Amerikaans Congres wil erkenning van de Israëlische soevereiniteit over Golanhoogtes

Plaatje hierboven: Een Israëlische soldaat kijkt uit over de Golanhoogtes aan de grens met Syrië

Het Amerikaans Congres vernieuwt de inspanningen om de Trump-regering ertoe te bewegen de Israëlische soevereiniteit over het gebied van de betwiste Golanhoogtes aan de noordgrens van Israël met Syrië te erkennen, en tracht aldus de inspanningen teniet te doen van het leiderschap van de GOP (afkorting voor Grand Old Party, de bijnaam van de Republikeinse partij) die dit willen verhinderen, volgens gesprekken met parlementsleden.

De Subcommissie Nationale Veiligheid van het Huis, geleid door voorzitter Ron DeSantis (van de Republikeinse Partij), zal dinsdag een hoorzitting houden om te onderzoeken hoe het erkennen van de soevereiniteit van Israël over het grondgebied de nationale veiligheidsinspanningen van de VS zou kunnen ondersteunen om de toeloop van terroristen naar de Joodse staat en elders in de regio te stoppen door de Joodse staat de eenzijdige controle te geven over het Syrische grondgebied, waar door Iran gesteunde strijders en andere jihadisten zijn gespot sinds het begin van de bloedige burgeroorlog.

De druk om de Trump-regering formeel Israëls soevereiniteit over het grondgebied te laten erkennen, komt na een persconferentie op maandagmiddag tussen president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin, waar de twee leiders discussieerden over pogingen om de spanningen in Syrië te verminderen.

Toen DeSantis en andere Republikeinen een resolutie aan het Congres voorlegden om de Israëlische controle over de Golanhoogtes in mei te erkennen, werd door GOP-leiderschap een poging ondernomen om te voorkomen dat de Trump-regering de Amerikaanse ambassade in Israël zou verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De resolutie had de steun gekregen van de Republikeise senator Ted Cruz en anderen.

DeSantis drukte in die tijd zijn teleurstelling uit tegenover de Free Beacon. “Ik weet niet waarom mijn amendement betreffende de Golanhoogtes niet op orde was en aldus geen stemming haalde”, zei DeSantis. “Het was een ingrijpend amendement dat het Parlement de kans zou hebben geboden duidelijkheid te scheppen in het bredere beleid van de VS tegenover Syrië. Hoe kunnen we zelfs overwegen iets anders te steunen dan de toepassing van de Israëlische soevereiniteit op zo’n strategisch belangrijk gebied, vooral gezien de overvloed aan kwaadwillende krachten die de veiligheid in de regio ondermijnen?”

DeSantis, die de zitting van dinsdag zal voorzitten, zei tegen het Washington Free Beacon dat hij niet zal ophouden, ondanks tegenstand door sommigen om de Israëlische controle over het grondgebied formeel te erkennen, die Israël in 1981 annexeerde. “De Amerikaanse erkenning van de Golanhoogten komt veel te laat en ik hoop dat deze hoorzitting aantoont dat de tijd rijp is voor de Trump-regering om dat te doen,” vertelde DeSantis aan de Free Beacon. “Zoals we hebben gezien met de succesvolle verhuizing van onze Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, wanneer de VS met zin en overtuiging leidt, gebeuren er goede dingen.”

De Verenigde Staten hebben decennia lang geweigerd een standpunt in te nemen over de status van dit gebied, maar parlementsleden zoals DeSantis betogen dat de tijd rijp is voor deze inspanning, vooral in het licht van de chaos in Syrië en de dreiging die dit vormt voor de veiligheid van Israël en de Amerikaanse belangen in het gebied.

Israëlische functionarissen, waaronder premier Benjamin Netanyahu, hebben dergelijke inspanningen gesteund en hebben ook de Trump-regering verzocht de Israëlische soevereiniteit over het gebied te erkennen. Openbare oproepen voor de erkenning namen toe nadat de Free Beacon voor het eerst verslag uitbracht over de inmiddels overleden Congresresolutie hierover. De hoorzitting van dinsdag zal zich richten op de destabiliserende inspanningen van Iran in Syrië en hoe dit de regionale veiligheid heeft beïnvloed, volgens informatie bekeken door de Free Beacon.

