Israëliërs vertellen over leven aan de grens met Gaza onder de terreur van Hamas

Op vrijdag 20 juli 2018, nadat de IDF ca. 68 stellingen, wapenopslagplaatsen en trainingskampen van Hamas met de grond gelijk maakte, kondigde de Gazaanse terreurgroep een tijdelijk staakt-het-vuren af. Een overbodige zaak, want Israël reageert enkel met geweld wanneer het wordt aangevallen of zijn burgers bedreigt. Het gebaar toont enkel aan dat de Hamas zware schade heeft opgelopen.

Klimaat van angst
Al sinds 30 maart 2018, de start van de ‘Grote Mars van de Terugkeer – campagne van Hamas, worden de Israëlische landbouwersgemeenten en kibboetsen in de gordel rondom de Gazastrook belaagd door Hamas en Islamitische Jihad. Duizenden hectaren akkers, velden en natuurgebieden liggen er zwartgeblakerd bij, veroorzaakt door de brandstichtingen met vliegers en balonnen. De schade loopt intussen in de miljoenen euros.

Ook worden er om de haverklap raketten en of mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in de gordelgemeenten. Er vallen daarbij weinig of geen slachtoffers noch veel schade te noteren, maar het dwingt wel de bevolking om telkens het Rode Alarmsignaal klinkt, zij ongeveer 15 seconden hebben om schuilplaatsen en bunkers op te zoeken, dag en nacht, 24/24, 7 op 7 dagen de klok rond. De Israëliërs leven al jaren in een klimaat van angst en dat is precies wat Hamas wil.

Abu Ibrahim, een commandant van de Al Quds Brigades (de moordbrigade van de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad / PIJ), antwoordde tegenover een journalist van het persagentschap AFP op de kritiek dat blijkbaar zoveel raketten geen enkel doel treffen:

“Waar wij op zoek naar zijn is niet om Israëliërs te doden, maar om een evenwicht door terreur te handhaven. Het feit dat één miljoen Israëliërs in hun schuilplaatsen zitten geblokkeerd en lijden zoals ons volk, is voor ons meer belangrijker dan doden.”

Sderot
In Sderot weten ze alles van het “klimaat van angst” dat hen al jaren wordt opgelegd door de terreurgroepen in Gaza. Sderot is de grootste Israëlische gemeente in de gordel rondom Gaza met een bevolking van ca. 25.000 mensen. Het dichtste punt van de stad ligt op amper 840 meter van de grens met Gazastrook en vormt aldus een gemakkelijk doelwit voor de raketten en terreur van Hamas. Dit jaar alleen al (en we zijn nog maar halfweg het jaar!) werden ca. 330 raketten en mortiergranaten vanuit Gaza afgevuurd waarvan er dozijnen neerstuikten of explodeerden in en om Sderot.

Het Emergency Center van Sderot, dat eerste hulp verleent aan de slachtoffers van de rakettenterreur, voornamelijk hulp bij trauma’s, moet  regelmatig de deuren sluiten bij gebrek aan fondsen. Een schande. Om door Hamas en andere Palestijnse aangekondigde staakt-het-vurens wordt telkens schamper gelachen: “Het is enkel een staakt-het-vuren voor Israël. Het is nooit een staakt-het-vuren voor de terroristen in de Gazastrook,” zei het Amerikaanse parlementslid  Ilena Ros-Lehtinen toen ze een tijd geleden Sderot bezocht.

Sderot is het beste voorbeeld dat het opgeven van «Joods land voor vrede» nooit vrede zal brengen in Israël. Deze kleine stad ligt in de Negev-woestijn naast de grens met Gaza. Het maakt geen deel uit van de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” en is door de internationale wereld en de Verenigde Naties erkend als zijnde grondgebied van Israël. Er kan geen islamitische rechtvaardiging zijn om de burgerbevolking onder vuur te nemen om wat voor reden dan ook. Dit is puur kwaad.

De voorbije weken werd de 13de verjaardag herdacht dat de Joodse staat de controle over de Gazastrook overhandigde aan de Palestijnse Autoriteit. Vele Zionistische stemmen waarschuwden ervoor dat dit een grote fout zou zijn. Ze kregen gelijk. Sderot is het beste voorbeeld. Zelfs tijdens het zogenaamde staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël werden ca. 200 raketten afgevuurd op Israël.

In Sderot hebben de burgers 15 seconden om dekking te zoeken wanneer de Code Rood Alarm weerklinkt door de speakers van de stad dat waarschuwt voor inkomende raketten uit Gaza en het aftellen begint: 15 .. 14.. 13 … 12 – [..] –  3 … 2 … 1 … KABOEM!

IDF-video van 6 juli 2018: “Leven onder de terreur van Hamas”


Bronnen:

♦ naar een bericht en video van de Israeli Defense Forces (IDF)

♦ naar een bericht van “Islamic Jihad seeks ‘balance of terror’ with Israel” van 16 maart 2012 op de site van The Daily Star

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Islamitische Jihad: raketten niet bedoeld om te doden maar klimaat van angst te bewaren” van 17 maart 2012 [lezen]

2 gedachtes over “Israëliërs vertellen over leven aan de grens met Gaza onder de terreur van Hamas

  1. het klimaat van angst die Hamas teweeg brengt laat een trauma achter voor de mensen die deze terreur dagelijks moeten ondergaan! En hoor ik iets van de VN ? Neen !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.