Israël neemt Nationaliteitswet aan: de ‘Natiestaat van het Joodse Volk’ voortaan in basiswet verankerd

Het Israëlische parlement, aka de Knesset, heeft de Nationaliteitswet goedgekeurd in zijn tweede en derde lezing op woensdagavond. 62 parlementsleden stemden voor de wetgeving, 55 stemden tegen en twee onthielden zich aan de stemming.

De Nationaliteitswet heeft als doel de status van Israël als de natiestaat van het Joodse volk te codificeren in de basiswetten van Israël en stelt het Hebreeuws vast als de enige officiële taal terwijl het Arabisch een speciale status heeft. De wet verklaart dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en stelt de Hebreeuwse kalender als de officiële kalender van de staat.

Premier Binyamin Netanyahu (Likoed) verwelkomde de goedkeuring van de wet en zei: “Dit is een bepalend moment in de geschiedenis van het Zionisme en de staat Israël. We hebben in de wet het basisprincipe van ons bestaan ​​vastgelegd. Israël is de natiestaat van het Joodse volk.”

Onmiddellijk nadat de wetgeving was goedgekeurd, stonden veel parlementsleden van de Israëlisch-Arabische parij Joint List op en verscheurden de wet. Voorzitter van de Knesset Yuli Edelstein liet ze uit het plenum verwijderen.

Reacties pro en contra

Parlementslid en voorzitter van de Knesset, Yuli Edelstein (Likoed) verwelkomde de goedkeuring van de Nationaliteitswet en twitterde:

“Geschiedenis in het Knesset-plenum. We hebben een basiswet goedgekeurd die de status van Israël als natiestaat van het Joodse volk garandeert. Ons volkslied, onze vlag en ons recht om ons in dit land te vestigen, worden nog generaties lang gegarandeerd! Goed gedaan voor al mijn vrienden die hebben gewerkt om een ​​van de belangrijkste wetten aan te brengen die ooit door de Knesset werden aangenomen.”

Parlementslid Avi Dichter (Likoed), die de Nationaliteitswet initieerde, zei na de goedkeuring van de wet:

“Het is voorbij! Vandaag hebben we in de Knesset het werk van Herzl en Ben-Gurion afgerond. Dit is een historisch moment dat nog vele jaren zal worden herinnerd. Israël is de natiestaat van het Joodse volk – in een basiswet.”

Minister van Jeruzalem Kwesties en Milieubescherming Ze’ev Elkin (Likoed) zei:

“Vandaag hebben we geschiedenis geschreven. De Nationaliteitswet werd uiteindelijk goedgekeurd door de Knesset in zijn tweede en derde lezing, ondanks de kreten en rellen van parlementsleden van de Arabische lijst. De wet heeft een lange weg afgelegd sinds ik het twee maanden geleden begon met parlementslid Avi Dichter. Vanaf vandaag wordt de status van de staat Israël als de natiestaat van het Joodse volk beschermd op het niveau van een basiswet in de staat Israël. De vasthoudendheid en vastberadenheid heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Parlementslid Motti Yogev (Joods Huis partij aka HaBayit HaYehudi; 8 op 120 zetels in de Knesset) schreef op Twitter:

“Ik verwelkom de goedkeuring van de Nationaliteitswet. De staat Israël is de natiestaat van het Joodse volk, een staat die de individuele rechten van al zijn burgers respecteert, en toch is de staat van het Joodse volk. Lang leve de staat Israël. Hoe groot de oppositie ook is tegen de Nationaliteitswet, het belang ervan is duidelijk voor elke Jood en elke persoon in de wereld.”

Parlementslid Merav Michaeli (Zionistische Unie aka HaMaḥaneh HaTziyoni; 24 op 120 zetels in de Knesset), reageerde ontgoocheld op de goedkeuring van de wet en zij schreef op Twitter:

“Het is een triest moment wanneer de Knesset van Israël een wet goedkeurt die de ‘Nationaliteitswet’ wordt genoemd en die geen gelijkheid schept, geen democratie heeft en de helft van zijn leden tegenstemt. Alles voor het welzijn van Binyamin Netanyahu en ten nadele van de staat Israël.”

