Amerikaanse vredesplannen: een lange geschiedenis van mislukkingen

In de loop der jaren zijn de verschillende Amerikaanse initiatieven voor de regio altijd al over twee dingen gegaan: het bevorderen van vrede en het verbeteren van de status van Amerika. Ze hebben altijd gefaald op beide fronten.

Amerikaanse vredesplannen zijn gedoemd te mislukken omdat ze de neiging hebben om de complexiteit van de gewelddadige Arabisch-moslimrealiteit te onderschatten en omdat ze verwikkeld zijn in te eenvoudige oplossingen, veel wishful thinking en snelle oplossingen.

De plannen worden geplaagd door een nooit eindigende clash tussen de wens van het Westen om korte-termijnakkoorden aan te gaan voor het gemak en de nood aan arrangementen die op de lange termijn echte nationale veiligheidsbelangen dienen.

De plannen worden ongedaan gemaakt door de explosieve geweldsuitbarstingen in de Arabisch-islamitische wereld sinds de zevende eeuw: een gewelddadige stammen gebonden religieus-ideologische fragmentatie, intolerantie, een gebrek aan regionale en lokale coëxistentie, door een minderheid geleide regimes die de mensenrechten ontkennen, onstabiele regeringen en gebrekkige overeenkomsten.

Andere factoren die tot dergelijke plannen tot falen verdoemden zijn onder meer: ​​misleide inzichten die het Arabisch-Israëlische conflict omkaderen als een conflict in het Midden-Oosten en de regionale terroristische activiteiten opsporen aangaande de Palestijnse kwestie, omdat dit in zoverre het hen betreft “de oorzaak van het conflict” is.

De zogenaamde Arabische Lente, die niets te maken had met het Arabisch-Israëlische conflict en de Palestijnse kwestie, leidde tot de in elkaar zakken van deze inzichten. De focus op de Palestijnse kwesties, toen de VS en zijn bondgenoten met veel grotere bedreigingen werden geconfronteerd, heeft de afschrikking van Amerika evenals de regionale en mondiale status ervan geërodeerd.

Amerikaanse vredesplannen hebben altijd geprobeerd om Israël verreikende concessies te laten doen die zijn eigen bestaan ​​ondermijnen terwijl systematisch geweld wordt beloond. Daarom moedigden ze het terrorisme alleen maar verder aan.

Ze hebben altijd een immorele gelijkwaardigheid getrokken tussen de Arabisch-Palestijnse agressor en het Israëlische slachtoffer; tussen islamitisch terrorisme en de Israëlische terrorismebestrijdingsmaatregelen; tussen de meest betrouwbare bondgenoot van Amerika en de Palestijnen, die zich consequent verbonden hebben met de vijanden en tegenstanders van Amerika (nazi-Duitsland, het Sovjetblok, Iran, Saddam Hussein, Osama bin Laden, Noord-Korea, Cuba en Venezuela).

Alle vredesplannen hebben ervoor gezorgd dat de Palestijnen nog radicaler zijn geworden, dat het nog moeilijker is om de vrede te bereiken en alleen de Verenigde Staten pijn doen en het veranderen in een voorkeursdoelwit voor islamitisch terrorisme, ondanks de zware Amerikaanse druk op Israël.

William Rogers, Henry Kissinger, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama, evenals anderen, hebben het allemaal geprobeerd en er hun tanden op stuk gebeten. Maar ondanks de seriële mislukking op dit front, hebben de VS een vitale rol gespeeld in de vredesakkoorden met Jordanië en Egypte en in het bevorderen van samenwerking tussen Israël en pro-Amerikaanse Arabische staten in de Perzische Golf.

De VS moet de lessen trekken uit van zijn mislukkingen. Het mag geen andere versie van zijn eerdere plannen presenteren. Het zou goed gediend zijn door gebruik te maken van zijn veranderende invloed en capaciteiten op een manier die strategische initiatieven bevordert voor directe banden tussen Israël en zijn buren, die zouden helpen de regionale turbulentie tegen te gaan en de nationale veiligheid van Israël te versterken.

door Yoram Ettinger


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoram Ettinger “US peace plans: A long history of failure” van 24 jui 2018 op de site van Israel Hayom

5 gedachtes over “Amerikaanse vredesplannen: een lange geschiedenis van mislukkingen

 1. Goed artikel, juiste observatie, maarrrrrrr……stop nou toch eens met het praten over palestijnen!
  Er zijn en bestaan geen ” palestijnen ” het zijn een stelletje rag tag corrupte arabische terroristen! Punt uit. Noem het beest met zijn juiste naam aub.
  Niets kunnen ze OPbouwen.
  Wel kunnen ze alles AFbreken.

  Waarom zouden ze ook proberen iets op te bouwen in Gaza en
  Judea & Samaria?
  Ze blijven hopen dat ze Iraël zo kunnen krijgen op een presenteer
  blad. ( from the river to the sea )
  Mission accomplished!

  Geliked door 1 persoon

 2. Toen de Palestijnen ‘palestijnen’ werden en we dat goed moesten weten door aanslagen, vliegtuigkapingen en wat al niet meer was er vooral sprake van een Arabisch probleem met zeer sterke oliestaten.
  De wereld is totaal veranderd.
  Veel machthebbers leven niet meer. De rol van olie is veel minder belangrijk geworden. Saoedie Arabië moet af en toe zelf geld lenen en over afzienbare tijd is het gedaan met de rijkdom van het land.
  De Palestijnen hebben, hoe krijgen ze het voor elkaar, in vrijwel elk buurland slaande ruzie gehad. De liefde die men voor elkaar voelt is vaak gespeeld.
  De verhoudingen tussen Israël en Turkije zijn nauwelijks te volgen. Erdogan dreigt elke keer en toch zijn er gewoon banden en zijn er ook veel Turken die positief tegenover Israël staan. Jammer dat het land die kant op gaat.
  Ik ben een optimist. Misschien dat een heel andere aanpak dan anders uiteindelijk wel werkt, zowel hier als bij Noord-Korea. Ben geen Trump-fan, maar mijn zegen heeft hij!!

  Like

 3. Die z.g. ” palestijnen ” worden nergens in de arabische landen geaccepteerd, beter gezegd, gehaat.
  Ze vinden het een stelletje troublemakers en ondankbare tiepjes.
  Kijk maar hoe ze worden behandeld in S.A., Koeweit ( uitgeschopt )
  de Emiraten, alle verdere Golfstaten trouwens.
  Koning Hoessein van Jordanie heeft er ook 10.000 afgeslacht toen
  ze destijds zijn regering probeerden omver te werpen.
  Dus, tel uit je winst….

  Like

Reacties zijn gesloten.