Egyptische president Sisi tegen Israël: grijp deze kans op vrede met de Palestijnen

Plaatje hierboven: De Egyptische grens met Gaza oogt veel efficienter dan het Israëlische veiligheidshekken met de Strook. Egypte haalt daarvoor dezelfde redenen aan als Israël: aanvoer van wapens voor Hamas blokkeren en de terreur buiten de deur houden

De Egyptische president Abdel-Fattah Al-Sisi drong op zondag bij het Israëlische publiek aan om gebruik te maken van een kans op vrede met de Palestijnse Arabieren.

“Ik richt mij tot de Israëlische publieke opinie dat er een grote kans is op echte vrede en stabiliteit in de regio  bestaat door een oplossing voor dit probleem te vinden. Deze oplossing zal helemaal niet tegen uw veiligheid en stabiliteit zijn,” zei Sisi op een jongerenconferentie aan de Universiteit van Caïro, volgens het Chinese persbureau Xinhua.

Aan de hand van de mediaberichten over een door de VS gesponsorde ‘Akkoord van de Eeuw” voor een oplossing voor het Israëlische PA-conflict herhaalde Sisi de vaste positie van Egypte die de oprichting nastreeft van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad op basis van de pre-1967 grenzen en de desbetreffende VN-resoluties.

“Het “Akkoord van de Eeuw” is veel eerder een media-term dan een politieke,” vervolgde Sisi. “We kunnen niets accepteren dat de Palestijnen niet accepteren en we ondersteunen wat ze accepteren.” De Egyptische president zei dat Egypte inspanningen levert om de inter-Palestijnse verzoening te bereiken om “een verenigd leiderschap te hebben voor onderhandelingen over de Palestijnse zaak”.

Twee jaar geleden riep president Sisi de Israëlische leiders op om te werken aan het bereiken van vrede met de Palestijnse Arabieren. “Na het ondertekenen van de vredesakkoorden, dacht niemand dat echte en duurzame vrede, zoals die vandaag bestaat tussen Israël en Egypte, kan worden bereikt. Het werd echter een permanente vrede door de veranderende tijden en realiteit,” zei Sisi destijds. “Er is een mogelijkheid om een ​​nieuw hoofdstuk van vrede in het gebied te schrijven.”

Vorig jaar drong de Egyptische president er bij de Palestijnse Arabieren op aan hun verschillen te overwinnen en klaar te staan ​​om samen te leven met elkaar en met Israëli’s in veiligheid en zekerheid. “Ik vertel de Palestijnse bevolking dat het uitermate belangrijk is … om de verschillen te overwinnen en geen kansen te verliezen en bereid te zijn om de coëxistentie met de ander te accepteren, met de Israëli’s in veiligheid en zekerheid,” zei Sisi in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN.

Zijn commentaar op zondag komt als de Verenigde Staten hun vredesplan blijven promoten. Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, verwerpt het plan. Hij weigert de Trump-regering als eerlijke bemiddelaar voor vredesonderhandelingen met Israël te beschouwen sinds president Donald Trump in december jongstleden Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Sisi to Israel: Take advantage of opportunity for peace” van 30 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

6 gedachtes over “Egyptische president Sisi tegen Israël: grijp deze kans op vrede met de Palestijnen

 1. Het beste vredesplan ooit:
  Stop elke financiële hulp en trek alle ngo’s terug zodat het onmogelijk wordt, om zoals nu, met het gekregen geld munitie, wapens en springtuig aan te schaffen!

  Geliked door 1 persoon

 2. De moslim dictator Sisi moet eerst vrede oefenen in zijn eigen tot het bot verdeelde land ,voordat hij tenonrechte Israël adviseert over vrede en volgens mij gaat islam en Jodenhaat nooit tot vrede leiden!!!Egypte is goed in de woorden van valse vrede!!Alleen geloof in YESHUA brengt echte vrede!!Israël gaat een zeer bijzondere tijd tegemoet !!Gezegend zijn de Vlaamse Vrienden van Israël !

  Geliked door 1 persoon

 3. Inderdaad. Een raar verhaal. Misschien meer bedoeld voor de andere luisteraars. Het heeft geen enkele zin om maar een cm2 ‘terug´ te geven. Dan eist men alles.
  Beter een heel sterk Israël waar de Arabieren compromissen mee willen sluiten op Israëlische voorwaarden. Daar kan dan van Israëlische zijde best wel iets tegenover staan, namelijk bescherming van de status-quo in de regio.

  Like

 4. de “pre-1967” grenzen zin een gepasseerd station , zoals “het voorstel van de eeuw” dat nu ook al is !! zoals “oslo-akkoorden” teruggave van de sinai, ontruiming van gaza in 2005 evengoed gepasseerd station zijn en geen enkele “VREDE” hebben gebracht !!! sisi leeft op gespannen voet met de werkelijkheid !!

  Geliked door 2 people

 5. Abdel Fattah-Al Sisi: “Grijp deze kans op vrede met de palestijnen”.

  Misschien moet Sisi eerst even het woord ‘vrede uitleggen aan ‘de palestijnen’ voordat hij zijn advies aan het Israelische publiek voortzet.

  Hij vergeet dat het Israelische publiek niet het Egyptische publiek is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.