Parlementslid Tamar Zandberg, voorzitster van de marxistische groene partij Meretz (5 op 210 zetels in de Knesset; voorheen de Communistische Partij van Israël), zei over de nationaliteitswet:

“Een schandelijke en pijnlijke nacht. In plaats van een feestelijk moment in brede overeenstemming, werd een fundamentele vervuilde wet aangenomen, die volledig een politieke manoeuvre is tussen Bibi en Bennett. Volgens deze wet is het Zionisme geen nationale beweging die een huis bouwde voor een vervolgd volk, maar een krachtig nationalisme dat de minderheid vernedert en raciale superioriteit vestigt.”

Parlementslid Ayman Odeh, voorzitter van de Joint List (aka HaReshima HaMeshutefet, is een coalitielijst van vier Arabische partijen; 13 op 120 zetels in de Knesset), zei namens de Arabieren, die zowat 20 procent van de bevolking van Israël uitmaken, in een reactie op de Nationaliteitswet:

“Scheiding, discriminatie en racisme zijn nu vastgelegd in de wet. Dit is de wet van de Joodse superioriteit die meer dan 20 procent van de bevolking uitsluit. Dit is een wet die volledig is bedoeld om uit t edagen, te verdelen, te kleineren en de ophitsende Netanyahu-regering voort te zetten. Na drie jaar besturen heeft de regering alle schaamte en waardigheid verloren, zij onthult haar hypocrisie en bewijst dat het woord democratie zelfs niet waardig is om zelfs maar geschreven te worden wat dat betreft. Dit is een wet die ingaat tegen de Arabische burgers, en nog meer tegen de democratie. Het is gemakkelijk om aan te zetten en te vervolgen, maar dit is de tijd voor alle democraten die hier samen wonen, Arabieren en Joden, om zich te verenigen tegen nationalisme en racisme en om een ​​andere stem van gelijkheid en vrede naar voren te brengen.”

Minister van Toerisme Yariv Levin (Likoed), een van de initiatiefnemers van de Nationaliteitswet, zei in een toespraak vóór de stemming:

“Dit is een historische dag en een vormende dag. De Nationaliteitswet versterkt de identiteit en het erfgoed en alle waarden dankzij welke Israël bestaat. Ik wil opnieuw een beroep doen op mijn vrienden in de oppositie die deze belangrijke wet niet steunen: ik vraag u, mijn vrienden van de Zionistische Unie, dat u een eerlijk antwoord geeft op de vraag wat deze wet inhoudt en waar u op tegen bent. Het is een wet die de diepste grondslagen aangeeft van het Zionisme en de basis waarop de staat Israël is gebouwd. Daarin staat het voor de hand liggende: de staat Israël is de natiestaat van het Joodse volk. Ik wend me tot een ieder van de leden van de Knesset: dit is een historisch en vormend moment, doe je plicht en volg het pad van de grootste Zionistische leiders en stichters van de staat. Stem voor de nationaliteitswet.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch “Knesset approves ‘Nationality Law’” van 19 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelContentious nation-state bill clears committee ahead of final vote” van 18 juli 2018 en een artikel van Raoul Wootliff “Final text of Jewish nation-state law, approved by the Knesset early on July 19” van 19 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Gil Hoffman “Controversial Jewish Nation-state bill passes into law” van 19 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

26 gedachtes over “Israël neemt Nationaliteitswet aan: de ‘Natiestaat van het Joodse Volk’ voortaan in basiswet verankerd

 1. Dit is een bijzonder dieptepunt voor Israel. Voor één keer moet ik de linkse standpunten hierover volledig bijtreden: dit is het invoeren van racisme, de zelfverheffing tot een “Herrenvolk”, het ontkennen van democratie. Israel stelt zich hiermee op gelijke hoogte als de Islam arabieren, die vinden zich ook superieur aan “de rest” van de mensheid. De stemming geeft duidelijk de interne verdeeldheid hierover aan, het is onbegrijpelijk dat zoiets fundamenteels met een gewone (en dan nog kleine) meerderheid kon aangenomen worden. Vandaag zou ik beschaamd zijn Iraeliër te zijn, het spijt mij erg dat te moeten schrijven.

