Nederlandse BDS-activiste toegang tot Israël geweigerd en teruggestuurd

De Nederlandse BDS-activiste Lydia de Leeuw is door de Israëlische autoriteiten teruggestuurd toen zij de Joodse staat wilde bezoeken, berichtte gisteren het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). De Leeuw mag Israël niet betreden vanwege haar constante pogingen jan en alleman over te halen het land te boycotten.

“Lydia de Leeuw is geweigerd omdat ze consequent deel neemt aan activiteiten tegen de staat Israël, ” zegt Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri, in een verklaring. “Ik zal mijn gezag uitoefenen en de toegang tot Israël belemmeren voor personen die de staat schade proberen toe te brengen.”

Volgens de minister is de kwestie een voorbeeld voor de nieuwe aanpak van Israël om BDS-activisten te weren. “Zoals elk normaal land, zal Israël niet lijdzaam toekijken ​​tegenover degenen die het schade willen berokkenen. Degenen die een boycot van Israël propageren en zijn burgers trachten te schaden, zijn hier niet welkom.”

De Leeuw werkte meerdere jaren als lobbyist voor verschillende mensenrechtenorganisaties in de Palestijnse gebieden en is tegenwoordig bestuurslid bij Stichting Kifaia. De stichting zet zich naar eigen zeggen in voor ‘opheffing van de bezetting van Palestina’ en stuurt geld naar Gaza. Naast De Leeuw is ook Anja Meulenbelt actief als bestuurslid bij de stichting.

Iets dergelijks overkwam een tijd geleden de Belgische BDS activiste Brigitte Herremans, in loondienst van de NGO’s Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Op 9 september 2016 werd zij bij haar aankomst op de luchthaven van Ben-Goerion door de immigratiedienst in Tel Aviv opgepakt en opgesloten toen ze een door haar ‘geleide’ reis naar de Palestijnse gebieden wilde maken. Zij werd de volgende dag teruggestuurd naar België en  mag tien jaar lang Israël niet meer binnen.

Eerder deze maand, op maandag 2 juli 2018 werd Ariel Gold, een Joods-Amerikaanse vrouw en een activiste van de groep CODEPINK, op de luchthaven van Ben-Goerion tegengehouden en teruggestuurd naar haar land van herkomst omwille van haar banden met de antisemitische boycot-Israël organisatie BDS (Boycott, Divest & Sanctions -beweging).

Ariel Gold op haar eigen Facebookpagina:


Bronnen:

♦ naar een artikelDutch BDS activist detained at Ben Gurion airport, refused entry by authorities” van 20 juli 2018 op de site van Israel and Stuff

♦ naar een artikelIsrael prevents entry of Dutch activist, citing BDS support” van 20 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNederlandse BDS’er komt Israël niet in” van 20 juli 2018 op de site van Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)

2 gedachtes over “Nederlandse BDS-activiste toegang tot Israël geweigerd en teruggestuurd

Reacties zijn gesloten.