Israëlische ngo wil Palestijnse leiders Haniyeh en Abbas voor Int. Strafhof in Den Haag

Het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) is van plan het parket van het Internationaal Strafhof in Den Haag te petitioneren om een ​​strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen de Palestijnse Autoriteit voorzitter Mahmoud Abbas en politiek bureauchef Ismail Haniyeh van Hamas wegens misdaden tegen de menselijkheid, berichtte Israel Hayom op dinsdag.

JIJ is een non-profitorganisatie mensenrechtenorganisatie die actief is in Israël, toegewijd aan het bevorderen van mensenrechten en civiel recht. Het pleit voor Israëlische rechtbanken, de Knesset, internationale regeringen, academische wereld en reguliere media in Israël en in het buitenland. Opgericht in 2004, heeft JIJ sindsdien meer dan 800 mensenrechtenkwesties behandeld.

Volgens de petitie zijn de leiders van Hamas en de PA verantwoordelijk voor een reeks mensenrechtenschendingen, foltering en doorlopende uitbuiteing van de Arabieren in Gaza en in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever). “Ismail Haniyeh, hoofd van het politieke bureau van Hamas, maakt uitgebreid en systematisch gebruik van marteling en onwettige moorden door de interne veiligheidsdiensten van Hamas in de Gazastrook”, zegt de petitie.

Naast Haniyeh eist JIJ een onderzoek tegen Abbas voor misdaden tegen de mensheid gepleegd tussen juni 2014 en april 2018. Deze misdaden omvatten criminele mishandeling van Arabische gevangenen in PA-gevangenissen: willekeurige arrestaties, zware afranselingen, psychologische martelingen en isolatie.

De petitie om een ​​onderzoek tegen Haniyeh en Aabbas te starten is in reactie op de aankondiging door het Internationaal Gerechtshof van januari 2015 met betrekking tot een voorafgaand onderzoek om te bepalen of er een volledig onderzoek moet worden ingesteld naar misdaden in de ‘Palestijnse gebieden’.

“Haniyeh pleegde twee grote oorlogsmisdaden: de eerste – de feitelijke uitbuiting van kinderen onder de 15 jaar voor militaire doeleinden, en de tweede – het consequente gebruik van kinderen als menselijke schilden en militaire doelen,” zei JIJ CEO Flavia Sevald.

Of een en ander daadwerkelijk tot een veroordeling van de Palestijnse leiders zal leiden blijft onzeker in het licht van de internationale hetze tegen Israël maar wie weet? “In Israël moet je om een realist te zijn, geloven in mirakels,” zei de legendarische Israëlische leider David Ben-Gurion ooit.


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Israeli NGO to Sue Haniyeh, Abbas, at Hague Criminal Court” van woensdag 25 juli 2018 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Israëlische ngo wil Palestijnse leiders Haniyeh en Abbas voor Int. Strafhof in Den Haag

    1. Kan het me ook niet voorstellen. Het omgekeerde zou meer kans van slagen kunnen hebben. Ik heb niet veel vertrouwen in dit gerechtshof. Sorry dat het zeg.
      Blijf altijd braaf stemmen en hoop dat het helpt. Gelukkig werken veel zaken in Europa best goed, maar soms is het echt een zooitje.

      Like

Reacties zijn gesloten.