Relschoppers stichtten op vrijdag vanuit Gaza weer vele branden in Israël

Volgens de woordvoerder van het IDF namen op vrijdag 27 juli 2018 zowat 7.000 Palestijnen deel aan de vrijdagse gewelddadige rellen op zeven verschillende locaties langsheen de grens met Gaza en gooiden relschoppers met stenen en explosieven naar IDF-troepen.

De demonstranten verbrandden ook banden en gooiden een granaat naar de soldaten maar die ontplofte aan de Gazaanse kant van het veiligheidshekken. Het leger verklaarde dat een aantal verdachten werd geïdentificeerd toen zij het veiligheidshekken naderden en saboteerden voordat ze terugkeerden naar de Gazastrook.

Troepen reageerden met anti-riot maatregelen om de menigte te verspreiden en schoten af en toe met scherp op de demonstranten in overeenstemming met de IDF-regels voor engagement. “IDF-troepen worden ingezet in het gebied van het hekken en zijn klaar voor verschillende scenario’s,” las de verklaring van het leger op vrijdag.

Een Palestijnse man werd doodgeschoten evenals een Palestijnse tiener door een scherpschutter, aldus Pallywood, het progandacentrum van Hamas. Zij identificeerden de gedode 43-jarige Palestijn als Ghazi Mohammad Abu Mustafa. Hij zou een kogel door het hoofd hebben gekregen aan het hekken ten oosten van Khan Younis en stierf in het ziekenhuis. Nog eens 40 Palestijnen zouden tijdens de demonstraties gewond zijn geraakt.

De protesten langs de grens zijn de grootste bedreiging voor de Israëlische veiligheid in de regio genoemd sinds de operatie Protective Edge vanwege de combinatie van terreurtunnels, rellen, pogingen tot infiltraties en het gebruik van brandbommen om branden te stichting aan de Israëlische kant van de grens.

Met behulp van honderden vliegers, ballonnen en met helium gevulde latexcondooms, worden dagelijks met brandbommen en explosieve apparaten op het Israëlische grondgebied gelanceerd, waardoor branden worden aangestoken die tot nog toe duizenden hectares landbouwgrond, parken en bossen hebben vernietigd.

Ook gisteren was dat weer het geval en braken een tiental branden uit in Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza op vrijdag als gevolg van ballonnen en vliegers met brandbommen die vanuit de Gazastrook werden gelanceerd. Onder andere braken er branden uit in Shokeda Forest, Simhoni Forest en Be’eri Forest, Kissufim, Gvar’am en Be’eri. Een IAF-vliegtuig beschoot een terreurcel op het moment dat ze dergelijke zwevende brandbommen prepareerde. Er werden daarbij geen gewonden gemeld.

Sinds de rellen vier maanden geleden begonnen, zijn er volgens Pallywood, ook wel eens het ‘gezondheidsministerie van Hamas’ genoemd, 153 Gazanen omgekomen waaronder 2 vrouwen en 18 kinderen. Echter, een 17-jarige Palestijn die een granaat gooit naar de IDF en wordt neergeschoten, wordt door Hamas eveneens omschreven als zijnde een ‘onschuldig Palestijns kind vermoord door de bezetter‘.

Vermits er in Gaza geen buitenlandse journalisten worden toegelaten is de info die door Hamas wordt ‘opgemaakt’ en verspreid de enige waarvan de wereld afhankelijk is. Enig voorbehoud is dus wel raadzaam en noodzakelijk want en wordt flink wat afgelogen en informatie gemanipuleerd en verdraait omwille van het cynische feit dat Hamas zoveel mogelijk slachtoffers wil genereren om aldus sympathie te winnen voor hun zaak in het Westen, waar al de hulpgelden vandaag komen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Two Palestinians killed as 7.000 riot along Gaza border” van 27 juli 2018 op de site van The Jersualem Post

♦ naar een artikelTwo Gazans, including 12-year-old, said killed in border riots” van 27 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Shots fired at IDF troops in northern Gaza” van 27 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Relschoppers stichtten op vrijdag vanuit Gaza weer vele branden in Israël

Reacties zijn gesloten.