VS-vicepresident Mike Pence veroordeelt anti-Joodse agressie in Europa

De Amerikaanse vice-president Mike Pence veroordeelde op donderdag 26 juli 2018 de toename van antisemitische geweld in Europa. Hij betreurde het feit dat de Franse en Duitse Joden zich niet meer zichtbaar als Joods durven te begeven in de openbaarheid.

Op een ministeriële driedaagse conferentie over de vrijheid van godsdienst in het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft Mike Pence een reeks gewelddadige aanvallen op Joodse doelwitten die in de afgelopen jaren zijn gebeurd, met inbegrip van de schietpartij op een school in Toulouse in 2012 en de terroristische aanslag van 2016 in een koosjere supermarkt in Parijs.

“De wereld heeft met afschuw deze aanvallen op het Joodse volk gezien”, zei Pence. “In Frankrijk en Duitsland is de situatie dermate verslechterd dat Joodse religieuze leiders hun volgelingen hebben gewaarschuwd om een keppeltje niet in het openbaar te dragen uit angst om met geweld te worden aangevallen en in te veel gevallen is dit precies wat gebeurd”.

Frankrijk en Duitsland zijn de twee Europese landen waar deze verschijnselen het meest voorkomen, volgens de ngo ADL. Pence wees er donderdag op dat sommige Joden in Frankrijk de Holocaust hebben overleefd en de heropleving van het antisemitisme in hun leven hebben meegemaakt. Hij moest verwijzen naar Mireille Knoll, een Joodse tachtigjarige vrouw die in haar huis werd vermoord.

“Het is opvallend dat tijdens het leven van sommige Franse Joden – dezelfde Franse Joden die door de nazi’s gedwongen waren om identificeerbare Joodse tekens op hun kleding te dragen – sommige van deze zelfde mensen nu worden opgevolgd door democratische leiders om geen herkenbare Joodse kleding te dragen,” zei hij. “Deze daden van geweld, haat en antisemitisme moeten stoppen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelMike Pence condamne les agressions anti-juives en Europe” van 27 juli 2018 op de site van Philoémitisme

♦ naar een artikel van Eric Cortelessa “Mike Pence condamne les agressions anti-juives en Europe” van 27 juli 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “VS-vicepresident Mike Pence veroordeelt anti-Joodse agressie in Europa

Reacties zijn gesloten.