Internationale waarnemer verbannen uit Israël voor het slaan van een Joodse jongen in Hebron

Plaatje hierboven: Een screenshot van een video van een Zwitsers lid van de TIPH-burgermonitoringgroep die een joodse jongen sloeg tijdens een rondreis door de stad Hebron op 11 juli 2018 [beeldbron: Hadashot TV]

Een lid van een controlegroep in Hebron werd op vrijdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevolen om onmiddellijk Israël te verlaten nadat op een video is te zien dat hij op woensdag 11 juli 2018 een kind sloeg uit de Joodse kolonistengemeenschap in Hebron, Judea.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat het bevel gericht aan de Zwitserse waarnemer om het land te verlaten, werd verstrekt door premier Benjamin Netanyahu. Er stond op dat de TIPH-waarnemer op vrijdag is vertrokken.

TIPH (The Temporary International Presence in Hebron) is een internationale civiele waarnemersgroep die belast is met “het monitoren en rapporteren van pogingen om het normale leven in de stad Hebron te handhaven, waardoor een gevoel van veiligheid ontstaat bij de Palestijnen in Hebron.”

Het rapport meldt ook vermeende mensenrechtenschendingen en schendingen van akkoorden in de stad tussen Israël en de Palestijnen. Waarnemers voor de groep komen uit Noorwegen, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Italië en Turkije.

Hebron, de grootste stad in Judea (aka de Westelijke Jordaanoever), is verdeeld tussen de Palestijnse Autoriteit en een door Israël gecontroleerde enclave van ongeveer 500 joodse kolonisten die tussen 40.000 Palestijnen wonen. De waarnemer van het TIPH was met een rondleiding door de kolonistencommunity van Hebron onder leiding van Breaking the Silence, een anti-Israëlische ngo die vermeende schendingen van rechten tegen Palestijnse burgers in Judea & Samaria documenteert.

In een video van het incident van woensdag kan de jongen worden gezien terwijl hij naar de waarnemer van de TIPH toe loopt en hem confronteert, voordat de man hem in het gezicht slaat en zijn pet wegvliegt. Het was niet duidelijk uit de video wat aanleiding gaf tot het incident. De jongen zei in het beeldmateriaal dat werd vrijgegeven door Hadashot TV-nieuws op donderdag dat hij werd geslagen voor het benaderen van de groep.

Breaking the Silence vertelde Hadashot-nieuws dat de TIPH-waarnemer zich registreerde voor de tournee op het internet en direct na het incident uit de groep werd verwijderd. ‘Breaking the Silence veroordeelt alle geweld tegen kinderen,’ zei het.

De organisatie wordt vaak bekritiseerd door het Israëlische recht om grotendeels te vertrouwen op anonieme getuigenissen van voormalige Israëlische soldaten over vermeende misbruiken door de IDF en voor het ontvangen van financiering van Europese landen en linkse groepen. TIPH kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

Na het uitzenden van de beelden verontschuldigde de Zwitserse ambassadeur in Israël zich vrijdag tegenover de leiders van de nederzettingengemeenschap in Hebron over het incident en deelde hen mee dat de Zwitserse waarnemer het land verliet.

“Hoewel dit ongetwijfeld werd voorafgegaan door een provocatie aan de kant van de kolonisten – is de actie van dit TIPH-lid volstrekt onaanvaardbaar. Van onze TIPH-leden wordt verwacht dat ze hun zenuwen in alle omstandigheden te baas blijven”, schreef ambassadeur Jean-Daniel Ruch, volgens een kopie van de brief die werd gedeeld door Uri Karzen, de directeur van de Joodse gemeenschap van Hebron.

Ruch smeekte de leiders van de kolonisten ook om te voorkomen dat de ‘situatie verslechterde’. “Het is noodzakelijk dat de interacties tussen TIPH-personeel en de kolonisten respectvol zijn en dat de provocaties stoppen”, schreef hij.

De kolonistengemeenschap in Hebron verwelkomde de verontschuldiging van Ruch en riep Zwitserland op om de waarnemer voor de rechter te brengen en een schadevergoeding te betalen aan de 10-jarige jongen die hij sloeg. Het vertelde ook nieuws over Hadashot dat het TIPH “een neutrale en minder vijandige houding tegenover de Joodse gemeenschap in Hebron, de bestaansrechten en de problemen die het met zich meebrengt” moet aannemen.

Brief van 13 juli 2018 van ambassadeur Jean-Daniel Ruch, Zwitserland


Bronnen:

♦ met dank aan Aron F. voor de hint: “Aan dit verhaal kunnen we zien hoe neutraal het internationale toezicht is. En hij is een Zwitserse man. De Zwitsers waren neutraal. En mijn oma leefde 600 jaar😑.”

♦ naar een artikel van Alexander Fulbright “International observer expelled from Israel for slapping Jewish boy in Hebron” van 13 juli 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Internationale waarnemer verbannen uit Israël voor het slaan van een Joodse jongen in Hebron

  1. Hoe zou Zwitserland of Ieder ander land het vinden als Burgermonitorgroepen gaan rond-dwalen in hun land !! laat staan aggressief optreden ?? burgermonitorgroep uit Korea dat klappen geeft in verviers of brasschaat ??
    burgermonitorgroep uit chili dat slaag gaat maken in Zaandam of Borculo ???
    Rap Komaf met dit soort luitjes :: ongevraagd- ongewenst !! PERSONA NON GRATA !! land uit !!

    Like

Reacties zijn gesloten.