  Like

  1. Je loopt achter de feiten aan. De Natiestaat van het Joodse Volk is niks nieuws onder de zon. Dat idee stamt af van de geestelijke vader van het Zionisme Theodor Herzl.

   In 1894 concludeerde hij dat, als gevolg van het schandaal van de Dreyfus Affaire in Frankrijk, “de integratie van de Jood in Europa was mislukt“.

   In 1895 bracht Theodor Herzl zijn beroemde thesis Der Judenstaat uit omtrent zijn plan tot de restauratie van de Joodse staat. “Israël is ons onvergetelijke historische thuisland” schreef hij ruim 53 jaren voor “zijn” Jodenstaat werd heropgericht en gerestaureerd.

   Herzl

   Like

   1. Daar gaan we weer: “er staat geschreven… ” Bijzonder zwak argument, er staat zoveel geschreven. Wat mij stoort is deze fanatieke aflijning van de zelf gedefiniëerde “soort” (Joden). Het is juist dat fanatisme, het zichzelf beter achten, waardoor Joden, Islamieten en ook Katholieken zich zo dikwijls onuitstaanbaar maken. Niet toevallig allemaal overtuigingen gebaseerd op dezelfde bronnen.

    Like

    1. Inderdaad, ook de ‘Nationaliteitswet’ is een ‘geschreven’ wet. Maar als je wilt weten hoe het er – bij wijze van vergelijking – aan toegaat in de buurlanden van Israël, in dit geval als voorbeeld Egypte, heb ik heden een artikel geplaatst, waarin Egypte letterlijk het ‘Bloed & Bodem’ principe toepaste. Er staan overigens niet enkele maar tientallen dergelijke voorbeelden op deze blog:

     Suez-crisis van 1956: Welke gevolgen had dit voor Joodse e.a. minderheden in Egypte?
     https://brabosh.com/2018/07/19/pqpct-jie/

     Bij mijn weten heeft Israêl zijn Arabische onderdanen (of andere minderheden) niet uitgedreven en is dat ook niet van plan. Want anders zou het in diezelfde Nationaliteitswet het Arabisch geen speciale status hebben gegeven.

     Ten andere, in de Onafhankelijkheidsverklaring van 1948 worden de Arabieren expliciet vernoemd:

     “WE APPEAL – in the very midst of the onslaught launched against us now for months – to the Arab inhabitants of the State of Israel to preserve peace and participate in the upbuilding of the State on the basis of full and equal citizenship and due representation in all its provisional and permanent institutions.”

     http://www.mfa.gov.il/mfa/foreignpolicy/peace/guide/pages/declaration%20of%20establishment%20of%20state%20of%20israel.aspx

     Like

    2. “Het zichzelf beter achten, waardoor Joden, Islamieten ….*en ook Katholieken zich zo dikwijls onuitstaanbaar maken”.

     Beste Joey France….U had Christenen/Katolieken rustig als eerste kunnen plaatsen. Kruistochten al vergeten, de ‘heksen’ op brandstapels, Spaanse Inquisitie, Holocaust, Pogroms etc.etc.

     In het Jodendom kwam/komt dit nooit voor en Islam moest nog uitgevonden worden….en hebben ze een inhaalslag gemaakt.

     Judea/Samaria/ Jeruzalem/Israel is de geboortegrond van het Jodendom….al duizenden jaren en nog vóór het Christendom en zéker voor de Islam.

     Eindelijk is recht getrokken wat krom was.

     Wen er maar aan!

     Like

     1. shapira2012,
      Ik ben het helemaal met u eens, geen enkele andere natie heeft recht op dat land en zeker de moorddadige islam niet die in ieder land voor onveiligheid rottigheid zorgt .

