Israël helpt Syrische vluchtelingen en evacueert 800 hulpverleners naar Jordanië

Syrische troepen blijven terrein winnen aan de grens met Israël en Jordanië. Soms gebruiken ze geweld (wat Rusland betekent) en soms onderhandelingen. Hoe dan ook, ze gaan met volle kracht vooruit met de verwachte gevolgen: een massale toeloop van Syrische vluchtelingen richting grens met Israël en Jordanië.

Een interessante wending is echter een overeenkomst die de afgelopen dagen in Noord-Syrië werd afgesloten. Twee sjiitische (pro-Syrische regering) dorpen worden al jarenlang belegerd door soennitische rebellen (al-Qaeda), in de buurt van de door rebellen gecontroleerde Idlib-provincie. Volgens het bereikte akkoord worden de dorpen geëvacueerd en laat Syrië vele gevangen rebellen vrij.

Dus in tegenstelling tot wat velen denken, is er geen teken dat dit conflict ergens in de buurt is. De rebellen blijven sterk in de noordwestelijke provincie Idlib en worden tot op zekere hoogte gesteund door Turkije. Het is behoorlijk gecompliceerd. ISIS bestaat nog steeds. Ze zijn zeker nog niet uitgeteld.

Ondertussen blijft Israël regelmatig Iraanse en Hezbollah-doelwitten bombarderen in heel Syrië, zonder enige kritiek of iets anders uit de hoek van Rusland. Het lijkt erop dat Poetin en president Trump dit tijdens hun recente top hebben besproken. Het is heel goed om sterk te staan. Mensen worden gedwongen je ernstig te nemen.

Kaartje van het gebied aan Israël’s grens aan de Golan naar waar de strijd zich heeft verlegd

800 Witte Helmen
Door de zware gevechten die momenteel plaatsvinden in het zuidwesten van Syrië aan de grens met Israël en Jordanië zitten een massa Syrische burgers in de val.

Op aandringen van de Verenigde Staten en enkele Europese landen besloot Israël om het afgelopen weekeinde verscheidene honderden Syrische hulpverleners, een 800-tal Witte Helmen en hun families, te evacueren in wat “een humanitaire inspanning” heet om hen voor afslachting te behoeden.

De Israel Defense Forces zeiden dat het zich bezighielden met het ‘buitengewone’ gebaar vanwege het ‘onmiddellijke risico’ voor de levens van de burgers, toen de door Rusland gesteunde regime-troepen in het gebied doorstoten en afgrendelden. Het benadrukte dat het niet tussenbeide kwam in de voortdurende gevechten in Syrië.

De reddingswerkers van de Witte Helmen, die al jarenlang gesteund worden door de VS en andere westerse landen, waren waarschijnlijk het doelwit van de Syrische strijdkrachten bij het opnieuw controleren van het zuidwesten, volgens ambtenaren die bekend zijn met het plan voor de operatie. In andere delen van Syrië waar de overheidscontrole is hersteld, zijn vrijwilligers van de civiele bescherming bijna altijd geëvacueerd naar andere door de oppositie gecontroleerde gebieden.

De Jordaanse regering, die de afgelopen jaren consequent heeft geweigerd Syrische vluchtelingen te accepteren, maakte in dit geval een uitzondering omdat het Verenigd Koninkrijk, Canada en Duitsland ermee instemden om de 800 reddingswerkers van de Witte Helmen en hun families op te nemen. De Syrische vluchtelingen zullen tegen eind oktober hervestigd worden in deze drie landen, volgens het Jordaanse persagentschap Petra.

De Syrische regering van president Bashar al-Assad is uitzinnig over deze westerse hulpactie aan Syrische burgers en aan de Witte Helmen. De Syrische staatsomroep Al-Ikhbariya die berichtte over de evacuatie van de Witte Helmen door Israël, noemde dit “een schandaal” en zegde dat de “terreurgroepen geen enkele opties meer overhouden”.

Israël helpt Syrische vluchtelingen
De Duitse krant Bild meldde dat een konvooi van tientallen bussen zaterdag de Syrische grens naar Israël passeerde en door de Israëlische politie en de VN-troepen naar de Jordaanse grens werden geëscorteerd.

De evacuatie vond plaats vanuit Quneitra, dat zich uitstrekt over de grens met de Golan-hoogvlakte en waar het team voor burgerbescherming in de val zat. Het is de laatste strook land dat nog steeds buiten de controle valt van de regering in de regio.

Zaterdag, bereikte de hulpactie zijn hoogtepunt na middernacht. De evacués kwamen aan bij de grens met Israël en de IDF opende de poorten en lieten ze door. Medische hulp werd geboden aan mensen in nood en de geëvacueerden werden voorzien van voedsel en water.

De humanitaire hulpverleners en hun gezinnen stapten toen in op een vloot van bussen die hen al op de site hadden opgewacht. Het leger en de politie blokkeerden wegen in het gebied, waardoor het konvooi ongehinderd kon passeren. Een persoon die betrokken was bij de redding vertelde Hadashot nieuws dat de inspanning “een van de meest ontroerende operaties was. Er waren veel kinderen bij.”

In de afgelopen jaren is Israël bezig geweest met een enorme veelzijdige humanitaire hulpoperatie om duizenden Syriërs langsheen de grens  voor uithongering te behoeden of ziek worden als gevolg van het gebrek aan voedsel en medische basiszorg.

De Joodse staat heeft sinds 2013 duizenden mensen opgenomen en behandeld in veldhospitalen aan de grens en in openbare ziekenhuizen, meestal in Noord-Israël. Sinds 2016, als onderdeel van Operatie Good Neighbor, zijn meer dan 600 Syrische kinderen, vergezeld door hun moeders, naar Israël gebracht voor behandeling. Honderden tonnen voedsel, medische uitrusting en kleding zijn ook over de grens naar Syrië verzonden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Packer “Syria Moves Towards the Golan” van 19 juli 2018 en een artikelTrouble Brewing on the Israeli-Syrian border” van 9 juli 2018 op de site van Packer’s Corner

♦ naar een artikelIsrael evacuates 800 of Syria’s White Helmets and their families to Jordan” van 22 juli 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël helpt Syrische vluchtelingen en evacueert 800 hulpverleners naar Jordanië

 1. Vreemd toch dat al die Israel bashers nu zo opvallend stil zijn.

  Opvallend is ook dat al die Syriers helemaal niet bang waren om het land ‘van de vijand Israel te doorkruisen of in hun ziekenhuizen opgenomen te worden.

  Een wonder is ook “”dat ze er allemaal levend uit komen”” terwijl hen toch word wijsgemaakt dat al die Israeli’s onmenselijke killers zijn.

  Ja, de wonderen zijn de wereld niet uit en het laat duidelijk zien wie de ‘goodies en wie de tegenstanders van vrede & menselijkheid zijn.

  Laat dit een les voor al die ignorante Israel bashers zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.