PA over vredesproces: We hebben de ‘samenzwering’ van Trump tegen ons afgewimpeld

De Palestijnse Autoriteit zei op zaterdag 21 juli 2018 dat de Palestijnen het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump tot nog toe hebben kunnen ‘afwimpelen’. In feite een eufemisme van wat de andere helft van de Palestijnen – in Gaza – haast tegelijkertijd zeiden tegen de Amerikanen: “Wij willen geen vrede met Israël”. Het taalgebruik verschilt weliswaar, maar de boodschap blijft dezelfde: “NO PEACE WITH THE JEWS. NEVER. NO NO NO!”

Het plan voor vrede in het Midden-Oosten van Trump waarnaar wordt gerefereerd als het ‘ultieme akkoord’ of ‘het akkoord van de eeuw’, werd aldus bij voorbaat afgeschoten door de Palestijnen (zowel in Gaza als in Judea & Samaria), hoewel de inhoud ervan nog steeds niet bekend is en het is daarmee waarschijnlijk het meest besproken plan van het jaar geworden … dat niemand kent behalve Trump.

De PA herhaalde haar beschuldiging dat het onzichtbare plan van Trump gericht was op het ‘liquideren’ van de Palestijnse zaak en zijn nationale rechten en drong er bij de Palestijnen op aan zich achter PA-president Mahmoud Abbas te scharen. De PA waarschuwde dat hoewel het Trump-plan – dat het een ‘samenzwering‘ noemde – “is weggevallen maar nog steeds niet helemaal is verdwenen”.

Palestijnse bronnen zeiden dat ze geloofden dat de aankondiging van de PA refereerde naar ‘onsuccesvolle pogingen’ van de Amerikaanse regering om het leiderschap van de PA te omzeilen door directe en indirecte kanalen tot stand te brengen met enkele Palestijnse figuren en partijen, waaronder Hamas.

Op vrijdag boden drie senior Trump-functionarissen – Jared Kushner, Jason Greenblatt en David Friedman – aan om de Palestijnen in de Gazastrook te helpen in ruil voor een einde aan de agressie van Hamas. Het aanbod werd gedaan in een artikel dat de drie topfunctionarissen publiceerden in The Washington Post. Hamas reageerde in een korte verklaring die duidelijk maakte dat de guerrillaorganisatie geen interesse had in vrede. “Greenblatt en Kushner hebben het Israëlische standpunt overgenomen,” luidde het bij Hamas eenvoudig.

Zowel de PA als Hamas zien zulke aanbiedingen als onderdeel van Trump’s ‘akkoord van de eeuw’. De twee rivaliserende partijen beweren dat de Amerikaanse regering probeert een wig tussen de Palestijnen te drijven en ze in twee afzonderlijke entiteiten te verdelen – een op de Westelijke Jordaanoever en een tweede in de Gazastrook.

Het leiderschap van de PA heeft de Amerikaanse overheid geboycot sinds het besluit van Trump in december 2017 om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. De bronnen merkten ook op dat de aankondiging van de PA duidde op het ‘falen’ van de Trump-regering om belangrijke Arabische landen ervan te overtuigen publiekelijk het aanstaande vredesplan te onderschrijven.

PA-functionarissen werden onlangs geciteerd toen ze zeiden dat de Arabische landen de Palestijnse positie ondersteunden, die categorisch gekant is tegen het ‘ultieme akkoord’ van Trump. De functionarissen ontkenden dat de Arabische landen druk hebben uitgeoefend op de Palestijnen om Trump’s ‘akkoord van de eeuw’ te accepteren.

De PA is ervan overtuigd dat de sterke oppositie van de Palestijnen tegen het plan van Trump, evenals de terughoudendheid van Arabische landen zoals Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië om het publiekelijk te onderschrijven, de Amerikaanse regering hebben gedwongen om haar strategie ten aanzien van het Israëlisch-Palestijnse conflict te heroverwegen en zet zijn plan in de wacht.

Nabil Abu Rudaineh, woordvoerder van het kantoor van de PA-president in Ramallah, zei in een verklaring dat de “standvastigheid van het Palestijnse volk en hun toewijding aan hun leiderschap en hun nationale principes hebben geleid tot de obstructie” van het plan van Trump.

Abu Rudaineh zei dat als het plan van Trump slaagde, het “getransformeerd zou zijn in een regionale deal die schadelijk zou zijn voor alle mensen en landen in de regio.” De regio, zei hij, was nu op een “kruispunt om beslissingen te nemen over principiële standpunten op een manier die de hogere belangen van haar volk zou schaden.”

Abu Rudaineh drong er bij de Palestijnen op aan “zich achter de [Palestijnse] nationale optie aan te sluiten om te voorkomen dat de deal van de eeuw, die is verdwenen maar niet werd gestopt, een regionaal akkoord wordt, waarvan niemand de gevolgen kan voorspellen.”

