Russisch voorstel voor 100 km bufferzone voor Iraanse troepen aan de Golan afgeblazen door Israël

Israël heeft een Russisch voorstel verworpen om een ​​bufferzone van 100 kilometer (62 mijl) te creëren langsheen de grens van Syrië met Israël aan de Golanhoogtes die de Iraanse strijdkrachten zou moeten tegenhouden.

“We zullen de Iraniërs niet toestaan ​​om zich zelfs op 100 kilometer van de grens te installeren,” zei premier Benjamin Netanyahu tegen Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, volgens een Israëlische functionaris die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

De twee mannen ontmoetten elkaar op maandag in Jeruzalem op verzoek van de Russische president Vladimir Poetin, samen met minister van Defensie Avigdor Liberman, de Russische militaire chef-generale staf, generaal Valery Gerasimov en de rest van de Russische delegatie.

Ook aanwezig op de vergadering, die twee uur duurde, waren IDF-stafchef Gadi Eizenkot, nationaal beveiligingsadviseur Meir Ben-Shabbat en andere hoge functionarissen. Israël verstrekte kaarten en inlichtingenbeoordelingen om zijn posities te ondersteunen, aldus de ambtenaar.

Israël blijft standvastig en eist dat Iran geen voet aan de grond mag krijgen langs zijn noordgrens, ongeacht waar in Syrië dat mogelijk is. Verder eist Israël dat alle langeafstandsraketten uit Syrië worden verwijderd en dat alle fabrieken die dergelijke raketten en / of precisiegeleide projectielen produceren, worden gesloten, volgens de ambtenaar die met verslaggevers sprak.

“De link tussen ons is buitengewoon belangrijk en bestaat ook zoals u heeft hebt gezien, in de directe ontmoetingen tussen mij en president Poetin en tussen onze stafleden,” zei Netanyahu aan het begin van de vergadering. “Ik waardeer de woorden die president Poetin tijdens de recente top samen met president Trump uitsprak over de veiligheid van Israël.”

Eerder op de dag, tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering, had Netanyahu gezegd dat Israël “zou blijven optreden tegen elke poging van Iran en zijn proxies [door iran bewapende tussengroepen of personen zoals Hezbollah en Hamas] om een ​​militaire aanwezigheid in Syrië te vestigen.”

“De Israëlische luchtmacht zal zijn operaties om de Israëlische burgers te beschermen niet stoppen zolang de Iraanse strijdkrachten over de capaciteiten beschikken om langeafstandsraketten af ​​te vuren op Israëlische doelen,” zei de hoge ambtenaar. “De locatie in Syrië doet er niet toe, omdat langeafstandswapens ver buiten de 100 kilometerzone worden geplaatst. Iran wil van Syrië een tweede Libanon maken”, merkte hij op. “En we zijn vastbesloten om dat te voorkomen”, in plaats van te wachten totdat Iran honderden en duizenden raketten in Syrië heeft.

Gisteren heeft het Israëlische leger een Syrische straaljager neergehaald die dinsdagmiddag het noordelijke deel van het land binnenvloog. De Syrische Sukhoi-22 straaljager werd onderschept door twee Patriot-raketten die waren gelanceerd vanuit Safed nadat de jet twee kilometer het Israëlische luchtruim was binnengedrongen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Russia working to move Ranians 100 km from Israel’s Golan Heights border” van 23 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Israel rejects Russian offer to keep Iran 100 km from Syrian border” van 23 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel Rejects Russia’s Proposed 100 km Buffer Zone for Iran from Syrian Border” van 23 juli 2018 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “Russisch voorstel voor 100 km bufferzone voor Iraanse troepen aan de Golan afgeblazen door Israël

 1. Als er Iraniërs toegelaten worden krijgt Israël ze nooit meer weg. Zeker niet met de steun van de Russen. Wat een voorstel is dit?
  Ik hoor hier geregeld stemmen dat Israël wel kan rekenen op steun van dan wel Rusland dan wel Amerika.
  Daar ben ik het niet mee eens. Israël kan alleen vertrouwen op zichzelf en op joden (ook niet altijd) en echte vrienden in den vreemde. Dat zijn nooit landen of machthebbers.
  Vriendschap zit in je hart.

  Like

 2. Israël staat helemaal in zijn recht met deze afwijzing……veel te gevaarlijk. Iran moet in eigen land blijven en daar zijn ze zelfs al gevaarlijk geworden.

  Like

Reacties zijn gesloten.