Suez-crisis van 1956: Welke gevolgen had dit voor Joodse e.a. minderheden in Egypte?

Plaatje hierboven: De Mutamassirun letterlijk ‘ge-Egyptiseerde’ vreemdelingen die al sinds begin 19de eeuw in Egypte woonden, werden samen met de populaties van Britse of Franse nationaliteit, evenals Grieken, Italianen én Joden, na de Suez Crisis van 1956 uit Egypte met geweld verdreven. Was er iemand die daartegen protesteerde? De VN misschien? Welnee, niemand [beeldbron: Wiki]

De Suez-crisis van 1956 was een keerpunt in de geschiedenis van de postkoloniale wereld. De gevolgen van het noodlottige militaire plan dat in het geheim bedacht werd tussen de troepen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Israël, om het Suezkanaal binnen te vallen en te heroveren na een invasie door Egyptische troepen, zou veel verder gevoeld worden dan alleen op Egyptische bodem.

Inderdaad wordt het vaak aangehaald als de gebeurtenis die de Europese – en meer nauwkeurig Britse – hegemonie in de internationale betrekkingen beëindigde. Vanaf de Suez-crisis zouden de Verenigde Staten bijna altijd het voortouw nemen bij het uitvoeren van grootschalige militaire operaties over de hele wereld.

Het effect dat de crisis in Egypte zelf had, is echter minder goed gedocumenteerd. Hier geeft Conor Keegan een korte uitleg van de maatregelen die Nasser onmiddellijk na 1956 heeft genomen om de mutamassirun-gemeenschap te verwijderen, met een specifieke focus op de effecten van dit beleid op de Joodse bevolking van Egypte.

De Mutamassirun
De Suez-crisis had, afgezien van het produceren van een begrijpelijke toename van de steun voor president Gamal Abdel Nasser en zijn regime, rampspoedige gevolgen voor personen die in Egypte woonden die ‘ge-Egyptiseerd’ waren geworden, d.w.z. degenen die geen Egyptische burgers waren; of diegenen wiens afkomst niet geheel Egyptisch was, maar het Egyptische staatsburgerschap via verschillende wettelijke statuten had bereikt.

Deze mensen stonden gezamenlijk bekend als de mutamassirun en in de onmiddellijke postkoloniale periode in Egypte (vanaf 1922) bezaten ze een groot deel van het kapitaal en exploiteerden ze een groot aantal bedrijven in Egypte. Ze werden ook erkend als een belangrijke bijdrage aan de Egyptische culturele, religieuze en taalkundige verscheidenheid in het verleden.

Hoewel de maatregelen om leden van de mutamassirun te verdrijven al bezig waren voordat de Suez-crisis tot een hoogtepunt kwam, wordt de crisis algemeen gezien als het geven van Nasser aan de nodige stimulansen en legitimiteit om het uiterst moeilijk te maken voor ‘ge-Egyptiseerde’ personen om in Egypte te blijven.

Het was een natuurlijke stap voor Nasser om de Suezcrisis de schuld te leggen bij de mutamassirun-bevolking. Per slot van rekening was Nasser aan de macht gekomen met een openlijk pan-Arabische, anti-koloniale boodschap. Omdat Groot-Brittannië vanaf het einde van de negentiende eeuw tot 1922 rechtstreeks Egypte had geregeerd en Frankrijk in 1798 eerder onder Napoleon was binnengevallen, waren de mutamassirun een gemakkelijk doelwit voor de schuld na Egypte, zoals velen van de Britse of Franse nationaliteit of extractie.

Er was rond de eeuwwisseling ook een grote populatie Joden in Egypte. Toen de periode vóór de crisis samenviel met een steeds meer zelfverzekerde en assertieve Zionistische beweging, die leidde tot de oprichting van Israël in 1948, wat leidde tot groot ongemak in de Arabische staten, voorzag de crisis Nassers nog een reden om grote aantallen van de Egyptische Joodse bevolking te verdrijven in zijn nasleep.

Impact op de Joodse bevolking
Voor de Joden specifiek (inclusief die Joden die toevallig ook Britse of Franse burgers waren), werd Nasser’s beleid van verwijdering na 1956 op twee manieren uitgevoerd: uitwijzing en ‘vrijwillige’ emigratie.

