Grootmoefti van Jeruzalem waarschuwt voor ‘judaïsering’ van Israël’s hoofdstad

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 25 oktober 2015. Grootmoefti van Jeruzalem, sjeik Mohammad Ahmad Hussein is formeel: “Er heeft op de Tempelberg nooit een Joodse tempel gestaan. Jeruzalem is islam sinds de schepping van de wereld” [beeldbron: screenshot interview met Kanaal 2]

Sjeik Mohammed Hoessein, sinds juli 2006 de Grootmoefti van Jeruzalem van waaruit hij de islam leidt in de Arabische gebieden in Israël, Gaza en Judea & Samaria, waarschuwde op dinsdag 17 juli 2018 dat de Israëlische archeologische opgravingen bij de Tempelberg ‘catastrofaal’ waren en gericht zijn op ‘het veranderen van de identiteit’ van de stad.

De geestelijke leider van de Palestijnse Arabieren beweerde dat Israël graafwerkzaamheden uitvoerde in de Omajjaden-paleizen, onder het noordelijke deel van het Islamitische Museum, ten westen van de Al-Aksa Moskee. Grootmoefti sjeik Hoessein zei in een verklaring dat hij verwachtte dat de opgravingen de islamitische structuren in het hele gebied zouden ondermijnen en vernietigen. Het doel van Israël, zo beweerde hij, was om de historische plek en heel Jeruzalem te ‘judaïseren’ aka ‘ver-Joodsen’.

“De bezettingsautoriteiten doen alsof ze op zoek zijn naar de fundamenten van hun ogenschijnlijke tempel”, zei de moefti. “De Al Aksa-moskee is in gevaar als gevolg van deze opgravingen, vooral als er een aardbeving is, die ernstige schade aan de gebouwen zal veroorzaken.” Hij deed een beroep op de Arabische en islamitische landen, evenals op alle wereldregeringen en de Verenigde Naties om snel te handelen en onmiddellijke druk uit te oefenen op Israël om “diens plannen stop te zetten die de spanningen in de hele regio versterken”.

Diezelfde Grootmoefti Hoessein die vanuit de Al-Aqsa Moskee de islam leidt in de Palestijnse gebieden, verklaarde in een interview van 25 oktober 2015 met Israël’s Kanaal 2 dat er “nooit een Joodse tempel op de Tempelberg” heeft gestaan. Op de site stond “3000 jaar geleden, 30.000 jaar geleden, een moskee en die staat daar al sinds de wereld werd geschapen,” zei de Moefti. “Dit is de Al-Aqsa Moskee die door Adam, vrede zij met hem, of tijdens zijn tijd werd gebouwd door engelen.”

Pure nonsens natuurlijk. Vóór de komst van de Profeet Mohammed (571-632 na Chr.) was er geen islam, bestonden er geen moskeeën, waren er geen islamitische veroveringen en vonden er geen islamiseringen plaats van anders-gelovigen noch confiscaties van hun heiligdommen. Ten andere, de Al-Aqsa Moskee is niet eens origineel maar werd gebouwd bovenop de ruïnes van een christen kerk uit de Byzantijnse periode van Jeruzalem. De Byzantijnse Kerk van de Heilige Maagd werd in 711 door de moslimveroveraars omgebouwd tot de huidige Al Aqsa moskee. Dat zijn de historische feiten.

Tijdens de Omajjaden periode tussen 661 en 750 na Chr., werden een reeks van misschien wel zes paleizen gebouwd ten zuiden en ten westen van de Al-Aksa Moskee om te dienen als het administratieve hoofdkwartier voor het beheer van Jeruzalem en de zaken van de Al-Aksa Moskee. De paleizen, gebouwd met stenen die door de Romeinen vanaf de muren van koning Herod’s Tweede Tempelcomplex werd afgebroken, worden bewaard in het Archeologisch Park van Jeruzalem, het Davidson Centrum.


Plaatje hierboven: Omstreeks 636 na Chr. veroverde kalief Omar de Grote (uit Mekka) de Joodse hoofdstad Jeruzalem. Onder impuls van het Saoedi-Arabische Kalifaat van de Omajjaden (661–750) werd meteen een aanvang gemaakt met de islamisering van Jeruzalem (Al Quds). Bekendste gebouwen uit die periode die op de Tempelberg (Haram al-Sharif) werden opgetrokken zijn o.a. de Rotskoepel (Qubbet as-Sakhra), de Kettingkoepel (Qubbet as-Silsilla) en de al-Aqsa Moskee (Al-Masjid al-Aqṣā). De moskee was oorspronkelijk een christen kerk die dateert uit de Byzantijnse periode (324-636 na Chr.) van Jeruzalem.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Jerusalem Mufti warns Israeli excavations ‘endanger’ al-Aksa” van 18 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ilan Ben Zion”Jerusalem mufti: Temple Mount never housed Jewish Temple” van 25 oktober 2015 op de site van The Times of Israel

5 gedachtes over “Grootmoefti van Jeruzalem waarschuwt voor ‘judaïsering’ van Israël’s hoofdstad

  1. Jerusalem is pas NA 1967 tot derde heiligste plaats verklaard ! binnenkort volgt de st.pieter en de notre dame !!! de verbelgisering van brussel wordt ook aangeklaagd bij Unesco : gaat die troepen sturen ??
    de Grootmafkees is hard op zijn hoofdje gevallen !!!

    Like

  2. Op fort Antonio heeft inderdaad nooit een tempel gestaan. Archeologen hebben allang de bewijzen van de Joodse tempel gevonden, meteen de rijkste archeologische vindplaats in Jeruzalem. Vondsten tot millennia v.c. Op een andere heuvel in Jeruzalem ( ja, een “berg” noemen ze zo’n glooiing daar). Het staat ook in de Bijbel: een berg met een waterbron er bovenop. Zo zijn er maar enkele bekend in de hele wereld, waarvan één in Jeruzalem: daar stond de Joodse Tempel. Helaas gingen de Christenen in de eerste eeuwen meteen naar de heuvel die toen het stadsbeeld overheerste, en vanaf de vierde eeuw ook de Joden, in de achtste eeuw gevolgd door de moslims: de verkeerde berg! Leg het maar uit dat er al sedert de vierde eeuw gebeden wordt aan de muur van een oud Romeins fort, vandaar de wanhopige en nutteloze pogingen toch maar een aanwijzijg te vinden op mount Moriah voor een tempel die er nooit gestaan heeft. De grootmoefti is zo mogelijk nog gekker met zijn beweringen, maar zolang hij zich aan het contract houdt mag hij gek doen. Dat plateau is privé eigendom, gekocht in 1910 door een Amerikaanse mecenas, vandaag ligt het eigendomsrecht bij een bank in Manhattan, en zolang de moefti zich aan het contract houdt: namelijk de na 1910 met de opbrengst van de verkoop gerestaureerde rotskoepel in perfecte staat houden, gebeurt daar op die zogenoemde tempelberg helemaal niets.

    Like

Reacties zijn gesloten.