Israël’s ‘linkse’ politici in het offensief tegen de Palestijnse ‘Oorlog van de Terugkeer’

Voormalig parlementslid voor de linkse Arbeidspartij in Israël (tot 2013), Dr. Einat Wilf gelooft dat de Palestijnen niet klaar zijn voor vrede. Ze zijn in feite mijlen verwijderd van het idee om het land te verdelen en hopen nog steeds dat Israël snel zal verdwijnen, schrijft ze in een nieuw (hebreeuwstalig) boek ‘The War of Return‘ dat later dit jaar in het Engels wordt uitgebracht.

“Het vredeskamp moet terug nuchter worden,” zegt ze, en begint te beseffen dat vrede niet zal komen zolang de Palestijnen vasthouden aan hun eis om “terug te keren” naar gebieden die nu bij Israël horen.

“Als je echt vrede wilt, in plaats van alleen maar een goed gevoel te hebben bij het willen van vrede – en zo zijn er veel – en als je echt begrijpt dat aan het einde van de dag [de Palestijnen] diegenen zijn met wie we moeten leven en het land delen, moet je realistisch zijn over waar ze vandaan komen,” vertelde ze aan de Times of Israel tijdens een recent interview in een café in Jeruzalem.

Het boek “The War of Return“, waarvoor ze samenwerkte met de voormalige Haaretz-journalist Adi Schwartz, biedt een diepgaande analyse van het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Het merkt op dat onmiddellijk na de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 de Arabische leiders gekant waren tegen de terugkeer van degenen die hun huizen hadden verlaten in wat de staat Israël was geworden, omdat dit werd beschouwd als een stilzwijgende erkenning van de Israëlische soevereiniteit.

Maar een korte tijd later veranderden de Arabische leiders het geweer van schouder en eisten prompt dat de ‘vluchtelingen’ naar hun oude huis zouden terugkeren, schrijven Wilf en Schwartz en citeren talloze historische documenten om hun punt te bewijzen. Het “recht op terugkeer” werd dus duidelijk geformuleerd “als de voortzetting van oorlog met andere middelen”, zei Wilf.

De Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949) is nooit geëindigd, houden Wilf en Schwartz vol. Ambtenaren bij de Palestijnse Autoriteit betalen vandaag de dag lippendienst aan een tweestatenoplossing, maar zijn er in werkelijkheid van overtuigd dat massa’s ‘vluchtelingen’ spoedig naar hun huizen in Jaffa en Haifa zullen ‘terugkeren’ en uiteindelijk de Joodse staat vernietigen, zo betoogt het boek.

“Het boek komt echt voort uit het besef dat we blind waren – misschien opzettelijk blind – naar wat ze wilden. Je kunt geen vrede sluiten met blindheid,” zei Wilf. Terwijl het probleem van vluchtelingen vaak wordt afgedaan als een van de meer oplosbare van de openstaande kernkwesties – zou Israël gemakkelijk een ‘symbolisch’ aantal vluchtelingen als een ‘humanitair gebaar’ kunnen toegeven. Wilf en Schwartz stellen dat dit in feite de moeilijkste noot om kraken is.

Afspraken omtrent de veiligheid, de status van Jeruzalem en de precieze afbakening van grenzen zijn allemaal praktische zaken waarvoor een oplossing aan de onderhandelingstafel kan worden gevonden. Maar zolang de Palestijnen geen afstand doen van het “recht op terugkeer” en een eind maken aan het ethos van Palestijnen als zijnde vluchtelingen, zolang zal vrede buiten bereik blijven, benadrukken ze.

“Dit is de kern van het conflict,” zei Wilf. “Omdat geen enkele andere kwestie dieper reflecteert op de aanhoudende Palestijnse, en meer algemeen Arabische, opvatting dat Israël tijdelijk is, en dat de Joodse aanwezigheid niet legitiem is.”

Lees hier verder op The Times of Israel

Dr. Einat Wilf, geboren en getogen in Israël, diende als luitenant in de inlichtingendienst van de Israel Defense Forces en bezit een BA in Government and Fine Arts aan de Harvard University, een MBA van INSEAD in Frankrijk en een doctoraat in politieke wetenschappen aan de Universiteit van Cambridge. Wilf beschrijft zichzelf als een Zionist en een atheïst.

Video: Interview met auteurs Adi Schwartz en Einat Wilf omtrent hun nieuwe boek: “The War of Return”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “A self-declared leftist wages war on the Palestinian ‘right of return’” van 30 juli 2018 op d esite van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Einat Wilf “Essay: The War of Return” van 3 juli 2018 op de site van AIJAC

2 gedachtes over “Israël’s ‘linkse’ politici in het offensief tegen de Palestijnse ‘Oorlog van de Terugkeer’

 1. Ik lees hier en daar wel eens van Israëliers dat de Onafhankelijkheidsoorlog de enige oorlog is waarbij er werkelijk een enorme crisissituatie was. Dat de Egyptenaren toen niet hebben gewonnen kunnen zijn noch de Palestijnen, om ze zo maar te noemen, niet verkroppen. Egype aanvaardt de steun bij de bescherming van de Sinaï-woestijn tegen ISIS en de ontvangst van Amerikaanse dollars. That’s it. Sisi praat over de grenzen van 67 en bedoelt die van 48.
  Syrië heeft niet de middelen, maar Assad is niet te onderschatten.

  Like

 2. “De Palestijnse vluchteling”……de grootste leugen van de moderne geschiedenis.

  PA bedrijft lipservice rond de 2-staten “oplossing”, terwijl ze eigenlijk beoogd Israel te overspoelen met miljoenen “vluchtelingen” om het land van binnenuit te ontwrichten.

  De EU werkt hier actief aan mee.
  Voor hen is het uit eigen ervaring duidelijk dat ‘om een heel continent te ontwrichten’ men alleen maar miljoenen “vluchtelingen” moet binnenlaten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.