Wat de uitzetting betreft, kon de Egyptische regering het aantal Joden dat uit Egypte werd verwijderd blijkbaar veel lager maken dan het werkelijke aantal door statistische vaardigheid van de hand: de schatting is dat ten minste 500 Egyptische en staatloze Joden in november 1956 uit Egypte waren verdreven, niet de uitzetting van die Joden die Franse of Britse burgers waren omvatten, noch omvat het een lid van een familie die door de Egyptische autoriteiten niet als ‘het hoofd van een gezin’ werd beschouwd, maar die toch Egypte moest verlaten met het hoofd van hun familie.

Verder gebruikten de Egyptische autoriteiten meer informele (en ‘vrijwillige’) methoden om Joden uit te zetten, wat effectief bleek te zijn. Deze maatregelen omvatten wijdverbreide intimidatie, economische dwang en ‘vrijwillige’ verklaringen van de Joden die Egyptische burgers waren die afstand deden van hun burgerschap. Wanneer deze methoden worden opgenomen, wordt geschat dat tegen het einde van juni 1957 tussen de 23.000 en 25.000 van de 45.000 Joden in Egypte het land hadden verlaten.

Verkrijgen van burgerschap bemoeilijken
Naast de uitwijzingen richtte de Egyptische regering zich ook actief op het beroven van de mutamassirun in het algemeen van burgerschap in de nasleep van de crisis. In november 1956 werd de Egyptische staatsburgerschapswet zodanig gewijzigd dat alleen personen die op 1 januari 1900 op het grondgebied van Egypte woonden en die hun verblijf in Egypte vanaf die datum tot het in werking treden van de wijziging op 22 november 1956 hadden gehandhaafd, recht hadden op Egyptisch staatsburgerschap.

Daarom was het op grond van deze bepaling een relatief ongecompliceerde taak voor de Egyptische regering om de mutamassirun in het algemeen met terugwerkende kracht het Egyptische staatsburgerschap te ontnemen. Dit beleid werd alleen gemakkelijker gemaakt voor de Egyptische regering om te handhaven vanwege het feit dat de meeste mutamassirun geen officiële papieren hadden van welke aard dan ook die hun ononderbroken verblijf in Egypte tussen de relevante data konden bewezen hebben.

De gewijzigde wet was nog duidelijker als het ging om het voorzien in Joodse burgers van Egypte: het amendement bepaalt duidelijk dat burgerschap niet aan ‘Zionisten’ mag worden gegeven. Hoewel de poging om de positie van de algemene mutamassirun-populatie na 1956 onzeker te maken, werd betwistbaar door enigszins verwarrende verwijzingen naar ononderbroken verblijf in Egypte tussen twee specifieke data, lieten de bepalingen van de wetgeving geen ruimte voor twijfel dat de Joodse bevolking voorrang kreeg door de overheid van Nasser bij het identificeren van groepen van wie ze zouden proberen rechten en privileges in te trekken.

Daarom kan worden vastgesteld dat president Nasser en zijn regering verschillende wettelijke, procedurele, formele en informele maatregelen hebben genomen om de mutamassirun effectief uit de Egyptische samenleving, het Egyptische territoir en de nationaliteit te verwijderen en uit te sluiten.

Hoewel maatregelen die deze veel verguisde groep uitsluiten niet ongebruikelijk waren in de uitgestrekte Egyptische geschiedenis, waren de maatregelen die na de Suez-crisis van 1956 werden genomen intenser en meer in de richting van verbanning (in tegenstelling tot discriminatie) dan welke eerdere maatregel dan ook. Hoewel de Suez-crisis verreikende en belangrijke gevolgen had over de hele wereld, had de crisis ook drastische gevolgen voor ‘niet-Egyptische’ buitenlanders in Egypte en de meer acuut getroffen Joodse bevolking.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Suez Crisis of 1956 – How did it affect the Jewish and other Mutamassirun Populations of Egypt?” van 29 april 2018 op de site van History Now Magazine

♦ naar een artikel1956–57 exodus and expulsions from Egypt” From Wikipedia, the free encyclopedia

Een gedachte over “Suez-crisis van 1956: Welke gevolgen had dit voor Joodse e.a. minderheden in Egypte?

Reacties zijn gesloten.