Israëlische marine onderschept Flotillaschip dat legale zeeblokkade van Gaza wilde forceren

De Israëlische marine onderschepte op zondag een boot met bijna twee dozijn pro-Palestijnse activisten die probeerden de legale maritieme blokkade van de door Hamas geregeerde Gazastrook te doorbreken.

Nadat het kleine flotielje dat drie bootjes omvatte en op weg was naar de Gazastrook, het bevel van de marine om te stoppen en om te keren weigerde op te volgen, onderschepte de Israëlische marine op zondag de boot Al Awda [= de Terugkeer] en volgscheepjes.

“De Freedom Flotilla Coalition roept de Noorse regering, de nationale regeringen van degenen aan boord zijn van de Al Awda en het Vrijheids Flotilla, andere nationale regeringen en relevante internationale organisaties op onmiddellijk te handelen,” zei Torstein Dahle van Ship to Gaza Norway, onderdeel van de Freedom Flotilla Coalition.

Maar dat mocht niet baten. “De boot werd [van bij het begin] gevolgd en gestopt in overeenstemming met het internationale recht”, zei het Israëlische leger in een tweet. “De troepen maakten het de boot duidelijk dat het de blokkade schond en dat humanitaire hulp aan Gaza via de haven van Ashdod kon worden geleverd. De operatie eindigde zonder onregelmatige incidenten.”

Het zogenoemde Freedom Flotilla werd aangevoerd door de Al Awda (Terugkeer’) dat onder de Noorse vlag vaart. De twee andere bootjes droegen namen zoals ‘Vrijheid’ en ‘Palestina’. Het Flotilla was op dinsdag 22 mei 2018 vertrokken vanuit de Deense haven van Kopenhagen.

Na een reis van zowat twee maanden, waarbij de schepen aanmeerden in verschillende Europese havens om deel te nemen aan activiteiten ter ondersteuning van de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ van de Palestijnse Gazanen, een campagne van Hamas, kwam er gisteren een voortijdig einde aan hun pro-Hamas propaganda campagne. De organisatoren twitterden gisteren dat “het schip de Al Awda werd gekaapt door Israêlische strijdkrachten”.

De Freedom Flotilla Coalition is een paraplu van organisaties die zich richten op het beëindigen van de blokkade. Een aantal van de groepen die betrokken zijn bij de flottielje – waaronder de Turkse IHH en Maleisische MyCARE – staan ​​bekend om hun banden met Hamas. Bovendien is een van de organisatoren, Zaher Birawi, door de Israëlische regering aangewezen als terrorist, die hem heeft geïdentificeerd als een vertegenwoordiger van Hamas in Europa.

Volgens een rapport van NGO Monitor hebben een aantal deelnemers van het flottielje banden met “sterk bevooroordeelde en gepolitiseerde NGO’s die actief zijn in het Arabisch-Israëlische conflict, waaronder Medical Aid for Palestinians, Israel Social TV, Christian Peacemaker Teams, Health Work Committees en CODEPINK.”


Bronnen:

♦ naar een artikelNGO Involvement in the 2018 Gaza Flotilla” van 17 en 24 juli 2018 op de site van NGO Monitor

♦ naar een artikelIsraeli Navy Intercepts Gaza-Bound Boat Belonging to Hamas-Linked ‘Freedom Flotilla’” van 29 juli 2018 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel’s navy intercepts fltilla boat heading Gaza” van 29 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Nieuwe vloot schepen wil Israël’s legale blokkade van Gaza doorbreken” van 23 mei 2018 [lezen]

♦ “Onderzoeksrapport over Flotilla 2010: Israëlische blokkade van Gaza is legaal” van 7 juli 2018 [lezen]

♦ “Palmer Rapport: conclusies over incident met Turkse Mavi Marmara positief voor Israël” van 2 september 2011 [lezen]

♦ “Citaat van de maand: blokkade van Gaza is legaal (Het Palmer Rapport van 1 september 2011)” van 4 september 2011 [lezen]

2 gedachtes over “Israëlische marine onderschept Flotillaschip dat legale zeeblokkade van Gaza wilde forceren

  1. redelijk simpel !! bootjes in beslag nemen , opvarenden met hulpgoederen uitzetten naar gaza ( met levenslange Ban) en vandaaruit helpen de hamasvrienden ze weer terug naar huis !! iedereen blij TOCH??

    Like

Reacties zijn gesloten.