Iran daagt de Verenigde Staten voor het Internationaal Strafhof in Den Haag

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de Iraanse aanklacht tegen de Verenigde Staten geregistreerd, met het argument dat zijn besluit van afgelopen mei om de sancties tegen Teheran te hernieuwen na het afschaffen van de nucleaire deal uit 2015 in strijd was met een verdrag uit 1955 tussen de VS en Iran, zo meldde IRNA dinsdag.

De klacht stelt dat het besluit van de Verenigde Staten van 8 mei j.l. om zich terug te trekken uit het nucleair akkoord (aka het JCPOA) in strijd is met haar internationale verplichtingen en zegt dat de VS verplicht is om dit misdrijf te stoppen en Iran schadeloos te stellen. Zoals bekend hielden de supermachten met het afsluiten van dit bedenkelijk akkoord, helemaal geen rekening met de bezwaren van Israël, nochtans vijand Numero Uno voor het Ayatollah regime.

In de klacht beweert Iran dat de Amerikaanse beslissing het Verdrag van Vriendschap, Economische Betrekkingen en Consulaire Betrekkingen (UNTC) heeft geschonden. Dit ‘vriendschapsverdrag”, dat dateert van 15 augustus 1955 [!] werd destijds in Teheran ondertekend door de Amerikaanse president Dwight Eisenhower en de Sjah van Iran, Mohammed Reza Pahlavi, die toen nog een bondgenoot was van de VS, lang vóór de Islamitische Revolutie van 1979.

In dat verband zou ook kunnen worden betoogd dat het bezetten van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 en het gijzelen van honderden Amerikaanse burgers hetzelfde verdrag ook een ietsiepietsie schond.

“De VS zullen Iran volledig vergoeden voor de schending van zijn internationale wettelijke verplichtingen in een bedrag dat door het Hof in een volgende fase van de procedure zal worden vastgesteld”, leest de klacht van Iran volgens een verklaring van de rechtbank. “Iran behoudt zich het recht voor om te zijner tijd bij het Hof een nauwkeurige evaluatie in te dienen van de compensatie die de VS verschuldigd is.”

De rechtbank bevestigde dinsdag dat het de door Iran ingediende klacht tegen de VS had aanvaard. In dezelfde klacht werd ook opgeroepen tot onmiddellijke stopzetting van de sancties tegen Iran die president Donald Trump op 8 mei had afgekondigd en de VS zouden moeten stoppen met dreigen met het opleggen van verdere sancties. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif twitterde maandag dat “Iran zich inzet voor de rechtsstaat in het licht van de Amerikaanse minachting voor diplomatie en wettelijke verplichtingen.”

De rechtbank zal naar verwachting een hoorzitting inplannen waarbij de VS waarschijnlijk de legitimiteit van de claim van Iran zal betwisten. Volgens Reuters worden hoorzittingen over verzoeken om voorlopige uitspraken meestal binnen enkele weken gehoord, enkele maanden later gevolgd door een beslissing. ICJ-beslissingen zijn bindend, maar de rechtbank is niet bevoegd om deze af te dwingen.

netan-redline2New York, 27 september 2012. Premier Benjamin Netanjahoe in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarschuwt Iran. Op een bord tekent hij met een viltstift een rode lijn.

De boodschap is voor iedereen duidelijk: “Tot hier en niet verder mag Iran gaan met zijn ontwikkeling van atoomwapens. Daar voorbij komt Israël in actie. Niemand zal ons komen helpen als we worden aangevallen dus hebben we ook van niemand de instemming nodig als het er op aankomt om de Joodse staat en zijn bevolking te beschermen. We kunnen het alleen en zullen het ook alleen doen als het moet.”

Maar het mocht allemaal niet baten. De financiële- en handelsbelangen in de Europese Unie wogen (en wegen nog steeds!) zwaarder dan de veiligheid van Israël. Op 14 juli 2015 werd in Wenen een nucleair akkoord (aka het JCPOA) bereikt tussen Iran, de P5 + 1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties – China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten + Duitsland) en de Europese Unie.


Bronnen:

♦ naar een bericht van JNi.Media “Iran Suing US in Hague Court of Justice” van woensdag 18 juli 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Iran daagt de Verenigde Staten voor het Internationaal Strafhof in Den Haag

  1. Heeft u die ” rechters ” van het Int. Gerechtshof wel eens bekeken,
    daar in Den Haag? Google maar eens!
    Zoals Clint Eastwood zei, als Dirty Harry: ” go ahead, make my day “

    Like

Reacties zijn gesloten.