Spaanse BDS activiste op Ben-Gurion Airport gestopt en teruggestuurd

Plaatje hierboven: Ana Sánchez Mera (helemaal rechts met bril) op één van haar boycot-Israël voordrachten in Barcelona [beeldbron: Ultimocero]

Een activiste van de Spaanse afdeling BNC, de kerngroep die de BDS-beweging (Comité Nacional del movimiento Boicot, Desinversión y Sanciones de Israel) leidt en die oproept tot een algehele boycot van Israël, werd op dinsdag verhinderd om Israël binnen te komen en Terug naar AF gestuurd.

Ana Sánchez Mera is een kopstuk van de BDS National Commitee en de Europese branchecoördinator van de in 2007 in Ramallah opgerichte BNC-organisatie, die voortdurend oproept tot een boycot van de staat Israël. BNC heeft vestigingen in een aantal landen over de hele wereld, die allemaal zijn toegewijd aan het boycotten van Israël. Mera werd eerder in 2013 in Spanje gearresteerd vanwege haar deelname aan vandalisme en ongeregeldheden met een anarchistische groepering.

De BNC in Ramallah telt ongeveer 30 Palestijnse Arabische organisaties die allen lid zijn van de organisatie. De BNC heeft een aantal coördinatoren, van wie sommigen verspreid over de wereld zijn. Een van de belangrijkste afdelingen van de organisatie is de PACBI – de Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël – die de nadruk legt op het promoten van boycots tegen Israël in academische en culturele arena’s.

Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri blokkeerde Mera’s poging om Israël binnen te komen nadat hij de aanbeveling ontving van Gilad Erdan, de minister voor Openbare Veiligheid. Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri zei in een verklaring dat hij zijn gezag had uitgeoefend om de toetreding te voorkomen van een “boycotactivist die Israël wilde binnenkomen om op te komen tegen [de belangen van] de staat. Zij is een centrale activist in een van de belangrijkste boycotorganisaties die grote schade berokkent aan de staat. Wat in het verleden was zal niet [meer] kunnen,” zei Deri. “Mensen die naar Israël komen om een ​​boycot tegen ons aan te moedigen, mogen niet naar binnen.”

“Iedereen die zich inzet voor het promoten van boycots tegen Israël heeft hier niets te zoeken,” zei Erdán, de minister voor Openbare Veiligheid en hij voegde eraan toe: “De regels zijn veranderd, en zoals elk normaal land zal Israël niet langer lijdzaam toekijken naar diegenen die het proberen te beschadigen. Belangrijke activisten in de [BDS] -organisatie die optreden als slangenkop met de bedoeling om haat en tweedracht te zaaien en de kloof tussen beide betrokken partijen  te verdiepen, zijn hier niet welkom.”

Na haar uitwijzing reageerde Ana Sanchez:

“Israël heeft mij en anderen de toegang ontzegd slechts enkele dagen nadat [Spanje] de apartheid in haar constitutie effectief had aangenomen. Deze deportaties zijn nog een ander teken dat de rechtse regering van Israël heel hard probeert om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en de groeiende BDS-beweging de mond te snoeren, in weerwil van het internationale recht, de Europese mensenrechtenverdrag en fundamentele democratische waarden. Een dergelijke repressie is typerend voor apartheidsregimes, maar het is gedoemd om te falen. Samen kunnen en zullen we de Israëlische apartheid beëindigen.”

Ik zou wel eens willen zien wat er zou gebeuren als bv. België of Nederland een boegbeeld van een fictieve boycot-Spanje groep naar Madrid zou sturen, daar met overheidssteun een kantoor “Boycot Spanje – Boycott, Divest and Sanctions” zou opstarten om daar ter plekke actie te voeren voor een complete economische en culturele boycot van Spanje omdat het weigert autonomie te verlenen aan Catalonië.

Maar dat is niet gebeurd en zal ook niet gebeuren en krijgt ook helemaal geen steun van de  Europese Unie. Integendeel. Intussen amuseren de Jodenhaters van de wereld en in Spanje in het bijzonder met Israël te pesten, en blijft de Joodse staat wereldwijd de enige natie die geen recht op zelfbeschikking en een eigen staat mag hebben onder de schijn van vermeend pro-Palestinisme.

Spaanse BDS manifestatie voor een boycot van Israël, 26 juli 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “BDS Activist Blocked from Entering Israel” van 25 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Spanish boycott activist refused entry to Israel” van 25 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Israel Deports Human Rights Defender, Researchers and Delegation Over Support for Palestinian Rights” van 26 juli 2018 en een artikelWave of Major Spanish Cities Express Support for Palestinian Rights” van 1 juni 2018 op de site van de BDS Movement/Spanje

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Nederlandse BDS-activiste toegang tot Israël geweigerd en teruggestuurd” van 21 juli 2018 [lezen]

♦ “Joods-Amerikaanse BDS activiste van CodePink mag Israël niet binnen” van 3 juli 2018 [lezen]

♦ “Israël wijst Omar Shakir, een beruchte activist van HRW en BDS, het land uit” van 9 mei 2018 [lezen]

Een gedachte over “Spaanse BDS activiste op Ben-Gurion Airport gestopt en teruggestuurd

  1. Volkomen terecht dat Israel deze figuren niet binnenlaat !! beter kan Israel een algemene visumplicht invoeren !! persona-non-grata weren en flotilla-schepen in beslag nemen !! wie niet in vrede komt is niet welkom !!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.