De Teleki-sjoel in Boedapest die de Shoah, de Pijlkruisers en de Communisten overleefde

Plaatje hierboven: Teleki, Boedapest in Hongarije. Plaatje van een groep gelovige Joden in het begin van de 20ste eeuw aan de vooravond van de Shoah [beeldbron: Teleki sjoel]

Vanaf de buitenkant lijkt het nr. 22 op het Telekiplein op de meeste andere flatgebouwen in Boedapest. Maar achter de zware houten deuren van dit vier verdiepingen tellende okerkleurige gebouw ligt een verborgen kleine synagoge. De sjoel op het Telekiplein heeft honderd jaar onafgebroken gewerkt en heeft de Shoah, de Tweede Wereldoorlog en het communistische regime doorstaan.

Op de zaterdagen gonst het binnen de gemeenschap in en uit de kleine sjoel, die samengevoegde appartementen op de begane grond van het gebouw inneemt. Een kraan steekt uit de muur bij de ingang; ernaast bevindt zich een beker om de handen te wassen die op een verouderd metalen bekken staat. Vervaagde tapijten leiden naar het hoofdheiligdom, waarvan de muren bedekt zijn met blokletters en plakkaten die in het Hebreeuws zijn geschreven. De kamer is verdeeld met een kanten mechitza die de vrouwen van de mannen scheidt.

In de sjoel passen ongeveer 60 mensen. De meeste zijn bewoners vermengd met een aantal bezoekers. Het kleine shtiebel is uniek in de Joodse scene van Hongarije. Het is de enige sjoel in het gebied die nog steeds actief is.

Reisgidsen hebben betrekking op het 7se district van Boedapest als de Joodse wijk, de thuishaven van de Dohány-straatsynagoge, Europa’s grootste, evenals een aantal andere architecturale pareltjes. Dat was het district dat in 1944 werd omgezet in het Joodse getto van de stad, maar het was niet de enige plaats waar Joden woonden. Hoewel het niet zo opvallend was, was het 8ste District eens de thuisbasis van een bloeiende gemeenschap, waar je vandaag nog een glimp van kunt opvangen op plaatsen zoals de sjoel in de Telekistraat.

“Er waren meer dan 50 gebedshuizen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, net rond het plein en in de aangrenzende straten”, zei Gábor Mayer, president van de sjoel op het Telekiplein, en hoofd van de Jakab Gláser Memorial Foundation, een organisatie die is benoemd voor deze oude pijler van de gemeenschap. “Veel van de shtiebelakh werden gerund door de eigenaren van de gebouwen. Volgens de legende werd de Teleki-sjoel voor dit specifieke doel gegeven door de oorspronkelijke eigenaar van het gebouw. ​”

In het begin van de 20ste eeuw waren de Joden die rond het Telekiplein woonden Jiddisch sprekende immigranten uit het huidige Oekraïne en Polen. De meesten werkten als venters op de bloeiende vlooienmarkt die ooit werd gehouden op het Telekiplein. Net als in andere grote metropolen waren de relaties met de bestaande, meer gevestigde Joodse gemeenschappen niet altijd zo warm.

“De meesten van hen die hier woonden, werden in Hongarije geboren en hun moedertaal was Hongaars”, voegde Mayer eraan toe. “Toch gingen maar een paar generaties terug, dus die meer geassimileerde Joden die hier al generaties lang woonden, waarvan sommigen sinds de Middeleeuwen, hielden niet zo van de menigte van arme, traditioneel geklede chassidische Joden op het platteland, omdat ze er slecht uitzien.”

Ik hoorde voor het eerst over de Joodse gemeenschap van het 8ste district in 2014, tijdens het jaarlijkse Budapest100 architectuurfestival, wanneer privégebouwen hun deuren openen om hun honderdste verjaardagen te vieren. Op de binnenplaats van het nummer 1 op het Telekiplein trof ik foto’s aan die vastgemaakt waren aan een waslijn en onthulde Sefardische religieuze poëzie die in het Hebreeuws was geschreven en die in een van de appartementen was ontdekt toen de eigenaars tijdens een renovatie het behang verwijderden.

