Hamas tegen het Amerikaanse vredesteam: ‘Wij willen geen vrede met Israël’

Terwijl de Amerikaanse regering tracht de betrokken partijen in het Arabisch-Israëlisch conflict weer rond de tafel te krijgen, negeren westerse machtsmakelaars volledig het feit dat de Palestijnse grootmacht Hamas het idee van vrede met Israël in om het even welke omstandigheden of voorwaarden compleet afwijst.

Dat was het geval tijdens de regering van Barack Obama en ook nu weer tijdens de legislatuur van Donald Trump. Of het nu Democraten dan wel Republikeinen zijn die de Amerikaanse regering uitmaken, het zal allemaal worst zijn voor Hamas. Hamas wil geen vrede met Israël. Hamas wil Israël hebben en bij voorkeur zonder Joden erin.

We zullen Israël van de kaart vegen, niet ontwapenen,” zei Hamasleider Yahya Sinwar in oktober 2017, acht maanden nadat hij de nieuwe chef van Gaza werd. “De tijd is voorbij dat we spraken om Israël te erkennen. Vanaf nu zal Hamas nog enkel spreken wanneer we Israël zullen vernietigen,” zei Sinwar.

Niettegenstaande de genocidale intenties van Hamas en Co, trachten drie Amerikaanse functionarissen de betrokken partijen om vrede te bereiken in het Midden-Oosten dichter bij elkaar te brengen. De drie Amerikaanse musketiers hebben thans de guerrillaorganisatie Hamas in Gaza opgeroepen om zich te concentreren op het verbeteren van de leefomstandigheden van haar burgers in de enclave, in plaats van al haar middelen te verspillen aan pogingen om haar buurman, Israël, te vernietigen.

Het driekoppige Amerikaanse vredesteam onder leiding van Jared Kushner, de senior adviseur van president Donald Trump, zei in een op donderdag verschenen opinie in The Washington Post dat aan het einde van een recente ‘productieve’ zesdaagse reis naar het Midden-Oosten, “een realiteit pijnlijk duidelijk was: de nachtmerrie van Hamas’ leiderschap gaat door en verlengt nodeloos het lijden van het Palestijnse volk in Gaza.”

Het team, met speciale vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, hebben samen het stuk geschreven, waarin werd opgemerkt dat, ondanks de miljarden dollars die werden geïnvesteerd in Gaza door talloze internationale instanties in de afgelopen 70 jaar, 53 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het werkloosheidscijfer staat thans op 49 procent:

“De Palestijnen van Gaza zitten vast in een vicieuze cirkel waar corruptie en hatelijk leiderschap conflicten heeft uitgelokt, wat heeft geleid tot minder kansen en de armoede en hopeloosheid die daarop volgden aanzienlijk verhoogde. Hamas moet onmiddellijk stoppen met het uitlokken of coördineren van aanvallen op Israëli’s en Egyptenaren, en op infrastructuurprojecten gesponsord door donorlanden en -organisaties.

In plaats van te zoeken naar kansen om alles te bewapenen, van vliegers tot spiegels om Israël aan te vallen, moet Hamas zijn vindingrijkheid richten op het verbeteren van de economie van Gaza. In plaats van cynisch te proberen zijn barbaarse bezit van Israëlische soldaten en burgers uit te buiten, moet Hamas ze teruggeven aan hun families.”

Op vrijdag reageerde Hamas op de VS in een korte verklaring die duidelijk maakte dat de guerrillaorganisatie geen interesse had in vrede. “Greenblatt en Kushner hebben het Israëlische standpunt overgenomen,” luidde het bij Hamas eenvoudig.

Hamas bewapent en voert oorlog, het volk krepeert en dat is niet de schuld van Israël …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “US Peace Team Calls on Hamas to Focus on Improving Gaza, Not Destroying Israel” van 20 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: Trump’s envoys have become IDF spokesman” van 21 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ryan Jones “Hamas says no peace with Israel under any terms” van 6 mei 2013 op de site van Israel Today

♦ naar een artikel van Callum Paton “We will wipe out Israel, not disarm, says Hamas leader in Gaza” van 20 oktober 2017 op de site van Newsweek

2 gedachtes over “Hamas tegen het Amerikaanse vredesteam: ‘Wij willen geen vrede met Israël’

Reacties zijn gesloten.