Functionarissen van het Congres en andere supporters beweren dat de Amerikaanse erkenning van de Israëlische controle over de Golan-hoogvlakte de groeiende invloed van Rusland en Iran in Syrië zou kunnen dwarsbomen en een krachtige boodschap zou kunnen sturen dat de Verenigde Staten de veiligheidsbelangen van de Joodse staat tegemoet treden naarmate de regionale spanningen toenemen.

De Verenigde Staten hebben, onder tal van regeringen, de Israëlische regering verzekerd dat het de annexatie door Israël van het grondgebied steunt, maar heeft geweigerd zover te gaan als een volledige erkenning van de soevereiniteit te steunen. Het gebied blijft een belangrijk gebied dat Israël zou kunnen helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van Iraanse troepen en anderen die in Syrië opereren, argumenteren aanhangers.

Iraanse militanten die nog steeds vrijelijk in Syrië opereren terwijl zij de belaagde president Bashar al-Assad verdedigen, hebben de Golan-hoogvlakte en gebieden in de buurt gebruikt om zich tegen Israël te richten. In februari bijvoorbeeld onderschepte Israël een gewapende Iraanse drone die via Syrië het luchtruim was binnengekomen.

In mei vuurden Iraanse troepen in Syrië minstens 20 raketten af ​​op militair personeel van Israël dat gestationeerd was op de Golan-hoogvlakte en leidde ertoe dat het Witte Huis van Trump openbare verklaringen diende af ​​te leggen die Israëls recht op zelfverdediging ondersteunen in het licht van dergelijke aanvallen.

Getuigen die tijdens de hoorzitting dinsdag hebben getuigd, zijn onder meer Dore Gold, een ervaren Israëlische functionaris die het laatst diende als directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken van 2015 tot 2016; Michael Doran, een voormalige senior directeur van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis tijdens de regering van George W. Bush; Morton Klein, president van de Zionistische Organisatie van Amerika (ZOA); en Eugene Kontorovich, een professor in de rechten van de Noordwestelijke Universiteit die de wettelijke claims van Israël op de Golanhoogtes heeft bestudeerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Kredo “Congress Wants Recognition of Israeli Sovereignty Over Golan Heights” van 16 juli 2018 op de site van The Washington Free Bacon

2 gedachtes over “Amerikaans Congres wil erkenning van de Israëlische soevereiniteit over Golanhoogtes

 1. Golan hoogten zijn de ” vruchten ” , dus spoil of war.
  De tijd is verstreken.
  Zie het vredesverdrag met Egypte. Zij kregen hun Sinaï terug.
  Beide Assads van Syrië ( Père et fils ) hebben nooit over vrede
  willen praten met Israël en zijn dus nog steeds in staat van oorlog,
  formeel gesproken.
  Ik zou het moeten checken, maar ik denk dat de Golan al langer
  onder Israëlisch bestuur valt, dan dat het onder Syrië is geweest!

  Ergo? Compleet annexeren dat stuk strategische grond.
  Had Israël trouwens DIRECT moeten doen, na de 6 daagse oorlog.

  Het probleen is, dat

  Like

 2. Zie dat een stukje tekst niet staat afgedrukt….

  Het probleem is dat Israël gewoon veel te NETJES is!
  Alles wat Israël doet, of niet doet, is onder een vergrootglas.

  Welk land ter wereld laat het toe/staat het toe, dat hun bevolking
  wordt gegeiseld door een stel haat dronken terroristen tuig met
  vuur vliegers en balonnen?
  Allemaal omdat men als de dood is voor de opinie in de linkse
  fake news msm?
  Blaas de villa’s op van die corrupte z.g. Hamas Leiders, dan is het
  binnen 1 week RUSTIG! Voor iedere raket afgevuurd op Israël,
  24 uur geen water/stroom uit Israël.
  Binnen 1 maand kunnen we op vacantie naar Gaza! ( grapje )

  Like

Reacties zijn gesloten.