IAF haalt met patriotraketten Syrische vliegtuig neer boven Israëlisch grondgebied

Het Israëlische leger schoot een Syrische straaljager neer die dinsdagmiddag het noordelijke deel van het land binnenvloog. De Syrische Sukhoi-22 straaljager werd onderschept door twee Patriot-raketten die waren gelanceerd vanuit Safed nadat de jet twee kilometer het Israëlische luchtruim was binnengedrongen. Eén piloot waarvan bevestigd werd dat hij gedood was, werd geïdentificeerd als kolonel Umran Mare of Tartous. De tweede piloot is nog steeds vermist.

Volgens IDF-woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis, vertrok het vliegtuig van de Syrische luchtmachtbasis T4 in Homs en vloog ‘met grote snelheid’ op Israël af vooraleer het werd neergeschoten en viel in het zuidelijke deel van de Golanhoogte in Syrië. Manelis zei dat Israël het vliegtuig had gevolgd en dat waarschuwingen in een aantal talen en op verschillende kanalen waren gegeven tegen het infiltreren in Israël voordat het werd neergeschoten.

De Sukhoi Su-24 is een verouderd type jachtbommenwerper van Russische makelei die wordt geproduceerd sinds 1967. De Sukhoi vormt de ruggegraat van de Syrische luchtmacht en is derhalve niet opgewassen tegen de hypermoderne IAF. De IDF had tijdens het incident contact gehad met Rusland. Hoewel Israël er geen belang bij heeft om betrokken te raken bij de Syrische burgeroorlog, benadrukte generaal Manelis niettemin dat “wij voorbereid zijn op alle ontwikkelingen.”

De IDF “tolereert geen schendingen van de 1974 Separation of Forces overeenkomst tussen Israël en Syrië”, zei hij, verwijzend naar de VN Disengagement and Observer Force die toezicht houdt op het Israëlisch-Syrische akkoord in de Golanhoogte, eraan toevoegend dat Israël het Syrische regime verantwoordelijk stelt voor de acties die op zijn grondgebied worden uitgevoerd.

De afgevaardigde Nickolay Mladenov van het VN-Midden-Oosten waarschuwde de VN-veiligheidsraad na het neerhalen van de jet dat er “een verontrustend traject is geweest van steeds frequentere en gevaarlijkere confrontaties” tussen Israël en Syrië. Hij riep alle partijen op zich te houden aan de overeenkomst van 1974 “en de rol van UNDOF in dat opzicht te ondersteunen.”

Patriot batterij van de IAF


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Analysis: Soviet-made Sukhoi downed by IAF exposes Syria’s aging air force” en een artikel van Anna Ahronheim “Israel downs Syrian Fighter jet with patriot missiles” 24 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIDF Patriot missiles down Syrian fighter jet penetrating into Israeli airspace” van 24 juli 2018 op de site van World Israel News (WIN)

Een gedachte over “IAF haalt met patriotraketten Syrische vliegtuig neer boven Israëlisch grondgebied

  1. Of Syrie dit gaat wreken valt nog af te wachten, te strijd om Isis is voor Assad en te Russen veel belangrijker, en Poetin die een waar dubbelspel speelt met Isael heeft reeds gezegd dat te Iraanse troepen zijn uitgenodigd door Assad en Syrie dus niet bezetten, ze mogen blijven zolang Assad dat wil, dat was Poetins antwoord op een vraag vanuit Israel !!

    Like

Reacties zijn gesloten.