VS ambassadeur Nikki Haley: Raad voor Mensenrechten is ‘grootste mislukking’ van de VN

De Amerikaanse ambassadeur aan de Verenigde Naties Nikki Haley verdedigde op woensdag het besluit van haar land om de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) te verlaten, en beschreef de organisatie als de ‘grootste mislukking’ van de Verenigde Naties.

Haley vertelde de denktank van de Heritage Foundation in Washington dat de in Genève gevestigde organisatie “dekking en geen veroordeling had geboden voor ’s werelds meest onmenselijke regimes. Gezien de mate waarin het zijn belofte niet heeft gehaald, is de Mensenrechtenraad de grootste mislukking van de Verenigde Naties,” zei ze, zoals geciteerd door AFP.

Haley kondigde vorige maand aan dat de Verenigde Staten stoppen met de raad, die zij beschuldigen van vooringenomenheid tegen Israël en het veroordelen van de ‘hypocrisie’ van haar leden waaronder China, Egypte, Venezuela en Cuba. De mensenrechtenraad is “geen plaats van geweten, maar een plaats van politiek”, zei Haley, eraan toevoegend dat het zijn aandacht “oneerlijk en meedogenloos gericht had op Israël”.

Haley richtte zich tot de raad omdat deze zich niet had uitgesproken ter ondersteuning van anti-regeringsprotesten in Iran, om het geweld in Venezuela en de verkiezing van de Democratische Republiek Congo in de raad te veroordelen nadat de veiligheidsdiensten beschuldigingen van gruweldaden in de Kasai-regio hadden gemeld. De beweging in de VS volgde eerdere dreigementen van de Trump-regering om zich terug te trekken uit de Mensenrechtenraad vanwege zijn anti-Israël-vooroordeel.

In maart legde Haley een verklaring af nadat de UNHRC vijf resoluties had aangenomen waarin Israël werd veroordeeld, terwijl ze slechts één resolutie aannam tegen Noord-Korea, Iran en Syrië. Dit is een jaarlijks ritueel geworden, aangezien de Raad elke maart slechts twee sessies opzij zet om mensenrechtenschendingen en misstanden in alle landen te bespreken en nog een hele sessie alleen maar om te debatteren over een enkel land, Israël.

“Wanneer de Mensenrechtenraad Israël slechter behandelt dan Noord-Korea, Iran en Syrië, is de Raad zelf dwaas en zijn naam onwaardig”, zei de Amerikaanse ambassadeur. Haley veroordeelde ook de raad nadat deze had gestemd om een ​​onderzoekscommissie in te stellen om mogelijke oorlogsmisdaden door Israël tijdens de recente confrontaties aan de grens met Gaza te onderzoeken.

Op woensdag haalde zij andermaal uit naar mensenrechtengroepen zoals Amnesty International en Human Rights Watch omdat ze de Amerikaanse poging om de raad te hervormen niet hadden gesteund in een resolutie bij de Algemene Vergadering. Na de Amerikaanse terugtrekking publiceerde Amnesty International een sarcastische tweet over de kwestie, met 10 redenen voor de VS om de UNHRC te verlaten, die allemaal blanco waren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Haley: UNHRC is UN’s ‘greatest failure’” van 19 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ “VS stappen uit VN Mensenrechtenraad omwille van expliciet en doelgericht Israëlbashen” van 20 juni 2018 [lezen]

♦ “VN Mensenrechtenraad veroordeelt Israël voor het uitschakelen van terroristen van Hamas” van 18 mei 2018 [lezen]

♦ “10 jarig rapport – VN en antisemitisme: 68 res. tegen Israël, 67 tegen alle andere landen samen” van 15 juli 2018 [lezen]

♦ “De VN benoemt ’s werelds ergste schenders van mensenrechten als leiders van commissies” van 13 juli 2018 [lezen]

♦ “VN-mensenrechtenraad neemt andermaal 5 anti-Israëlische resoluties aan” van 25 maart 2018 [lezen]

2 gedachtes over “VS ambassadeur Nikki Haley: Raad voor Mensenrechten is ‘grootste mislukking’ van de VN

  1. UNHRC, een schandvlek voor mensenrechten.

    Een organisatie van & voor hypocrieten…….en een public relation platform voor filmsterren die hun carriere willen oppeppen.

    Deze organisatie is, net als de rest van de UN, aan een grondige schoonmaak toe.

    Like

Reacties zijn gesloten.