“De toewijding van de Palestijnse leiding aan de Palestijnse en Arabische opties en nationale posities heeft hoop gegeven aan de mensen die blijven lijden vanwege hun falen om de waarheid te begrijpen over wat er tegen hen wordt gepland,” voegde hij eraan toe. “De heersende chaos en spanning in de regio zijn een natuurlijk gevolg van het onvermogen om de Palestijnse kwestie op te lossen,” zei hij. “Zolang Jeruzalem brandt, zal de Arabische wereld dat ook doen.”

Hij drong er bij de Palestijnen op aan “de nationale geest te herstellen om verrassingen te confronteren, in de allereerste plaats de flagrante Amerikaanse vooroordelen winnen de gunst van Israël.” De PA-woordvoerder haalde ook uit naar Israël en beschuldigde het om zijn inspanningen om Jeruzalem te willen ‘ver-Joodsen’ en “de illegale strijd tegen de nederzettingen te intensiveren”. Israëls acties, zei hij, “vereisen dat alle Palestijnen achter hun president gaan staan ​​om de liquidatieprojecten en complotten onder ogen te zien.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA: we have obstructed Trump’s ‘conspiray’ peace plan” van zondag 22 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

7 gedachtes over “PA over vredesproces: We hebben de ‘samenzwering’ van Trump tegen ons afgewimpeld

 1. “Vrede”. De PA heeft geen autoriteit in Gaza, is evenmin democratisch. Gaza is wel democratisch, maar zeer vijandig.
  De mensen worden daar geboren en groeien op in een atmosfeer gebaseerd op haat tegen Israël en met allerlei veronderstellingen die kant noch wal raken.
  Dat krijg je er niet zomaar uit. Met een hevige aanval zonder een goed vervolgplan creëer je de volgende generatie fanatiekelingen.
  De frustratie begrijp ik heel goed. Zonder een goed doordacht plan raken de bewoners van de regen in de drup.
  Ver van het krijgsgeweld zou ik zeggen, aansluiten bij Jordanië resp. Egypte of integratie in Israël met een status aparte met een gecontroleerd bestuur zonder leger. De PA wil niet onderhandelen en is niet democratisch en HAMAS wil alleen maar vechten en zoekt steeds de wapens. Vraagt om ontwapend te worden als het ware, zodat de hele wereld kan zien hoe slecht de Israëli’s zijn.
  Een heel goed bestuur, een werkende economie, betere relaties met Egypte kunnen daar zo verandering in brengen. Zal Egypte akkoord gaan?

  Liked by 1 persoon

  1. Israël zal toch eens een normaal land moeten worden. Dat lijkt me toch wel zo prettig. De wens tot normalisatie zagen we ook in Zuid-Afrika, in Zuid-Amerika en in Oost-Europa.
   De omstandigheden kunnen ook wijzigen waarbij Israël nieuwe bondgenoten nodig kan hebben.
   Nu zijn de Arabische bewoners daar heel kwaad, maar als de economische belangen veranderen en de welvaart toeneemt, kan er veel veranderen. De bemoeienissen van de EU doen vaak geen goed, want die geven ijdele hoop, terwijl de belangen internationaal totaal niet duidelijk zijn, behalve dat men graag Israël basht. Zo erg dat er serieus gesproken wordt over de diefstal van het wolkendek uit het Iraanse luchtruim.
   Israël zal een heel realistische politiek moeten voeren en zich niks moeten aantrekken van lui hier die zich laten meeslepen door propaganda. Uiteraard kan Israël zich daarbij geen grote uitglijders permitteren, want het hoort toch wel een modelstaat te zijn. Misschien is dat te hoog gegrepen. Ik hoop dat het dat kan zijn.

   Like

 2. Telkens als je tegen Palestijnen zegt “U moet compromissen aangaan; u kunt nooit 110 procent krijgen van wat u eist”, schreeuwen ze moord en brand en spreken ze van een “samenzwering tegen het Palestijnse volk”.

  Wat mij betreft is het best zo. Het mag zo blijven. Willen ze niet onderhandelen? Prima. Een goede oorlog is altijd beter dan een slecht vredesakkoord. Laat ons de afschrikking verder uitdiepen en perfectioneren. En niet te vergeten: de (westerse & Amerikaanse) geldkraan naar Al Fatah en Hamas compleet dichtdraaien. Het zal helpen.

  Like

 3. In feite roepen arabieren – wij willen geen vrede met Israel !maar duizendjarig oorlog tegen Israel !!! EU gaat dit nog financieren ook !! daarna een duizendjarige oorlog van Islam tegen Europa ?? uw achterbuurten zitten al vol met Jihaters ! weest bedacht !!

  Like

Reacties zijn gesloten.