Jordaans en Palestijns protest tegen recordaantal Joden dat Tempelberg bezocht op Tisha B’Av

Een recordaantal Joden hebben gisteren zondag de Tempelberg bezocht hebben om op Tisha B’Av te rouwen over het verlies en de vernietiging van de twee Bijbelse tempels, een visite die de ergernis opwekte van Jordanië en de Palestijnse Autoriteit. Ongeveer 10 mensen werden gearresteerd terwijl ze op of in de buurt van de heilige plaats van de Tempelberg waren, hoewel verschillende van hen naar verluidt weer zijn vrijgelaten.

Yehudah Glick, een parlementslid van de Likoed partij en een gekende activist van de Tempelberg, zei dat 1400 Joden de heilige plaats bezochten. Dat aantal zou het record overtreffen van 1.300 Joden die vorig jaar de Tempelberg bezochten op Tisha B’Av. Glick, die heeft aangedrongen op meer Joodse activiteiten op de compound, zei dat hij hoopt dat ‘duizenden Joden de site zouden bezoeken’, in tegenstelling tot periodes uit het verleden toen Joden werden uitgesloten van de site uit angst voor spanningen met islamitische gelovigen.

Arabieren weer boos
Jordanië zei dat het een protestbrief aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gepresenteerd over vermeende schendingen op de Tempelberg door de Joodse bezoekers. Volgens het door de staat gerunde persbureau Petra veroordeelde minister Jumana Ghneimat “de provocerende invallen van extremisten en kolonisten die vandaag plaatsvonden in de binnenplaatsen van de heilige plaats.” Ghneimat zei dat de bezoeken schendingen van de verplichtingen van Israël vormden en moslims wereldwijd woedend zouden maken.

De Palestijnse Autoriteit protesteerde ook tegen de bezoeken, waarbij een woordvoerder van de regering de internationale gemeenschap opriep onmiddellijk actie te ondernemen “om de Al-Aqsa-moskee te beschermen.” “Vandaag is een zwarte dag in de geschiedenis van Jeruzalem en Palestina”, zei Yousif Mahmoud, de woordvoerder van de PA, in een verklaring gepubliceerd op Wafa, het officiële persagentschap van de PA.

De Tempelberg was de afgelopen jaren vaak het centrum van spanningen tussen Israël en de Palestijnen. Nadat twee Israëlische politieagenten vorig jaar werden doodgeschoten door een terreuraanslag op de locatie door drie Arabische Israëli’s, verhoogde Israël de veiligheidsmaatregelen op de compound, wat leidde tot bijna twee weken van protesten door Palestijnen.

Moslimaanbidders weigerden de Tempelberg te betreden totdat de veiligheidsinstallaties bij de ingangen van de site waren verwijderd, terwijl Palestijnse demonstranten bijna-dagelijkse protesten voerde in en rond Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, waarvan sommige gewelddadig werden. De maatregelen, waaronder metaaldetectoren, werden uiteindelijk verwijderd na zware druk van Jordanië en de Palestijnen.

Tisha B’Av
Op de dag van Tisha B’Av, aka de 9de Dag, herdenken de Joden in Israël en in de Diaspora de verwoesting van de Bijbelse tempels. De Eerste Tempel (aka Solomon’s Tempel) in Jeruzalem werd in 587 v. Chr. door de Babylonische koning Nabucodonosor verwoest alsmede de Tweede Tempel (aka Herode’s Tempel) die omstreeks 70 na Chr. op bevel van de Romeinse keizer Titus werd geplunderd en vernield.

Op het einde van de 7de eeuw na Chr. zullen Saoedische heiligschenners uit Mekka op precies dezelfde plaats de Rotskoepel en de Al Aqsa moskee bouwen in een poging om de belangrijkste bewijzen van de historische rechten van het Joodse volk op de Tempelberg en Jeruzalem uit te wissen. Die (poging tot) islamisering loopt onderverminderd door tot op vandaag.

