V.N. en Egypte zetten druk op alle partijen om Gaza geweld te stoppen

Plaatje hierboven: Israël, zaterdag 28 juli 2018. Brandende velden en akkers aangesticht door Hamas en Co met vliegers en balonnen in de Joodse gemeenten in de gordel rondom Gaza [beeldbron: Pal Today]

De Verenigde Naties en Egypte “oefenen immense druk uit op alle partijen om zich in te houden”, zodat gesprekken over een alomvattend Gaza akkoord vooruitgang kunnen boeken, vertelde een diplomatieke bron zaterdagavond aan The Jerusalem Post.

De reden daarvoor ligt voor de hand: Het geduld van Israël raakt op. Temidden de voortdurende branden in de zuidelijke gemeenten die door Hamas worden gesticht en waartegen Israël weinig kan beginnen, neemt ook de druk in Israël zelf toe om de terreur te stoppen door korte metten te maken met Hamas.

Gesprekken maken vooruitgang maar er kan niets gebeuren tenzij de rust tussen Israël en Hamas wordt hersteld en er een verzoeningsakkoord is tussen Fatah en Hamas, zei de bron. “Dit is een initiatief zonder voorgaande maar het is nog te vroeg om te zeggen of het zal slagen; de inzet is erg hoog,” zei de bron.

De bron sprak met de Post nadat Kanaal 10 op vrijdag melding maakte van aanzienlijke vooruitgang in de richting van een Gaza-akkoord dat de Verenigde Naties, Egypte, Israël, de Palestijnse Autoriteit en Hamas zou omvatten. Het initiatief omvat ook de Verenigde Staten. Het zou een staakt-het-vuren inhouden; de rehabilitatie van de infrastructuur van Gaza; de verzoening van Fatah en Hamas; en de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit naar de Gazastrook na 11 jaar Hamas-heerschappij.

Premier Benjamin Netanyahu heeft ministers achter gesloten deuren gezegd dat er snel een diplomatiek initiatief omtrent Gaza op poten wordt gezet met deelname van Israël. Er kan echter weinig gebeuren in de richting van een dergelijke overeenkomst, tenzij het geweld wordt stopgezet en de Palestijnse Autoriteit terug kan keren naar Gaza, een punt dat vooral belangrijk is voor mensen in de internationale gemeenschap die de rehabilitatie van Gaza financieel willen ondersteunen.

Speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Nickolay Mladenov, die een van de hoofdrolspelers is in het nastreven van een dergelijke deal, twitterde donderdagavond: “Alle betrokken partijen werken er hard aan escalatie te voorkomen, alle humanitaire problemen op te lossen en steunen verzoening.” Saeb Erekat, secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de PLO, vertelde de verslaggevers op donderdag dat Egypte heel hard werkt aan een akkoord met Gaza en dat deze inspanningen zeer ernstig waren.

Minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwde Hamas vrijdag dat het zijn grensgeweld in Gaza niet voor altijd kan voortzetten. Sprekend op in de kibboets van Of Haner nabij Sderot, legde hij de schuld voor de humanitaire crisis in Gaza bij Hamas omwille van de weigering van de terreurgroep om “niet eens een cent” aan zijn burgers uit te geven.

“Hamas buit op cynische wijze zijn burgers in Gaza uit om hen op te jutten tot geweld tegen de staat Israël en zijn burgers,” zei hij. “De huizen van de Hamas-leiders hebben 24 uur per dag stromend water en elektriciteit. Zij komen niks tekort”, merkte Liberman op. “Ik denk dat we echt niet willen betrokken worden in een oorlog. We doen er alles aan om een ​​omvangrijke militaire campagne te voorkomen. Maar de bal ligt niet in ons kamp, die ligt bij hen,” voegde hij eraan toe.

Minister Liberman drong er bij Hamas op aan zich te onthouden van geweld en om zijn gezond verstand te gebruiken, zodat Israël niet gedwongen wordt “te doen wat we weten hoe te doen en niet wil doen.” “Ik hoop dat het een rustig weekend zal zijn, maar als er waarschuwingssirenes beginnen loeien, zullen ze ook bij ons klinken,” zei hij.

Liberman sprak over de talrijke staakt-het-vurens die allen gefaald hebben. De VN en Egypte hebben hardnekkig achter de schermen gewerkt om een formule te vinden die verder geweld zou voorkomen. Maar in het beste geval zijn ze erin geslaagd korte perioden van relatieve rust te bereiken, tussen de vele gewelddadige opflakkeringen in, terwijl het door Hamas geleide geweld langs de zuidelijke grens van Israël op vrijdag en zaterdag gewoon verder liep.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff en Michael Wilner “U.N. and Egypt pressure all sides to halt Gaza violence” van 29 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPM said to tell ministers of new ‘unprecedented’ diplomatic initiative in Gaza” van 27 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas back new Egyptian bid for Palestinian unity” van 19 juli 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)