Jeruzalem: Rotsblok valt van de Klaagmuur naast biddende vrouw

Een zware steen van ca. 100 kilogram (linksonder op het plaatje) van de Kotel (aka de Klaagmuur) viel op maandag naar beneden en viel op een platform van de afgescheiden sectie die speciaal voorbehouden is voor gemengd bidden. Het blok viel pal naast de 79-jarige Daniella Goldberg, die op dat ogenblik haar bidstonde pleegde.

De kleinere platformen van de sectie waarop de steen viel, werden tot nader order gesloten. Deskundigen van de Israel Antiquities Authority werden naar de scène geroepen om het gebied te onderzoeken. “Dit is een wake-up call – we moeten de hele Westelijke Muur controleren, beide delen, zodat de hemel het in de toekomst geen ramp zal veroorzaken,” twitterde Yitzhar Hess, het hoofd van de Masorti-beweging.

“Dit is een ongewoon en zeldzaam incident dat zich al decennia lang niet heeft voorgedaan,” zei rabbijn Shmuel Rabinovitch, de rabbijn van de Westelijke Muur. “Het feit dat dit incident zich voordeed een dag na de 9de dag van de vasten op Tisha B’Av , waarin we rouwden over de vernietiging van onze tempels, roept vragen op waarvoor de menselijke ziel te klein is om het te bevatten en vereist het onderzoeken van de ziel. Ik dank de Schepper voor het voorkomen van een grote ramp. De professionele autoriteiten zullen het incident onderzoeken,” besloot de rabbijn.

Palestijnen boos
Het Quds News Network van de PA heeft meteen scherp uitgehaald naar Israël en twitterde: “Door de voortdurende Israëlische opgravingen aan het Al Aqsa Moskee Complex viel een groot rotsblok van de Buraq Wall [Kotel/Klaagmuur] naar beneden! Wat zijn de autoriteiten van de Israëlische bezetter van plan?”

Ook sjeik Muhammad Hussein, grootmoefti van ‘Palestina’, beweerde dat de val van het rotsblok te maken kan hebben met de Israëlische opgravingen in de regio. De Islamic Endowments Department onderzoekt de locatie van de val, voegde hij eraan toe.

Natuurlijk is dit complete onzin en een volledig politiek gemotiveerde beschuldiging. Hoewel niet alle Palestijnen de memo kregen om Israël de schuld te geven. “Al-Aqsa moskeebestuurder Omar al-Kiswani ontkende dat iemand op de Tempelberg de rots naar beneden duwde.” Wie weet wil hij wel ons een plezier doen en zichzelf van de Buraq Wall storten.

Israël beschuldigen voor het uitvoeren van archeologisch onderzoek, waardoor het hele complex instabiel zou zijn geworden, is compleet absurd. De Palestijnse Autoriteit en de Waqf, de religieuze autoriteit die wordt gestuurd door Jordanië, die samen het hele complex besturen, zijn blijkbaar ‘vergeten’ de schade die ze zelf doorheen de jaren hebben aangericht

De Palestijnse bult op de muur
Vanaf 1996 begon de islamitische Waqf om het moskeecomplex op het plateau van de Tempelberg te transformeren en werden er nieuwe moskeeën en bijbehorende gebouwen op het plateau van de site gebouwd. In 1999 werd zowat 9000 ton puin van de Tempelberg afgevoerd naar de Kidron Vallei. Tientallen vrachtwagens reden af en aan om alle Joodse artefacten die dateerden uit de Eerste en de Tweede Tempel periode samen met al het andere puin af te voeren naar de verschillende vuilnisbelten buiten de stad.

Echter, door al die boven- en vooral ondergrondse graafwerken en verbouwingen liep het (en loopt nog) af en toe wel eens mis. In 2002 verscheen op de zuidelijke muur van de Tempelberg een bult (plaatjes hierboven)die het volgende jaar nog in omvang toenam. Israëlische archeologen stelden vast dat de bult op de Zuidelijke Muur werd veroorzaakt door bouwwerken in opdracht van de Wakf van een ondergrondse moskee die grenst aan de binnenkant van de muur en waarschuwden voor een dreigende instorting van de wand.

Waqf ambtenaren deden een vergeefse poging om de schade te herstellen en weigerden alle hulp van Israëlische deskundigen. Indien de muur zou instorten, zou de Palestijnse Autoriteit hier ongetwijfeld munt trachten uit te slaan en de schuld van de ineenstorting bij Israël leggen en in de Arabische wereld verkondigen dat het allemaal te wijten was aan Joodse pogingen om de islamitische heilige plaatsen te vernietigen en de wederopbouw van de [Derde] Tempel aan te vatte0n, terwijl het net andersom gebeurde.

Zich realiserend dat een dergelijke ramp een oorlog in de hele regio kon doen uitbreken, gaven vele internationale journalisten de structuur de bijnaam de ‘Armageddon Muur’. Na een deal tussen Israël en de Islamitische Wakf, werd de bult op de muur door een Jordaans team ‘hersteld’. Echter in het voorjaar van 2004 verscheen een nieuwe bult, dit keer op de muur aan de oostelijke zijde en herhaalde het hele schouwspel zich opnieuw.

Meer recent, in 2013, ontstonden er opnieuw problemen met de Muur. De Washington Post berichtte op 27 augustus 2013 dat de Turkse media schreven dat een deel van het plateau op de Tempelberg nabij de Al Aqsa Moksee was ingestort “die een ernstig veiligheidsrisico creëerde en een mogelijke bedreiging voor de stabiliteit van de islamitische structuur.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA: Western Wall is part of Al-Aqsa” van 24 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Aussie Dave “Palestinians Blame Israel for Western Wall Boulder Crash” van 23 juli 208 op de site van Israellycool

♦ naar een artikelStone dislodges from Western Wall, crashes down on platform for egalitarian prayer” van 23 juli 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Archaeologist says entire Western Wall is ‘danger zone,’ public should stay away” van 23 juli 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Jeruzalem: Rotsblok valt van de Klaagmuur naast biddende vrouw

Reacties zijn gesloten.