      Like

     2. Beste Shapira,

      U zou toch eens uw Bijbel wat grondiger moeten lezen om van agressie, wreedheid en racisme van de toenmalige Joden tegen de in die tijd nóg oorspronkelijker bewoners van het huidige Israel meer te vernemen. Hadden die dan geen rechten?
      En waar denkt u dat de Islam haar inspiratie haalde?
      De kruistochten waren een in hun uitvoering inderdaad mensonterende reacties op de al eeuwen durende al even wrede veroveringstochten van een onbuigzame Islam, die de toen daar hoofdzakelijke Christelijke bevolking terroriseerde. Maar dat past natuurlijk niet in uw betoog.
      Uw claim op “geboortegrond” is werkelijk te gek voor woorden, trek die redenering maar eens door naar andere verdreven en/of geëmigreerde volkeren. Straks gaat u nog beweren dat het Israelische grondgebied door “God” himself geschonken is…
      Uw eigen aartsvader komt oorspronkelijk uit Ur in Mesopotanie (Iran), dát zou eventueel de term “geboortegrond” nog kunnen hebben.Maar dat geeft u daarom nog geen rechten erop.
      Het Joodse volk is evengoed een Arabisch volk, misschien moet u eens beginnen daaraan te wennen.

      Like

      1. Joey ! lees het oude testament eens anders ! Abraham kwam uit het LICHT (ur in hebreeuws) het stadje ur bestaat nog steeds maar de naam is een ietwat verturkt !! Ur-Urfa-sanliurfa ! die ouwe bram is daar met zijn hele familie-clan weggejaagd omdat ze niet voor de lokale afgodjes wilden bidden !!
       gaan de kristelijke en muzelmaanse vervolgingen ook niet daarom !!??

       Like

      2. “U zou uw Bijbel (?)// Jodendom (?) eens wat beter moeten lezen”.

       “Het Joodse volk is eveneens een Arabisch (?) volk”.

       “De agressie, wreedheid & racisme (?) t.o. de nog oorspronkelijkere in Israel wonende bewoners.

       Uw betoog laat zien hoe het originele Joodse land is gekrompen.

       Van Middelandse zee tot Eufraat & Tigris tot een pieplein stukje land…….en dát is ook nog een probleem voor velen.

       Verder behoeft uw onzin betoog geen uitleg. U heeft wat bellen horen rinkelen en vormt daaruit uw eigen klokkenspel.

       Like

      3. @Yoey France
       u noemt de kruistochten ‘mensonterend’. weet u dan niet dat het begrip kruistochten, eindelijk een antwoord was op 400 jaar lang getreiter, moord, plundering, verkrachting door de islamiet? wilt u ook niet weten dat het de VS waren die in 1815 eindelijk een eind maakten aan de slavenstrooptochten van de Barbarijse lees islamitische rovers uit het gebied dat men Maghreb noemt? dat er door uw islamitische lieverdjes tussen 1.000.000 en 1.250.000 blanke slaven en slavinnen geroofd en verhandeld werden. dat de strooptochten tot IJsland reikten? Europa heeft zelden of nooit de wil getoond om zich te verdedigen, altijd en eeuwig mocht de Amerikaan het opknappen. wat gebeurt er nu? idem dito. vermoedelijk heeft u kinderen en kleinkinderen. begint u maar met zorgen te maken over hun veiligheid en vrede van bestaan. want van de politici die door u gekozen zijn heeft u niets te verwachten. zoveel problemen in Europa en men maakt zich druk om een wet die eindelijk, eindelijk recht doet aan de Jood. of moet de Jood zich weer verdedigen, vluchten en de knoet of erger ondergaan? rot toch op met uw op niets gebaseerde commentaar.

       Like

      4. Begrijpend lezen is blijkbaar ook niet jullie sterkste kant.
       Zelden zoveel ongefundeerde emotie reactie gezien op rationele feiten.
       Op enkele lange tenen getrapt zeker?
       Ik stop met reageren, ’t is wel duidelijk waarom jullie van geen kanten tot een oplossing kunnen komen, en dat ziet er niet goed uit. Evenmin voor het bijzonder hypocriete Europa.

       Like

 2. Na 2000 jaar ballingschap is Israel in 1948 opgericht als de énige Natiestaat voor het Joodse volk en dit is nu bekrachtigt door deze wet.

  Een historische gebeurtenis en een felicitatie waard.

