Israëlische jets bestoken chemische fabriek en raketproductiefaciliteit in Syrië

Israëlische jachtbommenwerpers hebben naar verluidt op zondag een fabriek voor de productie en opslag van chemische wapens in het noordwesten van Syrië bestookt hebben, volgens het officiële Syrische persagentschap SANA. De site werd in het verleden verscheidene malen door Israël gebombardeerd en de VS beschuldigen Syrië ervan dat ze daar saringas produceren.

Het aan Hezbollah gelieerde Al Mayadeen-televisiekanaal gevestigd in Libanon meldde dat het doelwit een ‘onderzoekscentrum’ was. Volgens berichten in de sociale media was het doelwit een faciliteit van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Onderzoekscentrum (CERS), nabij Masyaf in de provincie Hama.

Volgens de rapporten vuurden Israëlische luchtmachtraketten raketten uit het Libanese luchtruim en vielen een raketmagazijn van het Syrische regime aan op ongeveer 50 kilometer van de stad Masyaf, ten zuidwesten van Hama. Oppositiebronnen zeiden dat er een Iraanse aanwezigheid op de locatie is, die werd gebruikt om chemische wapens te ontwikkelen en produceren.

Talloze berichten op sociale media beweren dat een aantal personeelsleden van de Hezbollah-guerrillaorganisatie en de Iraanse Revolutionaire Garde gedood en of gewond zouden zijn tijdens de aanval.

De aanval kwam slechts enkele uren nadat premier Benjamin Netanyahu waarschuwde dat Israël zou blijven optreden tegen de Iraanse militaire aanwezigheid en activiteiten in Syrië. “We zullen niet stoppen met actie ondernemen in Syrië tegen de pogingen van Iran om daar een militaire aanwezigheid te vestigen”, zei de premier in een verklaring.

De site ligt dicht bij een Syrische SA-5 luchtafweerbatterij en een Russische militaire basis, volgens sociale media. Als de aanval wordt bevestigd, zou het een aanval zijn die ongebruikelijk was om overdag te worden uitgevoerd.

Afgelopen week gaf Syrië de schuld aan Israël voor een bombardementsvlucht gericht op Al-Nayrab, grenzend aan de internationale luchthaven van Aleppo. De faciliteit werd in het verleden geïdentificeerd als basis voor Iraanse troepen, waaronder de Islamitische Revolutionaire Garde van Teheran.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel Air Force Reportedly Strikes Syrian Chemical Weapons Facility” van 22 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIsraeli jets said to strike Iranian-run missile production facility in Syria” van 22 juli 2018 op de site van The Times of Israel