Trump en Poetin bereiken akkoord over veilige grenzen voor Israël met Syrië op de Golan

Als we de commentaren in de westerse pers moeten geloven, heeft de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Putin in Moskou helemaal niks opgeleverd (voor Europa).

De reguliere media in de landen van de Europese Unie, die per definitie anti-Israël zijn, zullen uiteraard geen jota schrijven over wat goed voor Israël is, maar in Moskou werd door de twee grote tenoren van de wereld wel degelijk gepraat over Israël’s veiligheid én een akkoord werd bereikt!

De Russische president Vladimir Poetin zei op maandag dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump overeenstemming hebben bereikt over het veiligstellen van de grens van Israël met Syrië, in overeenstemming met de terugtrekking van de strijdkrachten uit 1974 na de Yom Kippur-oorlog.

“Nadat [de oorlogsinspaningen van] de terroristische strijdmachten in Zuid- en West-Syrië werden teniet gedaan,” zei Poetin, “moet de situatie op de Golanhoogte worden hersteld tot wat het was na de overeenkomst van 1974, waarin de voorwaarden werden uiteengezet voor de terugtrekking van de troepen tussen Israël en Syrië.”

Poetin en Trump verwezen hiermee naar het zogeheten ‘Israel-Syria Separation of Forces Agreement‘ van 31 mei 1974, dat volgde op de Syrische nederlaag op het einde van de Yom Kippoeroorlog van oktober 1973 (de aanvalsoorlog van Egypte en Syrië tegen de Joodse staat) waarna Israël de Golanhoogtes heroverde op de Arabieren.

In tegenstelling tot Egypte dat na zijn nederlaag tijdens de Yom Kippoeroorlog onderhandelingen begon met Israël, uiteindelijk het bestaansrecht van Israël erkende en een vredesverdrag met de Joodse staat ondertekende (op 29 mei 1979), weigerde Syrië met Israël elke onderhandeling waarna Israël in 1981 het bijzonder strategisch gelegen grondgebied de facto annexeerde.

Tot op vandaag eist Syrië de teruggave van de Golan zonder daar evenwel iets tegenover te willen stellen. Vrede met en acceptatie van Israël, om maar ‘iets’ te noemen.

Ook de Europese Unie en de Verenigde Naties eisen al decennialang dat Israël de Golan terugschenkt aan de Syrische dictator, president Bashar al-Assad, aka de Slager van Damaskus. Vandaar dat, voor de goede verstaander, de EU thans beweert dat er deze week door Trump en Poetin “niets bereikt werd” in Moskou. Inderdaad, de Golan blijft in Israëlische handen tot grote spijt van wie het benijdt.

Poetin, sprekend op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse leider na een besloten bijeenkomst, zei dat dit akkoord “de rust op de Golanhoogtes zou herstellen en het staakt-het-vuren zou herstellen.” De Russische leider zei dat tijdens zijn ‘zeer succesvolle’ private onderhoud met Trump de speciale nadruk werd gelegd op het behoud van de veiligheid van Israël.

Trump, van zijn kant, merkte op dat “president Poetin ook Israël helpt.” Hij zei dat beide leiders met premier Benjamin Netanyahu hadden gesproken “en dat zij graag graag bepaalde dingen met Syrië zouden willen doen die te maken hebben met de veiligheid van Israël … We zouden absoluut graag willen werken om Israël te helpen en Israël zal met ons samenwerken. Dus beide landen werken samen [voor dit doel].” Trump voegde daaraan toe dat “het creëren van veiligheid voor Israël iets is dat Poetin en ik graag zouden willen zien.”

De twee wereldleiders hadden het ook over de kwestie Iran, waarbij Poetin vaststelde dat Rusland nog steeds achter het kernakkoord van 2015 stond dat Trump in mei had opgezegd, en Trump zei dat de VS “Iran niet zouden laten profiteren van onze succesvolle campagne tegen ISIS (Islamitische Staat).”

Netanyahu in een verklaring bedankte de twee leiders voor hun inzet voor de Israëlische veiligheid. Hij prees Trump en zei: “De vriendschap tussen Israël en de VS is nog nooit zo sterk geweest.” Netanyahu “waardeert de veiligheidscoördinatie tussen Israël en Rusland zeer en het duidelijke standpunt van president Poetin over de noodzaak om de 1974 Separation of Forces-overeenkomst te handhaven tussen Israël en Syrië,’ voegde hij er in zijn verklaring aan toe.

Poetin prees de samenwerking tussen Russische en Amerikaanse veiligheidsdiensten en voegde eraan toe dat hij voorstander was van een voortgezette samenwerking in “de strijd tegen terreur en het waarborgen van cyberveiligheid.” De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei afzonderlijk dat de besprekingen “beter dan super” waren in reacties van Russische persbureaus.


Bronnen:

♦ naar een artikelPutin says he and Trump agreed on securing Israel’s border with Syria” van 16 juli 2018 op de site van The Times of Israel

 

6 gedachtes over “Trump en Poetin bereiken akkoord over veilige grenzen voor Israël met Syrië op de Golan

  1. Rusland en de Joden: dat is door de tijden heen altijd een moeizame relatie geweest. Antisemitisme is onder de Slavische volken steeds prominent aanwezig geweest, vooral door toedoen van de Russisch-Orthodoxe Kerk, waarvan Poetin een trouw zoon is. Ik weet het niet, Shapira, laten we bij Poetin een slag om de arm houden

    Like

  2. Ik denk persoonlijk dat Poetin een dubbele agenda heeft, te troepenmacht van Iran is zo al uitgebouwd dat ze er niet meer zullen verdwijnen!

    Like

  3. Trump & Putin staan beiden achter Israel en hebben beiden een prima band met Netanyahu……..en dát schiet (W & N) Europa, en vooral mevr. Mogherini, totaal in het verkeerde keelgat!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.