  Onze linkse vrienden & morele Europeanen zullen binnenkort wel met hun lijst van bezwaren komen over het hoe & waarom dit volgens het zelf uitgevonden internationale recht totaal illegaal & fout is want Israel mag géén Jodenstaat worden, daar dit een ‘oplossing’ voor een palestijnse staat in de wielen rijdt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Om het even wie die naar Israël trekt (om er te wonen of als bezoeker/toerist) weet dat hij/zij zich op Joods grondgebied bevindt (en niét Arabisch noch islamitisch gebied).

   Israël is op z’n best een multiculturele staat voor Joden uit alle windstreken van de wereld: zwarte Joden, blanke, rode, gele en bruine Joden, alle kleuren van de regenboog, maar wel allemaal Joods. Mooi toch? 😉

   Het enige verschil met vroeger is dat het nu zwart op wit staat, maar an sich verandert het geen jota aan wat Herzl ruim 120 jaar geleden zelf al zwart op wit had geschreven.

   Like

 3. Hoera !! Israel heeft een grondwet !! 70 jaar na de geboorte !! zoals 10 dagen Na de afscheiding van Nederland de staat Belgie met een Vlag,een Volkslied en een grondwet tot het land der Belgen werd uitgeroepen !!! FELICITATIES !!!!!

  de bruine hemden zullen weer wel vanalles gaan roepen !! poepkleurige gedachtes ?? kinnesinne is van alle tijden !!

  Like

 4. “Scheiding, discriminatie en racisme zijn nu vastgelegd in de wet. Dit is de wet van de Joodse superioriteit die meer dan 20 procent van de bevolking uitsluit.

  Ik begrijp de redenatie van parlementslid Ayman Odeh, voorzitter van de Joint List.

  Daar waar hij zelf deel uitmaakt van een groep die in hun eigen wetboek (koran) discriminatie en rascisme van anderen (iets minder dan 80% van de bevolking) als een goddelijk gegeven aanneemt, is het natuurlijk zuur dat het ze maar niet wil lukken om die iets meer dan 20% tot een meerderheid in Israël om te toveren en/of hun manieren aan anderen op te dringen.
  Dat is zuur voor die 20% maar die andere 80% kunnen opgelucht ademhalen. Het door de groep van Odeh beoogde omtoveren is met de nieuwe wet flink moeilijker geworden. Het wil ze daar maar niet lukken.
  Positief voor de 20% van Odeh is natuurlijk dat dat kleine Israël is omgeven van landen waar de bevolking dezelfde wetten als Odeh aanhangt. Wellicht is het voor Odeh en zijn 20% prettiger toeven in die landen?

  Like

  1. Zoals overal ter wereld !! als het onmogelijk is om naar eigen Eer en Geweten in een land te leven dan staat het altijd vrij om de kuierlatten te pakken !! een belg die zich niet meer thuisvoelt ? een fransman met gewetensbezwaar? een hollander met goesting ? Iedereen Kan en Mag burger worden in Israel maar niemand Moet !! LOVE IT or LEAVE IT zogezegd!!!!

   Like

 5. Het énige juiste in het betoog van @Joei France is zijn opmerking over het hypocriete Europa.

  Verder is het een compositie van kletskoek & Joden allergie.

  “Begrijpend lezen is blijkbaar ook niet * jullie sterkste kant”?
  Vanwaar deze conclusie?

  “Zelden zoveel emotionele reactie gezien op *rationele feiten”
  Uw rationele feiten.

  “Op enkele lange tenen getrapt zeker”.
  Nee, alleen domheid gedetecteerd & gecorrigeerd.

  “Het is duidelijk waarom *jullie niet tot een oplossing komen”.

  *****Het Midden Oosten mist diplomaten van het kaliber Joei France met de kennis van zaken over rationale feiten én die ook nog eens goed begrijpend kunnen lezen………..vandaar!

  Joei France….bespaar ons uw verdere commentaar op bovenstaande observatie.

