Israël stopt tijdelijk aanvoer van gas en olie aan Gaza; Hamas dreigt met escalatie

Plaatje hierboven: Een Palestijnse vrachtwagen met brandstof uit Qatar bestemd voor de Gazastrook, komt de stad Rafah binnen via de Kerem Shalom grensovergang tussen Israël en de zuidelijke Gazastrook [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]

Israël heeft de toevoer over de weg van gas en brandstof bestemd voor Gaza tijdelijk stilgelegd. Zes dagen lang, van vandaag dinsdag tot zondag aanstaande, werd de aanvoer tot stilstand ​​gebracht, maar Israêl zal van geval tot geval voedsel en medicijnen blijven toestaan.

De aankondiging van enkele van de zwaarste beperkingen die Israël ooit heeft vastgelegd tegen de Gazastrook komt in de nasleep van een gewelddadig weekend waarin Palestijnen vanuit Gaza 200 raketten, mortiergranaten en vliegers en balonnen met brandbommen naar het zuiden van Israël lanceerden, waarbij vier mensen gewond raakten.

Israël heeft vorige week maandag 9 juli al de aanvoer van commerciële goederen naar Gaza gestopt om te protesteren tegen de Palestijnen die brandstichten met vliegers en balonnen die de afgelopen vier maanden duizenden hectares Israëlische velden en bossen in de as hebben gelegd.

Naast de sluiting van Kerem Shalom verleden week maandag werd op 9 juli de visserijzone teruggebracht van negen tot zes zeemijlen. Vanaf werd die opnieuw verminderd van zes naar drie zeemijlen. Dat is geleden van Operation Cast Lead in januari 2009 dat nog een dergelijke zware beperking werd opgelegd.

De IDF publiceerde maandag een verklaring van het kantoor van minister van Defensie Avigdor Liberman: “In het licht van de aanhoudende terroristische pogingen van de terreurorganisatie Hamas, besloot minister van Defensie Avigdor Liberman, in overleg met de chef van het personeel, om de Kerem Shalom-grenspost voor brandstof en gas tot zondag te sluiten. De overtocht zal voedsel en medicijnen blijven vervoeren die van geval tot geval worden goedgekeurd.”

Hamas waarschuwt Israël
Palestijnen waarschuwen dat voedsel ook zal worden verboden. Raed Fattouh, hoofd van het Gazaans Comité voor het Coördineren van de invoer van goederen in de Gazastrook, zei maandag dat Israël de Palestijnen heeft geïnformeerd over haar besluit om de Kerem Shalom-grensovergang met de Gazastrook tot nader order volledig te sluiten, en dat de Israëlische autoriteiten de Palestijnen hebben verteld dat het enkel medische voorzieningen in de Gazastrook toestaat ‘wanneer dat nodig is’.

Hamas waarschuwde maandagavond voor ‘ernstige gevolgen’ naar aanleiding van de beslissing van Israël om de aanvoer van brandstof en gas via de grensovergang van Kerem Shalom te verminderen. Fawzi Barhoum, een woordvoerder van de terreurgroep, zei dat “dit is weer een misdaad die Israël pleegt tegen het Palestijnse volk en de inwoners van de Gazastrook in het kielzog van de regionale en internationale stilte over Israëls misdaden en het ontbreken van afschrikkende resoluties ertegen in de internationale arena.”

Hij beweerde verder dat “de wraakacties van Israël de omvang van het onrecht dat de Gazastrook wordt aangedaan illustreren” en benadrukte dat “ze nooit zullen slagen nationale standpunten ten aanzien van de voortzetting van ‘het verzet’ [lees: terreur en geweld] te beïnvloeden om met geweld de rechten af te dwingen en de belegering ongedaan te maken.”

Eerder op zondagavond waarschuwde Hamasleider Ismail Haniyeh Israël voor verdere escalatie tenzij de ‘belegering’ in Gaza wordt opgeheven. Volgens Yediot Aharonot zei hij:

We zijn op weg naar de overwinning, de kwestie van Palestina, Jeruzalem en Gaza staat nog steeds bovenaan onze agenda. De oplossing voor de situatie in Gaza is om de belegering op te heffen. Het Palestijnse volk gelooft niet in beloftes over projecten. De mensen willen echte resultaten zien die een einde zullen maken aan deze belegering. De wekelijkse marsen zullen doorgaan totdat we al onze doelen hebben bereikt, allereerst: het beleg van Gaza opheffen. We zullen blijven marcheren totdat het recht op terugkeer is gerealiseerd. We geven niet op met terugkeer naar het hele land Palestina.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff en Khaled Abu Toameh “Israel halts flow of gas and fuel into Gaza” van 16 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elad Benari “Haniyeh: Lift the ‘siege’ or the escalation will continue” van 16 juli 2018 en een artikel van Dalit Halevi “Hamas: Israel’s actions will have ‘grave consequences’” van 17 juli 2018 op de site van Arutz Sheva