UNRWA ontslaat honderden personeelsleden bij gebrek aan fondsen

Palestijnen in de Gazastrook uitten woensdag hun verontwaardiging over een besluit van het VN-agentschap voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) om honderden van zijn werknemers te ontslaan. Verschillende werknemers vielen flauw toen ze hoorden dat ze hun baan waren kwijtgeraakt. Een arbeider goot benzine over zijn lichaam en probeerde zichzelf in brand te steken voordat hij werd tegengehouden door zijn collega’s.

Bronnen in de Gazastrook zeiden dat ongeveer 1.000 werknemers zijn getroffen door de nieuwste maatregelen van UNRWA, waaronder het onmiddellijke ontslag van 125 werknemers van het noodprogramma van het agentschap. UNRWA-werknemers op de Westelijke Jordaanoever zullen ook door de maatregelen worden getroffen.

Nog eens 570 UNRWA-werknemers kregen te horen dat ze alleen op parttime basis zouden worden aangenomen, terwijl er nog eens 270 werden medegedeeld dat hun contracten aan het einde van het jaar zouden worden beëindigd als de financiële crisis niet is opgelost. Die inschrinking van het budget is het directe gevolg van het besluit van de Amerikaanse regering om meer dan de helft van de jaarlijkse financiering op te schorten – $ 65 miljoen van de $ 125 miljoen – die de UNRWA voorheen kreeg.

UNRWA = Recht op Terugkeer
Palestijnen zien het besluit van de regering van de Trump als zijnde een Israëlisch-Amerikaanse ‘samenzwering’ om ‘het recht op terugkeer’ te liquideren voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar hun voormalige huizen in Israël. Ze geloven dat de Amerikaanse president heeft besloten om de UNRWA geleidelijk te elimineren om de kwestie van de vluchtelingen van de onderhandelingstafel tussen Palestijnen en Israël van tafel te vegen.

Een in Gaza gevestigde groep, de Commissie voor de Verdediging van de Rechten van Vluchtelingen, veroordeelde de UNRWA-maatregelen en noemde het ‘willekeurige praktijken’. De commissie riep alle Palestijnen op wijdverspreide protesten te lanceren om het agentschap te dwingen de maatregelen terug te draaien.

“Het besluit om de UNRWA-medewerkers te ontslaan is in overeenstemming met de politieke visie van Trump en premier Binyamin Netanyahu om de kwestie van de vluchtelingen op te heffen en hen te beletten om hun recht op terugkeer naar hun thuisland uit te oefenen’, zei de commissie in een verklaring.

Ali Huwaidi, een vertegenwoordiger van een andere vluchtelingencommissie, zei dat de huidige crisis in UNRWA ‘puur politiek’ was. De kwestie van de vluchtelingen en het ‘recht op terugkeer’, zei hij, is rechtstreeks verbonden met de UNRWA. “Elke bedreiging aan het adres van de UNRWA is een bedreiging voor het recht op terugkeer,” voegde hij eraan toe. ‘Het recht op terugkeer zal echter niet verdwijnen, zelfs als UNRWA verdwijnt.’

UNRWA zoekt nieuwe sponsors
Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN over het Midden-Oosten en geciteerd door Haaretz, zei Mladenov dat “de financiële crisis van UNRWA ons ernstig zorgen blijft baren. Op dit moment heeft de UNRWA ongeveer 217 miljoen dollar nodig om haar werk in 2018 te ondersteunen. Ik dring aan op snelle mobilisatie van steun om de continuïteit van de hulp mogelijk te maken en stabiliteit in de regio in stand te houden.”

“De UNRWA heeft aan het personeel meegedeeld dat alles in het werk zal worden gesteld om de gevolgen voor de meest kwetsbare vluchtelingen van reducties in noodhulp te verzachten. Van bijzonder belang is de mogelijkheid van een vertraging tot het begin van het schooljaar voor ongeveer 526.000 studenten op UNRWA-scholen in alle werkgebieden,” voegde Mladenov eraan toe.

De VS kondigden in januari aan dat het in de financiering aan UNRWA zou gaan snoeien, daarbij verwijzend naar de noodzaak om een ​​fundamenteel nieuw onderzoek van de organisatie uit te voeren, zowel wat betreft de manier waarop het opereert als de manier waarop het wordt gefinancierd.

De organisatie ontving later toezeggingen van $ 100 miljoen aan aanvullende financiering van Qatar, Canada, Zwitserland, Turkije ($ 10 miljoen), Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Korea, Mexico, Europese Unie (€ 10,5 miljoen), Slowakije, India, Nederland (€ 13 miljoen)België (€ 19 miljoen verspreid over 3 jaar) en Frankrijk als een middel om de hulp te compenseren die door Washington werd ingehouden.

UNRWA zei vorige maand dat het erin geslaagd was om salarissen te betalen en een aantal diensten te verlenen, maar zei ook dat er nog steeds een groot begrotingstekort was van $ 256 miljoen.

UNRWA steunt terreur
UNRWA is berucht vanwege zijn anti-Israëlische activiteiten. Tijdens de contra-terreur operatie Operation Protective Edge 2014 werden Hamas-raketten ontdekt in een schoolgebouw van UNRWA. Op dezelfde manier een booby-trapped UNRWA-kliniek ontdekt, die explodeerde en waarbij drie IDF-soldaten om het leven kwamen.

Afgezien van de enorme hoeveelheden explosieven die verborgen waren in de muren van de kliniek, werd onthuld dat het bovenop tientallen terreinstunnels stond die aantoonden hoe nauw UNRWA verweven is met Hamas. In oktober 2017 werd een terreurtunnel ontdekt onder een van de scholen van de UNRWA. “De aanwezigheid van de tunnel onder een UNRWA-faciliteit,” die immuniteit geniet van het internationale recht, “is onacceptabel en brengt kinderen en personeel in gevaar,” aldus een UNRWA-verklaring.

Ook de corruptie slaat toe. Politieagenten van Hamas hebben op grote schaal hulpgoederen van de Verenigde Naties gestolen die waren bestemd voor de noodlijdende bevolking in de Gazastrook. Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA maakte dat begin juni bekend.

Meer recentelijk heeft de directeur van de UNRWA-operaties in Gaza zijn steun uitgesproken voor de anti-Israël-marsen langs de grens tussen Israël en Gaza en beloofde dat de medische centra van de organisatie zorg zullen bieden aan ‘Palestijnse vluchtelingen’ die mogelijk verwondingen oplopen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “UNRWA axes jobs after American aid cut” van 26 juli 2018 en een artikel van Elad Benari “UN envoy demands Trump resume funding to UNRWA” van 25 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “UNRWA lays off hundreds of employees, triggering protest” van 25 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelMinder Amerikaans geld: agentschap VN moet 250 Palestijnse medewerkers ontslaan” van 25 juli 2018 op de site van De Morgen

3 gedachtes over “UNRWA ontslaat honderden personeelsleden bij gebrek aan fondsen

 1. UNWRA corrupte antisemieten moeten helemaal geen cent krijgen.
  Laten de z.g. ” palestijnen ” maar eens leren hun eigen broek op te
  houden ipv op een ander zijn geld te leven.
  Eeuwige slachtoffer rol, altijd in opstand, altijd klaar om te demonstreren, ga eens WERKEN voor de kost.
  Gaza had het Monaco van de Levant kunnen worden.
  Nu is het een s..t.h.country.
  Get a life, idiots!

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.