VN-chief Guterres: ‘Israël moet terughoudend zijn en voorkomen dat situatie in Gaza escaleert’

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op zaterdag drong er bij de Israëli’s en de Palestijnse Arabieren op aan “een ander verwoestend conflict” te vermijden na de laatste escalatie in Gaza. “Israël moet terughoudend zijn om te voorkomen dat de situatie verder wordt aangewakkerd,” zei de VN chief.

Terroristische sluipschutters hebben op vrijdag de 20-jarige Sergeant Aviv Levi, aan de grens met Gaza, gedood bij het ernstigste incident in het gebied sinds de contraterreur Operation Protective Edge in 2014. Als reactie hierop viel de Israëlische luchtmacht (IAF) zestig doelen aan die behoorden tot de terreurgroep Hamas in Gaza en vernietigden drie complexen die tot de groep behoorden. Ten minste 120 Hamas-terroristen raakten gewond bij de aanvallen.

“Ik ben ernstig bezorgd over de gevaarlijke escalatie van geweld in Gaza en Zuid-Israël,” zei Guterres in een verklaring geciteerd door AFP. “Het is noodzakelijk dat alle partijen dringend terugtreden van de rand van een ander verwoestend conflict. Ik roep Hamas en andere Palestijnse militanten op om te stoppen met het lanceren van raketten en vliegerbrandbommen en provocaties langs de omheining die Israël scheidt van Gaza. En Israël moet terughoudend zijn om te voorkomen dat de situatie verder wordt aangewakkerd.”

Het hoofd van de VN moedigde alle partijen aan met de VN samen te werken om een ​​vreedzame oplossing voor de crisis te vinden, zeggend dat het leven aan beide zijden in gevaar kwam terwijl het de ‘humanitaire catastrofe’ in Gaza verergerde. De VN-Veiligheidsraad zal de komende dinsdag de escalatie in Gaza bespreken.

Op zaterdag schreef de VN-ambassadeur van de Verenigde Naties, Danny Danon, een brief aan de Veiligheidsraad voorafgaand aan de discussie van dinsdag:

Na maanden van aanhoudende terreur door raketvuur, gewelddadige demonstraties aan de grens en het verbranden van duizenden hectares landbouwgrond, opende Hamas-terroristen vrijdag het vuur op IDF-soldaten bij de grens. Een IDF-soldaat werd gedood in deze niet-uitgelokte aanval. Hamas is als enige verantwoordelijk voor de escalatie. De Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap moeten Hamas onverbiddelijk veroordelen, die geweld en terreur tegen Israëlische gemeenschappen pleegt, hun leven in gevaar brengt en de hele Palestijnse bevolking van Gaza in gijzeling houdt.”

Journalist Noah Klieger, een overlevende van de Holocaust, roept op tot een grootschalige militaire operatie in de Gazastrook om de ‘terreurdruppel’ van de afgelopen maanden een halt toe te roepen. Klieger schreef in Yediot Aharonot:

“Het is genoeg geweest. We hebben onszelf in toom gehouden en de branden van de terroristen in de velden van onze huizen voldoende gedoofd. Dit is het moment om wakker te worden, want de onleefbare situatie van de inwoners van de omgeving van Gaza wordt niet genegeerd. We moeten ze een beetje routine teruggeven, een beetje van de veiligheid die elke burger van het land wil. Er is een limiet aan hoeveel een persoon zijn leven kan verdragen volgens de grillen van terroristen. Op een ochtend kondigen ze een staakt-het-vuren aan, op een andere een ochtend sturen ze terroristen naar de omheining. Er komt geen einde aan.”

Volgens Klieger kan een grootschalige militaire operatie bij ons slachtoffers maken, maar Hamas moet een hoge prijs betalen die geen twijfel laat over wie in feite vecht. “Alleen een alomvattende aanval op de Gazastrook, een die het grootste deel van de infrastructuur van deze terroristische organisatie zal vernietigen, zal lange tijd voor rust zorgen.

Parlementslid Eitan Cabel (Zionistische Unie partij) toonde zich verdrietig over de dood van IDF-staf Sergant Aviv Levi, die vrijdag door een sluipmoordenaar van Hamas werd vermoord:

“Het doel waarop we ons moeten concentreren, is ten eerste de veiligheid van de inwoners van het zuiden te waarborgen, terwijl tegelijkertijd de civiele en humanitaire stabiliteit in de [Gazastrook] wordt gecreëerd. Het is de taak van de Israëlische regering om maximale bescherming en economische zekerheid te bieden. Maar bovenal is het tijd om onmiddellijk actie te ondernemen om deze eindeloze schietwedstrijden te stoppen waarin Hamas de spelregels bepaalt. Moge de ziel van stafsergeant Aviv Levi, van gezegende herinnering, verbonden zijn in de band van het leven.”

Sergeant Aviv Levi


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “UN chief ‘concerned’ over Gaza escalation” en een artikel “‘We have restrained ourselves enough’” van 22 juli 2018 en een artikelZionist Union MK: We need to act immediately” van 21 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

5 gedachtes over “VN-chief Guterres: ‘Israël moet terughoudend zijn en voorkomen dat situatie in Gaza escaleert’

 1. Het is spijtig dat jonge mensen moeten sneuvelen voor te haat van de ouderen! Hamas vuurt steeds maar granaten af op Israel, en die zouden dan niets mogen doen? Ik ben toch niet gek!!

  Like

 2. Gueterres blijft maar brieven sturen met het verkeerde adres erop.

  Israel moet niet ‘terughoudend zijn, maar de boel eens en voor altijd beeindigen….en de Hamas bevolking naar hun vrienden in Europa sturen.

  Dat pappen & nathouden van al die UN/EU functionarissen die door niemand zijn verkozen moet maar eens afgelopen zijn.

  Het leidt nergens toe…..behalve meer lijden.

  Like

 3. Geachte heer mevrouw, Israël heeft het recht om zich te verdedigen de Europese unie is doof en blind om miljoenen euro’s te doneren aan terreur organisaties. Bij elke militaire actie van Israël om zich te verdedigen word door de VN veroordeeld.

  Op 22 juli 2018 om 08:24 schreef Vlaamse Vrienden van Israël :

  > brabosh posted: ” VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op zaterdag > drong er bij de Israëli’s en de Palestijnse Arabieren op aan “een ander > verwoestend conflict” te vermijden na de laatste escalatie in Gaza. “Israël > moet terughoudend zijn om te voorkomen dat de situati” >

  Like

  1. Ja natuurlijk is dat zo, maar dat staat er toch ook? Of heb je de reacties van twee belangrijke Israëlische politici niet gelezen met name van Danny Danon en Eitan Cabel?

   Like

 4. Hamas&Co is een open zweer ! vrede willen zij met niemand-ook niet met hun haatbroeders in Ramallah !zij willen enkel Jihaat !! geef ze dan dat!! dan kan de heer Guterres daarna weer onthutst in zijn broek poepen !!

  Like

Reacties zijn gesloten.