Israëlische politie in de clinch met moslimgelovigen op de Tempelberg in Jeruzalem

Plaatje hierboven: Een kleine groepje religieuze Joden bezocht op 18 september 2011 de promenade aan de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem onder begeleiding van de Israëlische politie. Diezelfde dag blokletterden Palestijnse kranten en Arabische televisiestations schreeuwden het hysterisch uit: “Al Aqsa is in gevaar! De Joden bestormen al-Aqsa! VN hullup!” Bestormen? Nou ja …

Jordanië heeft op vrijdag 27 juli ’18 scherp uitgehaald naar Israël nadat de Israëlische politie enkele uren de poorten naar de Al-Aqsa moskee van Jeruzalem had gesloten. De sluiting was noodzakelijk geworden toen Palestijnse Arabische gelovigen na de middaggebeden op de locatie in aanvaring kwamen met veiligheidstroepen.

Gedurende ongeveer vier uren werd alle toegang tot de moskee door de Israëlische officieren versperd, aldus het AFP. Het complex werd in de vroege avond heropend, met gelovigen die binnenstroomden om te bidden.

De politie zei dat de schermutselingen werden aangewakkerd na vrijdagmiddaggebeden toen “relschoppers begonnen met vuurwerk af te schieten naar de politie. “De politie ging de Tempelberg in en begon de locatie te evacueren. Tijdens de verspreiding van de relschoppers arresteerde de politie een aantal verdachten,” aldus een verklaring.

Jumana Ghneimat, woordvoerster van de Jordaanse regering, veroordeelde de “voortdurende Israëlische provocaties op de moskee, waaronder de bestorming van de site op vrijdag door de Israëlische politie en hun aanval op Palestijnse gelovigen en medewerkers van de Religious Endowments Authority.” ‘

“Dergelijke verwerpelijke praktijken schenden de heiligheid van deze heilige plaats, provoceert de gevoelens van moslims over de hele wereld en schendt de wettelijke verplichtingen van Israël als bezettende macht in Oost-Jeruzalem,” voegde ze eraan toe in een verklaring geciteerd door persbureau Anadolu. Ghneimat beschreef recente gebeurtenissen in Al-Aqsa ook als “een schending van internationale conventies die de noodzaak benadrukken om plaatsen van aanbidding te respecteren.”

De Tempelberg werd achtergelaten in handen van de Jordaanse Waqf na de hereniging van Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Waqf heeft hiervan geprofiteerd om elk teken van oude Joodse aanwezigheid te verwijderen op de meest heilige plaats van het Jodendom.

De Israêlische politie heeft in een poging de Waqf te sussen, de Joden gediscrimineerd. Ze beperken het aantal Joodse gelovigen dat ooit op de Tempelberg is toegestaan ​​om conflicten met moslimgelovigen te voorkomen. Ze sluiten de Tempelberg vaak af voor Joden in reactie op moslimrellen – ondanks het bewijs dat moslimrellen van tevoren zijn gepland met het specifieke doel om de Joden ervan te verdrijven.

Eerder deze week diende de Jordaanse regering officieel protest in bij Israël nadat meer dan 1.000 Joden de Tempelberg in Jeruzalem bezochten om Tisha B’Av te markeren, de verjaardag van de vernietiging van de twee Joodse tempels die zich op de Tempelberg bevonden.

al-aksa-1893a
Plaatje van de binnenzijde van de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem uit 1893, van oorsprong een christen Byzantijnse kerk. met name de Kerk van de Heilige Maagd. Na de verovering van Jeruzalem in 638 na Christus, werd Jeruzalem ge-islamiseerd en werd in 711 de christelijke kerk door de moslimveroveraars omgebouwd tot de huidige Al Aqsa moskee. 

De oorspronkelijke pilaren die nog te zien zijn op het plaatje hierboven, raakten in 1927 en 1936 zwaar beschadigd door aardbevingen. Echter, in 1938 doneerde de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini, een bondgenoot van Adolf Hitler vóór en tijdens WOII, een scheepslading marmer afkomstig uit de steengroeven in het Italiaanse Carrara. Het centraal plafond werd opnieuw bekleed en de Byzantijnse bogen en stenen vloer werden eveneens vervangen met Mussolini’s Carrara marmer (plaatje hieronder) ….


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad benari “Jordan angry after Israel police respond to Al-Aqsa riots” van 27 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelWatch: Arabs Riot on Temple Mount, Shoot Fireworks at Police” van 27 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelPolice clash with Muslim worshipers on Temple Mount” van 27 juli 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronoth)

3 gedachtes over “Israëlische politie in de clinch met moslimgelovigen op de Tempelberg in Jeruzalem

  1. Als de flippende fluitketels elkaar willen afmaken : waarom zou de politie zich daarom kommeren ? een waarachtig gelovige kan toch altijd op st.pietersplein komen bidden ! geweldloos bidden moet toch OVERAL kunnen ? G-D heeft geen religie !!

    Like

Reacties zijn gesloten.