vandalisme dat zaterdag werd ontdekt in het belangrijkste Joodse gebedshuis in de kustplaats Le Havre, op 160 kilometer ten noordwesten van Parijs, bevatte ook stickers met de Palestijnse, Libanese en Franse vlaggen op de ingang van het gebouw.

In 2016 werden er kogelhulzen gevonden in de brievenbus van dezelfde synagoge, berichtte het Nationale Bureau voor Waakzaamheid tegen Antisemitisme of BNVCA, in een verklaring op dinsdag. De BNVCA riep de autoriteiten, die nog geen verdachten kon traceren, op om “alles in het werk te stellen” om de schuldigen voor de rechter te brengen.

“Anti-Zionistische retoriek gericht tegen Israël die op een synagoge wordt geschilderd, bevestigt dat anti-Zionisten notoire antisemieten zijn”, schreef BNVCA (“… confirment que les antisionistes sont des antisémites notoires”).

In 2014 waren ten minste negen Joodse huizen van het doelwit van dit soort antisemitisch vandalisme. Naar sommige gebedshuizen en of scholen werden brandbommen gegooid, te midden van onlusten in heel Frankrijk over de oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza.

“Wie Israëliër is, bepaal ik!”
De graffiti “Neen aan Zionisten” en “Neen aan Israël“, betekent voor deze kladschilders hetzelfde als “Neen aan de Joden“. Want of het nu gaat om Israëliërs, Joden of Israëlieten – noem het Bijbelse volk van Israël zoals je wilt – het draait vroeg of laat onvermijdelijk uit op Jodenhaat gevolgd door discriminatie, vervolging, geweld en moord. Dat is geen bepaald ‘gevoelen’ maar geconcludeerd uit de nuchtere historische feiten.

Zelfs die Joden die zich met veel passie scharen achter progressieve “pro-Palestina” freaks of achter de Palestijnse ‘zaak’ in het algemeen en tegen Israël in het bijzonder, moeten zich dringend realiseren dat ook voor hen aan het einde van de weg, het schavot wacht. Want als er moet worden vervolgd en gemoord staan alle Joden altijd op de eerste rij en wordt de lat weer voor àlle Joden gelijkgelegd.

Hitler vermoordde ook elke Jood. Ongeacht of dat nu om een hoge pief ging, een geassimileerde Duitse generaal, een zwaar gedecoreerde oorlogsheld  of bankier, dan wel om een eenvoudige Joodse bakkersgast of marktkramer, allemaal stonden ze in de jaren 1940 in de rij aan te schuiven voor de poorten van de gaskamers in KZ Auschwitz-Birkenau of in een van de vele andere nazi-kampen.

Of zoals Hitler’s rechterhand, Rijksmaarschalk Hermann Göring, het ooit definieerde: “Wie Jood is bepaal ik!” (“Wer Jude ist, bestimme ich!”). In onze tijd kan u dat vertalen als “Wie Israëliër is, bepaal ik!” of anders uitgedrukt: “Wie dood moet, bepaal ik!”

Op de toegangsdeur van de synagoge werden tevens kleine papieren vlaggetjes van Frankrijk, ‘Palestina’ en Libanon gekleefd.


Bronnen:

♦ naar een artikelLe BNVCA condamne les inscriptions antisemites dessinees sur les murs exterieurs de la synagogue du Havre” van 28 juli 2018 op de site van de BNVCA

♦ naar een artikelAnti-Zionist graffiti painted on French synagogue” van 31 juli 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Antisemieten kladden ‘Neen aan Zionisten en Israël’ op muren van Franse synagoge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.