IDF soldaat doodgeschoten door Hamas, Israël slaat terug

Plaatje hierboven: Khan Younis, Gaza, vrijdagnacht 20 juli 2018. De IAF bestookt een aantal wapenopslagplaatsen en munitiedepots van Hamas in de Strook [beeldbron: AFP/Said Khatib]

Update: De IDF kondigde vrijdagnacht de dood van een soldaat van de Givati Brigade aan en onthulde details over het dodelijke incident, uren nadat het gebeurde. De 21-jarige Stafsergeant Aviv Levi uit Petah Tikva, was een infanterist in de Givati-brigade van het leger. Levi was de eerste IDF-fataliteit aan het front van Gaza sinds Operation Protective Edge in 2014.

De IDF zei dat Gaza-sluipschutters het vuur op troepen hadden geopend en noemden dit het “ernstigste incident sinds de oorlog in Gaza in 2014′. Bovendien werden er drie raketten afgevuurd vanuit Gaza naar willekeurige burgerdoelwtten in Sdot Negev en Sha’ar Hanegev  Israël. Twee daarvan werden onderschept door het Iron Dome systeem.

“Vandaag werd een combatsoldaat van de IDF gedood tijdens operationele activiteiten in de buurt van de zuidelijke Gazastrook. Tijdens het incident schoot een terreurcel naar IDF-troepen en de IDF-soldaat raakte zwaar gewond. Later bezweek hij aan zijn verwondingen,” zei het leger. Details over de dood werden enkele uren achtergehouden totdat de familie van de soldaat op de hoogte werd gebracht. Zijn naam werd niet onmiddellijk gepubliceerd

Als reactie daarop lanceerde de Israëlische luchtmacht op vrijdagavond een grote golf van aanvallen op Hamas-doelwitten in de Gazastrook. “Op dit moment voeren onze vliegtuigen wijdverspreide aanvallen uit op terroristische doelen die toebehoren aan Hamas in de Gazastrook,”  zei de IDF, eraan toevoegend dat dit kwam na het “ernstig schietincident tegen onze troepen”, verwijzend naar het sluipschuttervuur ​​op IDF-soldaten tijdens de rellen aan het veiligheidshekken op de grens eerder op de dag.

Het leger meldde dat er ongeveer 60 doelen werden geraakt, waaronder drie Hamas-brigadehoofdkwartieren in Zeitoun, Khan Younis en al-Bureij. Het leger zei dat het hoofdkwartier volledig was vernietigd, samen met “wapens en munitieopslagplaatsen, oefenterreinen, observatieposten, controlecentra en de kantoren van de brigadecommandant.”

De IDF zei dat het ook fabrieken en machines vernietigde voor de vervaardiging van wapens, een drone-opslagfaciliteit, een toegangsschacht tot tunnels en “elementen voor de aanleg van ondergrondse infrastructuur”.Vier Palestijnse terroristen van de Qassam Brigades van Hamas werden eveneens gedood tijdens de vuurgevechten en aansluitende bombardementen.

Hamas kondigde in de vroege uren van zaterdagochtend eenzijdig een staakt-het-vuren af met Israël. “Met Egyptische en VN-inspanningen werd [een overeenkomst] bereikt om terug te keren naar de vorige situatie van een staakt-het-vuren tussen de bezetting en de Palestijnse facties,” twitterde Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum.

Israël had geen officieel commentaar op de aankondiging van het staakt-het-vuren. Maar het is wel duidelijk dat Hamas even moet bekomen van de zware pandoering die het door de iDF werd toegediend inclusief de dood van een aantal van haar Jihadisten.

De Izzedine al-Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, bevestigde dat drie van de gedode militanten leden waren van hun organisatie. Op de website van de Al Qassam Brigades wordt hun dood bevestigd met een plaatje van de drie omgekomen jihadisten:


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Strikes Hamas Targets in Gaza After IDF Soldier Killed by Sniper on Border” van 20 juli 2018 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelHamas announces ceasefire after killing of IDF soldier near Gaza sparks strikes” van 20 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas Spokesman Says Cease-fire Reached With Israel” van 21 juli 2018 op de site van Haaretz

Een gedachte over “IDF soldaat doodgeschoten door Hamas, Israël slaat terug

Reacties zijn gesloten.