Dubbele oplawaai: vrouwelijke commandant haalde Syrische jet én drone neer boven Israël

De Syrische jet werd niet enkel op dinsdag boven de noordelijke Golanhoogvlakte van Israël neergehaald, maar de commandant die het luchtafweergeschut bediende, was bovendien een vrouw, bevestigde de IDF tegenover The Jerusalem Post.

Als commandant van de 138ste Patriot-batterij van de luchtmacht (IAF) haalde kapitein Or Na’aman niet enkel de Syrische jet neer, maar zij had ook de leiding over de onderschepping van een Syrische drone die ten zuiden van Lake Kinneret (Zee van Galilea) werd neergehaald, twee weken eerder.

Die dubbele schop in het kruis, en dan nog wel door een Joodse vrouwelijke commandant, die moet in het traditionale moslim mannenbastion in het Syrische leger loeihard zijn aangekomen. Wat mij betreft verdient IAF-kapitein Or Na’aman nu al de prijs van Soldaat van het Jaar voor haar dapperheid en trefzekerheid!

Het Israëlische leger schoot een Syrische straaljager neer die dinsdagmiddag 24 juli 2018 het noordelijke deel van het land binnenvloog. De Syrische Sukhoi-22 straaljager werd onderschept door twee Patriot-raketten die waren gelanceerd vanuit Safed nadat de jet twee kilometer het Israëlische luchtruim was binnengedrongen. Eén piloot waarvan bevestigd werd dat hij gedood was, werd geïdentificeerd als kolonel Umran Mare of Tartous. De tweede piloot is nog steeds vermist.

De Sukhoi Su-24 is een verouderd type jachtbommenwerper van Russische makelei die wordt geproduceerd sinds 1967. De Sukhoi vormt de ruggegraat van de Syrische luchtmacht en is derhalve niet opgewassen tegen de hypermoderne IAF. De IDF had tijdens het incident contact gehad met Rusland. Hoewel Israël er geen belang bij heeft om betrokken te raken bij de Syrische burgeroorlog, benadrukte generaal Manelis niettemin dat “wij voorbereid zijn op alle ontwikkelingen.”

Volgens een rapport van de Ynet-nieuwssite protesteerden Russische functionarissen tegen het neerhalen van de straaljager die beweerde dat het het Israëlische luchtruim niet had overtreden. Israël presenteerde vervolgens heldere radarbeelden die ‘ondubbelzinnig’ bewezen dat de Syrische straalvliegtuig het Israëlische luchtruim was binnengevlogen. Dinsdag citeerde een Libanese nieuwssite een Syrische militair die zei dat Damascus niet van plan is om na de val van de jet een oorlog met Israël aan te gaan, maar dat ‘de reactie snel genoeg zal komen’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Double wammy: female officer downs Syrian jet and drone” van 25 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIDF Reveals Name of Woman Officer Who Downed Syrian Jet Over Golan Heights” van 25 juli 2018 op de site van Sputnik News

2 gedachtes over “Dubbele oplawaai: vrouwelijke commandant haalde Syrische jet én drone neer boven Israël

Reacties zijn gesloten.