  Like

  1. Ik dacht dat deze website een toegevoegde waarde & inzicht zou kunnen bieden ivm de Israël-MO problematieken, maar hier ontmoet ik alleen zelfingenomen en bijzonder snel op hun tenen getrapte individuen die hun standpunten alleen met schelden en verwijten kunnen verdedigen. In de reacties vallen nergens rationele argumenten of feitelijkheden te lezen. Als de supporters van deze site werkelijk Israel zouden moeten vertegenwoordigen….arm Israël!
   Gelukkig blijkt o.m. uit de stemming in het parlement dat er in Israël ook genoeg verstandige mensen zijn die zich niet laten meeslepen.

   Like

   1. Pure onzin. Jij staat wel erg snel klaar met je oordeel.

    Op deze website staan momenteel meer dan 10.000 artikelen, die door één persoon (mezelves) werden samengebracht.

    Het doel daarvan is de stem – “een” stem – van Israêl naar voren te brengen bedoeld voor Europeanen in het buitenland en dan nog enkel in de Nederlandse taal.

    Als jij verkiest om je oordeel en perceptie te vellen op basis van de reacties van anderen waar ik verder geen enkele band mee heb, waarvan ik er geen enkele persoonlijk ken en nooit heb gezien of gesproken dan is dat jouw zaak. Maar daarmee toon je je wel van je kleinste kantje.

    Maar als je het over het inhoudelijke wil hebben, sta ik altijd voor je klaar, op voorwaarde dat je dan wel actief participeert en antwoordt op de argumenten die ik aandraag en niet wegrent telkens je geen antwoord hebt.

    Ik ben een oude rot op het internet en ik ken al de truken, die worden gebruikt om onrust en verdeeldheid te zaaien. Ik kan je d’r gewoon ook afgooien, maar je krijgt nog even een kans.

    Like

    1. Beste Brabosch,

     Heel dikwijls zijn de reacties op een artikel interessanter en meer verhelderend dan het artikel zelf. Dat geldt zeker niet alleen voor de jouwe. Ik viseer in mijn laatste antwoord niet jouw website, maar wel de reacties die erop verschenen. Mocht ik op jouw website zelf doelen dan was ik al lang weg.

     Like

     1. Inderdaad, de reacties zijn vaak interessanter dan het artikel.

      Ze geven een beeld van de reageerder, zijn kennis van zaken & mindset.

      Joei France (speciaal zo geschreven om Joey te plezieren met zijn gelijk) geeft ons een duidelijk beeld van het zijne.

      Like

     2. Ik merk bv. dat je in de clinch gaat met mensen die zich baseren op de Bijbel of Torah, om het bestaansrecht van Israël te rechtvaardigen. Dat lukt alleen als je van hetzelfde geloof, en of van dezelfde strekking bent binnen dat bepaalde geloof.

      Persoonlijk ben ik een wat men noemt ‘militante atheïst’. Maar ik vermijd zoveel mogelijk om mensen die zich inspireren op de Bijbel persoonlijk aan te vallen. Ze staan er toch nooit voor open. Ze zouden je haast met dat boek in de grond willen kloppen, figuurlijk gesproken maar soms bijna letterlijk.

      Tenslotte vind ik in de geschiedenis, wetenschappelijke boeken en onderzoeken, archeologie enz. dusdanige harde bewijzen terug, dat het helemaal niet nodig is om terug te grijpen naar teksten die 2000 of meer jaren oud zijn om het bestaansrecht te onderschrijven.

      Door op die manier de zaak van Israël te benaderen, denk ik dat je een veel breder publiek kan bereiken dan op de religies kerstende wijze waar velen onder ons – ook gelovigen zelfs – een hartsgrondige hekel aan hebben.

      Like

      1. U is ene goeie Gast heer Brabosh !
       een militant atheist ? denk ik niet ! dan zou u nu kloosterling zijn !! voor veel Israelies is Religie ook iets totaal-abstract , ze doen gewoon niet aan kerkbezoek of bidden en lezen nooit in de bijbel !toch zijn zij niet minder Jood of minder Mens daardoor !! Grappig dat nu juist Israel de veiligste plaats is voor joodse mensen !! juist door de opnieuw oplaaiende Jodenhaat/Jodenjacht in Europa door zogenaamde “andersdenkende” stijgt ALIYA enorm !! dan zal de laatste jood het licht wel uitdoen in het Avondland !

       Like

Reacties zijn gesloten.