“De hele verdieping hier was ooit een synagoge,” vertelde een van de bewoners me. “Na de oorlog werd het een deel van het kantoor van de Communistische Partij, maar tot de jaren zestig verhuurden ze het nog steeds aan de plaatselijke Joodse gemeenschap.”

De buurt huisvestte ooit bijna evenveel Joden als de wijk die vandaag het leeuwendeel van de aandacht krijgt. “Ongeveer 40.000 Joden woonden in het 7de District en 30.000 woonden hier in het 8ste,” zei Borcsa Lakos, een gids voor Beyond Budapest’s Stars of the 8th District Tour. “Het is interessant, omdat de bevolking vergelijkbaar is, maar het 7de is beter bekend, dankzij de drie grote synagogen en goede marketing. Het 8ste district heeft ook drie synagogen, alleen zijn ze kleiner en verborgen achter muren.”

Verhalen lopen door de straten van de buurt, soms letterlijk. Herdenkingsstenen, Stolpersteine, of struikelstenen, ingebed in de stoep rond de stad door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, herinneren voorbijgangers aan de naburige Joden die stierven in de Holocaust. Op 46 Népszínház Street, op de hoek van het Teleki-plein, boven een steen met de naam Márton Lászlóné, hangt een plakkaat dat opgedragen is aan het evenement dat bekend staat als Klein Warschau dat plaatsvond in oktober 1944.

“Er was een legende van een tegenaanval op de fascistische Pijlkruisers-soldaten hier,” zei Lakos, de gids. “De naam komt van het verzet van het getto van Warschau, maar er was niet echt iets van die aard in Hongarije. Het was een Gele Ster Huis, een van de rond 2000 die in de stad bestonden, een plaats waarnaar Joden moesten verhuizen voor deportatie. Iemand schoot uit het raam naar een van de voorbijgaande soldaten en de soldaten kwamen het huis binnen, sleurden iedereen naar buiten en schoten ze door het hoofd. Een mogelijkheid is dat de christelijke huismeester die toezicht houdt op het huis het pistool heeft geschoten om te provoceren, maar we weten nog steeds niet wat er precies is gebeurd.”

Hoewel er geen opstand was, was het gebied doordrenkt met de geest van verzet. De gemeenschap van de sjoel op het Telekiplein onthulde meer verhalen terwijl ze zich verdiepen in de geschiedenis van de buurt. “[We vonden] verhalen over Joden verkleed als Arrow Cross mensen die andere Joden redden en nazi’s vermoorden”, zei de Teleki Shul’s Mayer, “en we maakten een interview met een man genaamd Feri, die op 12-jarige leeftijd erin slaagde om voor zijn gezin zorgde door de doden te begraven en ambtenaren om te kopen voor nepdocumenten.”

Toen op een ochtend in 2000 een Franse filmregisseur genaamd Barbara Spitzer in de sjoel verscheen, kwam er een documentaire tot leven. Op basis van 200 uur onbewerkte beelden ging Tales of Teleki Square in première in 2014. Een andere aflevering, over het verhaal van Jakab Gláser, staat gepland voor voltooiing in 2019.

Hoewel het geen grootse monumenten bezit, onthult de Joodse gemeenschap van het 8e District een levendige, duurzame geest, gevoed door een groep die gepassioneerd is over het bewaren van herinneringen – en het maken van nieuwe. De sjoel op het Telekiplein trekt Joden aan over confessionele grenzen heen, en naarmate het aantal groeit, is er hoop dat deze opnieuw geopende kan worden, niet enkel voor diensten op zaterdagochtend, maar ook op vrijdagavonden.

Trailer: Tales of Teleki Square (2014)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jennifer Walker “Budapest’s Other Jewish Quarter” van 6 juli 2018 op de site van The Tablet Magazine

Een gedachte over “De Teleki-sjoel in Boedapest die de Shoah, de Pijlkruisers en de Communisten overleefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.