De Tempelberg en Jeruzalem en vele andere belangrijkste Joodse heiligdommen in het Oude Jeruzalem wordt door de Arabieren en hun westerse – aan olie verhangen – bondgenoten smalend ‘Oost-Jeruzalem’ genoemd. Dit zou dan uiteindelijk onder de naam ‘Al-Quds’ de hoofdstad moeten worden van een toekomstig islamistisch kalifaat Palestina.

Maar dat gaat nooit gebeuren. Iemand zal dat toch eens ooit diets moeten maken aan die moslim Palestijnen waarom niet, zodat ze het eindelijk gaan begrijpen, waarna ze gewoon verder kunnen gaan met hun dagelijks leven in peis en vree met Israël, de natiestaat van het Joodse volk en hun eeuwige herenigde hoofdstad Jeruzalem.

De Tempelberg wordt beheerd door de Waqf, een religieuze islamitische trust die wordt beheerd en gefinancierd door Jordanië. De site is heilig voor zowel het Jodendom als de islam en is een heet hangijzer in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Tot aan de Zesdaagse Oorlog in 1967 oogde het hele islamitische complex erg vervallen en kende het helemaal niet het politieke belang dat er thans aan wordt gehecht.

Herstellingen kwamen pas goed op gang tijdens de onderhandelingen in Oslo. Zo bv. werd in 1993 de gouden koepelbekleding van de Rotskoepel opgeknapt na een schenking van 8,2 miljoen dollars door koning Hoessein van Jordanië, die een van zijn huizen in Londen verkocht om de 80 kilogram goud te financieren.

rotskoepel-1890Ingekleurde foto anno 1890 van de Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem. KLIK op het plaatje voor groot beeld: 1600 px x 1500 px

Interessant plaatje van de Rotskoepel, dat volgens de Palestijnen het 3de grootste heiligdom is in de Islam. Dat is het natuurlijk niet altijd geweest. Te zien aan de erbarmelijke staat waarin de Rotskoepel verkeerde lang voordat Israël een onafhankelijke Joodse staat werd.

Het hele zogenaamde ‘heiligdom’ oogt hier wel bijzonder bouwvallig. Overal tiert het onkruid welig, groen overwoekert letterlijk alles, de verf bladert af, het regent overal binnen in de Rotskoepel, de fontein op de voorgrond staat droog en er zijn overal stukken uit gebroken.

De waarheid is dat tot aan 1967 geen enkele moslim in in het Midden-Oosten en in de rest van de wereld omkeek naar ‘zijn’ Rotskoepel. Zoveel is wel duidelijk. Moest het IDF in 1967 een bom op die vervallen barak hebben gegooid, er zou geen haan naar gekraaid hebben. Maar dat nù doen, meer dan 50 jaar later, zou ons ongetwijfeld rechtstreeks naar een Derde Wereldoorlog leiden.

De mythe – lees: het grote bedrog – van de “heiligheid” van de Rotskoepel (géén moskee!) zal pas geboren worden nà de Zesdaagse Oorlog van juni 1967, toen Israël Jeruzalem heroverde op de moslimwereld. Opeens werd die vervallen barak een “heilig” symbool – niét van de Islam, da’s louter bedrog (taqiyya) – maar van het verzet en de strijd van de Palestijnen tegen Israël.

De Rotskoepel staat tegenwoordig symbool voor hun obsessie om ‘Palestina’ te bevrijden van de “Zionistische bezetter” in combinatie met hun neurotische genocidale moordzucht om alle Joden in de Middellandse Zee te drijven; From the River to the Sea, Palestine will be Free... Judenrein dus,  weet u nog.. 😦

Een ander plaatje uit dezelfde periode vanuit een andere hoek
dome4


Bronnen:

♦ naar een artikelJordan, PA protest as record number of Jews visit Temple Mount for Tisha B’Av” van 22 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelJordan, Palestinians say Jews’ visit to Temple Mount ‘provocation against Muslims’” van 22 juli 2018 op de site van World Israel News (WIN)

2 gedachtes over “Jordaans en Palestijns protest tegen recordaantal Joden dat Tempelberg bezocht op Tisha B’Av

Reacties zijn gesloten.