Hamas denkt erover om minder branden te stichten in Israël uit schrik voor vergelding

Hamas is op weg naar een geleidelijke vermindering van brandstichtingen met vliegers en balonnen vanuit de Gazastrook naar naburige Israëlische steden, berichtte het Palestijnse dagblad Al Quds op woensdag, verwijzend naar bronnen binnen de Palestijnse Autoriteit die geleid wordt door de ‘gematigde’ terroristenleider Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas.

In hoeverre deze meestgelezen krant in de Palestijnse gebieden betrouwbaar is blijkt onder meer uit een uitgave van 30 november 1997, toen de PA-krant beweerde dat het antisemitisch schotsschrift de Protocollen van de Wijzen van Zion een feit zijn. Maar goed, we kijken niet op een leugentje meer of minder als dat komt van Palestijnen of van andere Arabieren. Het zit ‘m in de genen, denk ik dan maar.

De niet bij naam genoemde bronnen vertelden tegenover Al Quds dat het Hamas-leiderschap een paar uur geleden in Gaza heeft vergaderd en besloten om de brandstichtingsaanvallen te beteugelen omdat de terreurgroep op dit moment een massale oorlog in de Gazastrook wil voorkomen, “gezien de moeilijke omstandigheden waarin de bevolking verkeert”, luidt het. Dat ze daar zelf de oorzaak van zijn is hen blijkbaar ontgaan.

Volgens dezelfde bronnen heeft de terreurgroep deze optie onderzocht nadat verschillende partijen, waaronder Egypte, wezen op de noodzaak om deze aanvallen te stoppen om te voorkomen dat Israël de lancering van een grote militaire aanval rechtvaardigt. De bronnen suggereerden dat de brandstichtingen met vliegers en ballonnen al volgende week kunnen worden gestopt.

Na bijna 100 dagen van brandstichtingen met vliegers en balonnen tegenover de landbouwgemeenschappen in zuidelijk Israël, heeft de economische schade aan de landbouw ongeveer 120 claims op de belastingdienst voor inhoudingen opgeleverd. De schadeclaims zijn ingediend voor ongeveer 1500 hectare landbouwgrond die zijn verbrand en de schattingen van de schade door de belastingdienst liggen rond de $ 3,3 miljoen. Ter vergelijking: de Gaza-oorlog in 2014 leverde ongeveer 25.000 schadevorderingen op.


Bronnen:

♦ naar een bericht van David Israel “Al Quds: Hamas to Gradually Reduce Incendiary Attacks Fearing Massive Retaliation” van woensdag 18 juli 2018 op d esite van The Jewish Press

Een gedachte over “Hamas denkt erover om minder branden te stichten in Israël uit schrik voor vergelding

  1. Hamas overweegt het aantal brandstichtingen terug te brengen ???
    dus het zijn helemaal geen kinderen die dat doen ? Hamas doet zelf aan deze vorm van “vrijheid van meningsuiting “!! of heeft abu mazen maar weer gewoon staan kwaken ?

    Like

Reacties zijn gesloten.