VN stelt commissie aan omtrent Gazageweld; uitslag reeds gekend: Israël schuldig

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) benoemde een juridisch panel met drie leden om een ​​onderzoek in te stellen omtrent oorlogsmisdaden en vermeende schendingen van de mensenrechten door Israël naar aanleiding van het geweld dat al sinds 30 maart 2018 voortduurt aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van de Joodse staat.

Het panel wordt geleid door David Michael Crane, een professor in de Amerikaanse wetgeving en voormalig aanklager in oorlogsmisdaden. De andere twee leden van de “Onderzoekscommissie omtrent protesten in de Bezette Palestijnse gebieden in 2018” (Commission of Inquiry on the 2018 protests in the Occupied Palestinian Territory) zijn Sara Hossain, een in het Verenigd Koninkrijk opgeleide Bengaalse advocaat en Kaari Betty Murungi, een advocaat en mensenrechtenactivist uit Kenia.

De benoemingen werden aangekondigd door de voorzitter van de Raad voor de mensenrechten van Genève, Vojislav Šuc uit Slovenië.

‘Barbertje moet hangen’
In mei hield de UNHRC een speciale zitting waarin het de oprichting van een internationale onderzoekscommissie opdroeg om “alle vermeende schendingen en misbruiken van internationaal humanitair recht en internationale mensenrechtenwetgeving in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, met name in de de bezette Gazastrook, in het kader van de militaire aanvallen op de grootschalige burgerprotesten die op 30 maart 2018 begonnen.”

De commissie heeft de taak om te kijken naar schendingen die zouden kunnen leiden tot oorlogsmisdaden en om de verantwoordelijken te identificeren. Er is ook gevraagd om te zoeken naar manieren om straffeloosheid te beëindigen en om ‘wettelijke aansprakelijkheid’ te garanderen, ook tegen individuen.

Van het juridische panel wordt verwacht dat het de UNHRC mondeling bijwerkt tijdens de 39ste sessie in september en zijn eindrapport presenteert tijdens de 40ste sessie in maart 2019. Overigens is er nergens sprake van onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensenrechten die tegen Israël werden gepleegd door Hamas, Islamitische Jihad en de rest van het dozijn terreurgroepen dat ‘West-Palestina’ (Gaza) “rijk” is.

In het “beste” geval wordt het weer zoiets als ten tijde van het Goldstone Rapport dat goedmoedig en Hamas & Co schouderkloppend ‘met het vingertje wees’ en dingen mompelde zoals “Foei jongens, dat mag toch niet!“, “Zoiets doe je toch niet!” en “Dat is wel de laatste keer geweest hé! Stop daarmee!“, alsof het om een stel ondeugende kwajongens ging, die zonet een ruit hadden ingegooid bij de locale bakker. Maar ze raakten er wel mee weg in Gaza …

Onderzoek ZONDER Israël
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken had geen onmiddellijk commentaar op de leden van het panel. Het is echter onwaarschijnlijk dat functionarissen in Jeruzalem zullen samenwerken met de onderzoekscommisie, die ze al vanaf het begin hebben verworpen.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely heeft aangekondigd dat Israël niet zal meewerken aan het onderzoek. “De VN-Mensenrechtenraad geeft er de voorkeur aan om Hamas te steunen in plaats van het recht van Israël te steunen om zichzelf te verdedigen tegen terreur,” zei ze in mei. “We zijn niet van plan samen te werken met een internationale onderzoekscommissie die resultaten wil dicteren zonder een verband met feiten.”

NGO Monitor, een in Jeruzalem gevestigde waakhond die vaak kritisch staat tegenover VN-onderzoeken naar Israëlische acties, zei dat het op zijn hoede was voor het panel. “Wij zijn zeer bezorgd over het eenzijdige en bevooroordeelde mandaat in de UNHRC-resolutie tot oprichting van deze Commissie, evenals de schadelijke verklaringen die op maandag door de Hoge Commissaris van de Mensenrechtenraad [de Jordaanse prins] Zeid Ra’ad al-Hussein zijn gemaakt en die Hamas-schendingen negeren,” zei Anne Herzberg, juridisch adviseur van de groep. “Deze commissie heeft daarom een ​​zeer hoge last om te laten zien dat haar werk eerlijk is en serieus moet worden genomen.”

Deze VN-mensenrechtencommissaris had maandag scherpe kritiek op Israël en noemde de recente dodingen door diens soldaten tijdens Palestijnse demonstraties langs de grens met Gaza ‘schokkend’. Opvallend detail: Zeid legde geen enkele verantwoordelijkheid bij de terreurgroep Hamas die hij niet eens bij naam vernoemde. Hamas dat nochtans al meer dan tien jaar heel alleen de Gazastrook bestuurt en openlijk oproept om de vernietiging van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UNHRC appoints legal panel to war probe on Gaza border violence” van 25 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “American former war crimes prosecutor to head UN Gaza probe” van 25 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelStatement on Human Rights Watch Suit Against Israel” van 16 mei 2018 en een artikelNGO Monitor at UN: Special Session on Gaza Is a Waste of Time and Money” van 18 mei 2018 op de site van NGO Monitor

3 gedachtes over “VN stelt commissie aan omtrent Gazageweld; uitslag reeds gekend: Israël schuldig

 1. Inderdaad staat de uitslag al vast. Maar hadden wij iets anders verwacht? Laat Israël maatregelen nemen (inderdaad, militaire) om dit moordenaarshol van Hamas uit te roeien.

  Like

  1. Shapira 2012;
   Wanneer ik het niet eens ben, met de door anderen aan mijn adres gepleegde daden; is het geen gezeur; maar zijn de daden van die ander(en) de oorzaak!
   Waarmede ik tevens bedoel, dat de volgelingen/aanhangers van Mohammad, maar eens moet stoppen met hun, zo langzamerhand, wereldwijde jihad (OORLOG) tegen alles en allen, die het met hen niet eens zijn.
   Goede week. dan wel: Shavuah Tov!

   Like

Reacties zijn gesloten.