ISIS strijdmacht aan Israël’s noordelijke grens in de Golan uit elkaar geslagen

Plaatje hierboven: Situatie aan Israël’s noordelijke grens per 31 juli 2018 [beeldbron: ISIS Live Map]

De terreurgroep Islamitische Staat (ISIS, Daesh) werd op maandag verdreven uit de laatste grote dorpen die het nog steeds in de buurt van de Golanhoogte vasthield – in een gebied genaamd het Yarmouk Basin – volgens het Syrische regime en lokale websites.

De met ISIS-gelieerde terreurgroep, Khalid ibn al-Walid Leger, heeft het gebied meerdere jaren vastgehouden, maar is slechts één keer in botsing gekomen met de Israëlische strijdkrachten. Het commando van de Russische taskforce in Syrië bedankte enkele dagen geleden het Israëlische leger voor het voorkomen van een grote provocatie door de terroristen en voor het uitroeien van diezelfde terroristen.

Half juli viel het Syrische regime, na het verslaan van de rebellen nabij de Golan, ISIS aan met een groot offensief. Het persagantschap SANA van het Syrische regime bericht dat de laatste groep ISIS-strijders werd verslagen in de stad Shajarah.

Het rapport gaf aan dat regeringskrachten zich langs de staakt-het-vuren grens van de Golan vochten, dat ze ISIS konden verjagen uit de dorpen Abidin en Maariyah en het hele grensgebied met Israël terugnamen. Goed nieuws dus voor Israël dat al jaren moest leven met de dreiging van ISIS aan haar meest noordelijke grens in de Golan.

Aan de andere kant van de ISIS-pocket rukten strijdkrachten van het Syrische regime op naar Qusayr, bij een kleine dam, en vielen Beit Arrah aan bij de grens met Jordanië. Er is daar een diepe vallei en ISIS-leden werden vanuit de dorpen in de wildernis en wadi’s verdreven.

“De operatie werd uitgevoerd met gevechtseenheden en speciale tactieken waardoor de terroristische organisatie het vermogen om te manoeuvreren verloor”, zei het regime. Zelfmoordterroristen probeerden de Syrische soldaten te viseren, maar werden gestopt ten koste van ‘zware verliezen van materieel en personeel'”.

Damascus beweert thans dat het in zijn militaire campage tegen ISIS in de buurt van de Golan-hoogvlakte door Amerika gemaakte TOW-anti-tankraketten heeft gevonden, alsook door Israël gemaakt voedsel en “overblijfselen van de zogenaamde witte helmen had aangetroffen.” Het Syrische regime heeft herhaaldelijk geprobeerd het verhaal te slijten waarin ISIS wordt afgeschilderd als ware het een onderdeel van een Amerikaans-Israëlisch-Syrische rebellen samenzwering die gecreëerd werd door het Westen.

Het luchtbombardement van ISIS op zondag en maandag was bijzonder hevig, met een grote bomaanslag op Kuwayah aan de Jordaan. Videobeelden die werden gemaakt door Israël en Jordanië tonen hoe de rook omhoog steeg terwijl het Syrische regime door ISIS bewaakte gebieden hamerde. Lokale media en online commentatoren die de gebeurtenissen in Zuid-Syrië op de voet volgen, waaronder Al-Masdar News en SouthFront, meldden eveneens dat de ISIS-pocket was gevallen.

Sveida (Suwayda), Syrië, 29 juli 2018. ISIS plaatste foto’s op de sociale media van veertien Druzische vrouwen die zij ontvoerden en gebruiken als seksslavinnen en dreigt hen thans om te brengen wanneer aan hun eisen niet wordt voldaan [beeldbron: Siver Tel]

In de Hel van ISIS
Ondertussen meldden de ISIS-leden in de Syrische woestijn op maandag dat zij 30 vrouwen en kinderen van Druzen hebben ontvoerd. Dat zijn er 16 meer dan eerder werd gedacht. Deze groep Druzische vrouwen (én hun kinderen!) werden vorige week gekidnapt door ISIS tijdens een bloedbad van Druzen in Suwayda en de omliggende dorpen.

Het aantal doden ligt nu op 255 Druzische-burgers. De beelden van 14 ontvoerde Druzen-vrouwen werden in het weekend door ISIS uitgezonden (plaatje hierboven), maar de onthulling dat zestien kinderen ook door de extremisten zijn gekidnapt, komt uit een nieuw rapport van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (Syria-HR).

Verschillende vrouwen en kinderen waarvan men dacht dat ze gekidnapt waren, waren in het weekend ontsnapt en ze werden op video getoond in een Druzen dorp dat werd begroet door mannen die de wapens hadden opgepakt om ISIS te verslaan. ISIS heeft gedreigd de vrouwen die het heeft ontvoerd te misbruiken en om te brengen als aan bepaalde eisen niet wordt voldaan.

Er werd gedacht dat ISIS de vrouwen had weggerukt om het offensief bij de Golan te stoppen, maar met het offensief is thans compleet en ISIS dat nabij de Golan is verslagen, houden de leden bij Suwayda nog steeds de vrouwen en kinderen vast. Het ergste wordt gevreesd voor hun lot.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Report: iSIS lost last villages near Golan Heights” van 30 juli 2018 en een artikel14 Druze woman kidnapped in latest ISIS atrocity in Syria” van 29 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Rachel Avraham “Radical Islamists, women and little girls are not your toys – The world is ignoring the plight of Druze women kidnapped by ISIS, nor does it react to the way Muslim women are treated” van 31 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelISIS kidnaps dozens of women, girls in deadly Syria raids” van 30 juli 2018 op de site van CBS/AFP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.